Zdrowe odżywianie

Czy kawa szkodzi? Ekspert obala mity dotyczące małej czarnej

Zdrowe odżywianie

Kawa to królowa napojów. Na jej temat krąży jednak wiele mitów, zwykle straszących jej rzekomą szkodliwością. Tymczasem w 2016 r. dołączono ją do Piramidy Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dorosłych. To lekko podbudowało jej PR - ale nie chcieliśmy na tym poprzestać. Co jest prawdą, a co mitem w przypadku kawy? Sprawdziliśmy to.

Fakty i mity o kawie

Pierwsze pytanie, którym postanowiliśmy się zająć brzmi: czy kawę można przedawkować? - Mamy dzisiaj ogromną ilość badań naukowych, które mówią, że kawa nie szkodzi, tylko może pomagać naszemu zdrowiu - stwierdziła dr hab. Regina Wierzejska z Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego. Jak zaznaczyła, dzienne spożycie napoju powinno mieścić się w granicach 3-5 filiżanek. Jaki składnik w kawie jest szczególnie cenny? - To tak zwane polifenole - wyjaśniła doktor Wierzejska.

Czy rzeczywiście kawa jest zdrowa? - Najwięcej badań dotyczy cukrzycy typu II. Jednoznacznie pokazują, że picie co najmniej 3 filiżanek w ciągu dnia zmniejsza ryzyko cukrzycy o 20-25 proc., ale też i choroby Parkinsona, a nawet nowotworów wątroby. Ten wpływ zależy jednak od wielu czynników. Od kawy pitej do papierosa raczej się takiego efektu nie spodziewajmy.

Czy mleko wpływa na właściwości kawy? - Może. Właściwie białka mleka mogą niekorzystnie wiązać się z polifenolami, utrudniając ich przyswajanie. To właściwie niweluje korzystne działanie kawy.

Ciekawiła nas jeszcze kwestia picia tego napoju przed snem. - To kwestia indywidualna - odpowiedziała specjalistka - uwarunkowana czynnikami genetycznymi, jak i szybkością metabolizmu kofeiny. Doktor Wierzejska zwróciła się także do kobiet spodziewających się dziecka. - 98 proc. ciężarnych w Polsce spożywa niewielkie ilości kofeiny. Zaleca się przy tym ograniczanie tego składnika. Kofeina może bowiem łatwo przenikać do płodu.

Kawa i jej PR

Jeszcze kilka lat temu słyszeliśmy o szkodliwości kawy. Teraz dowiadujemy się, że może mieć prozdrowotne właściwości. Trochę trudno się w tym wszystkim połapać, prawda? - Tak, kawa rzeczywiście nie miała dobrych "notowań" - przyznała ekspertka - natomiast od 20 lat literatura z całego świata popularyzuje wiedzę o kawie - stwierdziła dr Regina Wierzejska, dodając, że w tak dużej puli danych nie ma mowy o "badaniach tylko komercyjnych".

Specjalistka zaznaczyła, iż kawa nie jest produktem ryzykownym. Jednak co ciekawe, aż 75 proc. osób pijących ten napój wciąż uważa ją za coś niezdrowego. - Mają wyrzuty sumienia, gdy po nią sięgają - zaznaczyła dr Wierzejska. Podkreśliła przy tym, że takie obawy są niesłuszne. Kawa i kofeina nie są na ten moment klasyfikowane jako środki uzależniające.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Zobacz też:

Gwiazdy wspominają Krzysztofa Krawczyka. "Dobroć była dla niego czymś naturalnym, jak oddychanie"

Nastoletnie modelki w Tokio. "Byłam wtedy zupełnym dzieckiem. Nie potrafiłam nawet jajka ugotować"

Aby być piękną, nie musisz robić wiele. "Jesteśmy zmęczeni sztucznie wykreowanymi ideałami"

Autor: Ola Lipecka

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący:
Pozostałe wiadomości