Przepisy kulinarne

Prosty przepis na staropolskie ciasteczka żołędziowe - pyszne i kruche

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Ciasteczka podane na talerzu ozdobione liśćmi dębu

W jesiennej kuchni królują przede wszystkim dynie i wszelkiego rodzaju przyprawy, np. imbir, cynamon czy goździki. Oprócz jadalnych kasztanów, warto spróbować naszych polskich żołędzi! Można z nich zrobić pyszne, kruche ciasteczka, które królowały na staropolskich stołach. Zobacz jak łatwo je przygotować.

Kruche, aromatyczne i przepyszne - takie są te małe ciasteczka. Można je piec w formie małych krążków, albo ulepić je w kształt samych żołędzi. Będą idealne na jesienny podwieczorek.

Kuchnia staropolska z żołędzi

Dawniej wykorzystywano niemal każdy produkt, który był zdatny do spożycia. Chociaż żołędzie dzisiaj bardziej kojarzą się z jesiennymi figurkami lub paszą dla dzików, to dawniej królowały na polskich stołach. Można z nich zrobić przede wszystkim mąkę, z której dalej można piec nie tylko ciasteczka, ale nawet chleb. Z żołędzi produkowano także zdrowotne nalewki i maceraty.

Ciasteczka żołędziowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka z żołędzi - 100 g,
  • mąka pszenna - 100 g,
  • mąka gryczana - 100g,
  • miód - 100 g,
  • zimne masło - 150 g,
  • żółtko jaj - 3,
  • wódka - 3 łyżka.

Sposób przygotowania:

  1. 1Mąki wymieszać ze soba.
  2. 2Dodać masło, miód i żółtko. Na koniec ostrożnie dodać wódki - nie powinna ona mieć kontaktu z żółtkiem, gdyż może je ściąć.
  3. 3Całość zagnieść na jednolitą masę. Jeśli masa nie chce się połączyć, dodać odrobinę więcej miodu, jeśli jest zbyt lepka - dodać odrobinę mąki z żołędzi.
  4. 4Jednolitą masę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
  5. 5Zimną masę formować w kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. 6Kulki przed pieczeniem należy lekko rozpłaszczyć.
  7. 7Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.

Smacznego!

Zobacz wideo: Jarzębina - superfood z polskich lasów, który warto polubić

Jarzębina – superfood z polskich lasów, który warto polubić
Jarzębina – superfood z polskich lasów, który warto polubić Źródło: Dzień Dobry TVN

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Svetlana Gustova/Getty Images

Pozostałe wiadomości