Prosty przepis na staropolskie ciasteczka żołędziowe - pyszne i kruche

Ciasteczka podane na talerzu ozdobione liśćmi dębu
Ciasteczka żołędziowe
Źródło: Svetlana Gustova/Getty Images
W jesiennej kuchni królują przede wszystkim dynie i wszelkiego rodzaju przyprawy, np. imbir, cynamon czy goździki. Oprócz jadalnych kasztanów, warto spróbować naszych polskich żołędzi! Można z nich zrobić pyszne, kruche ciasteczka, które królowały na staropolskich stołach. Zobacz jak łatwo je przygotować.

Kruche, aromatyczne i przepyszne - takie są te małe ciasteczka. Można je piec w formie małych krążków, albo ulepić je w kształt samych żołędzi. Będą idealne na jesienny podwieczorek.

Kuchnia staropolska z żołędzi

Dawniej wykorzystywano niemal każdy produkt, który był zdatny do spożycia. Chociaż żołędzie dzisiaj bardziej kojarzą się z jesiennymi figurkami lub paszą dla dzików, to dawniej królowały na polskich stołach. Można z nich zrobić przede wszystkim mąkę, z której dalej można piec nie tylko ciasteczka, ale nawet chleb. Z żołędzi produkowano także zdrowotne nalewki i maceraty.

Ciasteczka żołędziowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mąka z żołędzi - 100 g,
    • mąka pszenna - 100 g,
      • mąka gryczana - 100g,
        • miód - 100 g,
          • zimne masło - 150 g,
            • żółtko jaj - 3,
              • wódka - 3 łyżka.

                Sposób przygotowania:

                1. Mąki wymieszać ze soba.
                  1. Dodać masło, miód i żółtko. Na koniec ostrożnie dodać wódki - nie powinna ona mieć kontaktu z żółtkiem, gdyż może je ściąć.
                    1. Całość zagnieść na jednolitą masę. Jeśli masa nie chce się połączyć, dodać odrobinę więcej miodu, jeśli jest zbyt lepka - dodać odrobinę mąki z żołędzi.
                      1. Jednolitą masę przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki na godzinę.
                        1. Zimną masę formować w kulki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
                          1. Kulki przed pieczeniem należy lekko rozpłaszczyć.
                            1. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.

                              Smacznego!

                              Zobacz wideo: Jarzębina - superfood z polskich lasów, który warto polubić

                              Jarzębina – superfood z polskich lasów, który warto polubić
                              Źródło: Dzień Dobry TVN

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło zdjęcia głównego: Svetlana Gustova/Getty Images

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości