Placki z krewetkami i zielonym groszkiem - przepisy dietetyk Hanny Stolińskiej na opóźnianie efektów starzenia

Placki krewetkowe
Placki krewetkowe z dodatkami
Źródło: oska25/Getty Images
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem przygotowane zostały dania, które są nie tylko pyszne, ale również opóźniają efekty starzenia. Swoimi przepisami podzieliła się dietetyk Hanna Stolińska. Jak zrobić placki z krewetkami i zielonym groszkiem?

Placki z krewetkami i zielonym groszkiem - przepis

Składniki:

  • Cebula - 50 g (0.5 x Sztuka) 
    • Czosnek - 10 g (2 x Ząbek) 
      • Krewetki tygrysie - 250 g (20 x Sztuka) 
        • Groszek zielony, mrożony - 70 g (0.5 x Porcja) 
          • Imbir - 5 g (1 x Plaster) 
            • Papryczka ostra (chili) - 10 g (0.5 x Sztuka) 
              • Sezam, nasiona - 10 g (1 x Łyżka) 
                • Kolendra (świeża) - 5 g (5 x Listek) 
                  • Limonka - 10 g (0.2 x Sztuka) 
                    • Jaja kurze całe - 56 g (1 x Sztuka)
                      • Sól himalajska - 1 g (1 x Szczypta) 
                        • Pieprz czarny mielony - 1 g (1 x Szczypta) 
                          • Ksylitol - 2 g (0.3 x Łyżeczka) 
                            • Olej rzepakowy - 20 g (2 x Łyżka) 
                              • Jogurt naturalny - 80 g (4 x Łyżka)
                                • Ryż brązowy, gotowany - 150 g (11 x Łyżka)

                                  Placki z krewetkami i zielonym groszkiem - sposób przygotowania 

                                  1. Krewetki i groszek rozmrażamy i osuszamy. Odrywamy ogonki i oczyszczamy krewetki jeśli jest taka konieczność, pozostawiamy samo mięso.
                                    1. W rozdrabniaczu blendera drobno siekamy obraną szalotkę, czosnek, chili, obrany i pokrojony na plasterki imbir, skórkę z limonki, sezam, kolendrę.
                                      1. Dodajemy krewetki i groszek i jeszcze przez chwilę wszystko miksujemy. Wkładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy jajko i mieszamy.
                                        1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Łyżką nabieramy porcję masy krewetkowej, formujemy w dłoni placki. Kładziemy na rozgrzaną patelnię i smażymy na umiarkowanym ogniu po około 2 minuty z każdej strony (smażymy placki z połowy ilości masy).
                                          1. Podajemy z jogurtem posypanym chili, świeżą kolendrą, kawałkami limonki do skropienia. Podajemy z ryżem.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Diana Ryściuk

                                            Źródło: Hanna Stolińska

                                            Źródło zdjęcia głównego: oska25/Getty Images

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości