Dania zdrowe i na czasie: dyniowy sernik, żurek wege i napar rokitnikowy

Magdalena i Piotr Kucharscy
Magdalena i Piotr Kucharscy
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Zdrowe dania z warzyw i owoców przygotowane zgodnie z cyklem pór roku - do jedzenia takich potraw zachęcają Magdalena i Piotr Kucharscy. W kuchni Dzień Dobry TVN przyrządzili: napar rokitnikowy, krakersy, pastę z dyni i papryki, pastę z natki pietruszki i migdałów, żurek wege, orientalnego kalafiora, zieloną soczewicą z jajkiem, a także dyniowy sernik z pieczonymi śliwkami. 

Napar rokitnikowy - przepis krok po kroku

Składniki na napar rokitnikowy

  • 2 łyżki rokitnika
    • 2-3 gałązki tymianku
      • ziarenko pieprzu
        • miód (opcjonalnie)

          Jak przygotować napar rokitnikowy:

          Wszystkie składniki na napar umieścić w moździerzu i delikatnie utłuc. Przełożyć do dzbanka z tłokiem. Zalać wodą o około 80 st. C, zamieszać, przykryć i odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Docisnąć tłok i przelać napar do kubeczków. Opcjonalnie można dosłodzić miodem.

          Krakersy - przepis krok po kroku

          Składniki na krakersy:

          • 150 g nasion słonecznika
            • 50 g pestek dyni
              • 100 g nasion siemienia lnianego
                • 80 g nasion sezamu
                  • 200 g płatków owsianych (w wersji bezglutenowej – certyfikowane, bezglutenowe płatki owsiane)
                    • 15 migdałów
                      • 2 łyżki nasion chia
                        • 4 łyżki babki płesznik (można pominąć i dodać więcej siemienia lnianego)
                          • 1,5 łyżeczki soli
                            • łyżka miodu
                              • 3 łyżki oleju kokosowego
                                • 350 ml wody
                                  • łyżeczka słodkiej wędzonej papryki – opcjonalnie
                                    • 2 ząbki czosnku
                                      • łyżeczka oregano

                                        Jak przygotować krakersy:

                                        Wszystkie suche składniki i przyprawy wymieszać w dużej misce. W oddzielnej misce połączyć miód, olej i wodę. Suche składniki rozdrobić w robocie kuchennym na średniej grubości cząstki (nie na proszek). Dodać do nich miód, olej, wodę i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i odstawić na noc do nasiąknięcia.

                                        Wyłożyć dużą blachę z piekarnika papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto wilgotną dłonią, tak aby na całej blaszce miało taką samą grubość. Rozgrzać piekarnik do 180 st. C i piec krakersy przez 20 minut. Po tym czasie, trzymając za rogi papier do pieczenia, przewrócić je na drugą stronę, pokroić na prostokąty i piec kolejne 20 minut, aż będą złociste i chrupiące. Po ostudzeniu krakersy można przechowywać nawet 3 tygodnie.

                                        Zobacz wideo: Dynia Gigantka!

                                        Dynia Gigantka!
                                        Mateusz Dąbrowski z Zarzecza wyhodował najcięższą dynię w Polsce, która zwraca uwagę nie tylko ponadprzeciętnym rozmiarem, ale także oryginalnym imieniem.
                                        Źródło: Dzień Dobry TVN

                                        Pasta z pieczonej dyni i papryki - przepis krok po kroku

                                        Składniki na pastę z dyni i papryki:

                                        • mała dynia hokkaido
                                          • 2 papryki czerwone
                                            • 200 g ugotowanej ciecierzycy
                                              • 5 pomidorów suszonych
                                                • 4 ząbki czosnku
                                                  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oliwy z pomidorów suszonych
                                                    • 1/2 łyżeczki kurkumy
                                                      • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
                                                        • sól
                                                          • pieprz

                                                            Jak przygotować pastę z dyni i papryki:

                                                            Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Dyni nie obierać, przekroić ją na pół, oczyścić z pestek i pokroić w dużą kostkę. Papryki przekroić na pół i oczyścić z pestek. Dynię, paprykę i nieobrane ząbki czosnku ułożyć na blaszce, skropić oliwą, posolić i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Warzywa wyjąć z piekarnika i wystudzić. Czosnek obrać z łupin. Zmiksować z pozostałymi składnikami, doprawić solą i pieprzem.

                                                            Pasta z natki pietruszki i migdałów - przepis krok po kroku

                                                            Składniki na pastę z natki pietruszki i migdałów:

                                                            • 1–2 pęczki natki pietruszki
                                                              • szklanka płatków migdałowych
                                                                • cytryna
                                                                  • 2 łyżki oliwy z oliwek
                                                                    • 2 ząbki czosnku sól

                                                                      Jak przygotować pastę z natki pietruszki i migdałów:

                                                                      Natkę pietruszki umyć, osuszyć i usunąć twarde łodygi. Zmiksować natkę z pozostałymi składnikami. Doprawić solą.

                                                                      Żurek wege - przepis krok po kroku

                                                                      Składniki na żurek wege:

                                                                      • 3 l wody
                                                                        • 50 g suszonych podgrzybków
                                                                          • pęczek włoszczyzny
                                                                            • 3 listki laurowe
                                                                              • 6 ziaren ziela angielskiego
                                                                                • 2 cebule
                                                                                  • 500 ml zakwasu na żurek
                                                                                    • 500 g boczniaków
                                                                                      • olej rzepakowy
                                                                                        • 4 ogórki kiszone
                                                                                          • 5-6 ząbków czosnku
                                                                                            • sól
                                                                                              • pieprz
                                                                                                • 4 jajka ugotowane na twardo

                                                                                                  Olej pietruszkowy:

                                                                                                  • 4 pęczki pietruszki
                                                                                                    • 250 ml oleju z pestek winogron

                                                                                                      Jak przygotować żurek wege:

                                                                                                      Wodę wlej do garnka, dodaj suszone grzyby, oczyszczoną włoszczyznę, listki laurowe i ziele angielskie, gotuj około godziny. W tym czasie zmiksuj pietruszkę z 250 ml oleju z pestek winogron, następnie przecedź prze drobne sito. Zbierz to, co przecedzi się przez sito. W dużym garnku podsmaż na oleju cebulę i dwa ząbki czosnku. Cebulę zalej odcedzonym wywarem grzybowo-warzywnym. Zagotuj, następnie dodaj zakwas oraz przeciśnięty czosnek, dopraw solą, pieprzem, doprowadź do wrzenia, gotuj kilka minut. W tym czasie na patelni z olejem podsmaż pokrojone w kawałki boczniaki. Boczniaki, starte na tarce kiszone ogórki oraz jajko ugotowane na twardo ułóż w głębokim talerzu. Zalej wszystko żurkiem.

                                                                                                      Orientalny kalafior - przepis krok po kroku

                                                                                                      Składniki na orientalnego kalafiora:

                                                                                                      • kalafior
                                                                                                        • 3 łyżki mąki ryżowej
                                                                                                          • łyżka oleju
                                                                                                            • łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                                              • około 80 ml wody

                                                                                                                Sos:

                                                                                                                • 2 łyżki oleju sezamowego
                                                                                                                  • 5-6 łyżek sosu sojowego
                                                                                                                    • łyżka octu ryżowego
                                                                                                                      • kawałek imbiru długości 3 cm
                                                                                                                        • 4 ząbki czosnku
                                                                                                                          • 3 łyżki miodu
                                                                                                                            • łyżka mąki ziemniaczanej
                                                                                                                              • 80 ml wody

                                                                                                                                Do podania:

                                                                                                                                • sezam
                                                                                                                                  • dymka
                                                                                                                                    • papryczka chilli
                                                                                                                                      • ryż basmatii

                                                                                                                                        Jak przygotować orientalnego kalafiora:

                                                                                                                                        Rozgrzać piekarnik do 220 st. C. Kalafior podzielić na różyczki. W miseczce wymieszać mąkę ryżową, ziemniaczaną z olejem i wodą. Różyczki kalafiora obtoczyć w tej miksturze i ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec około 20 minut. W tym czasie w rondelku wymieszać olej sezamowy, ocet ryżowy, posiekany imbir i czosnek. Gotować około 5-6 minut. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i dodać do rondelka. Gotować jeszcze 3-4 minuty, aż sos zgęstnieje. Pod koniec dodać miód. Upieczone różyczki kalafiora wymieszać z sosem, aż każdy kawałek się obtoczy. Podawać z ryżem, posypane sezamem, posiekaną dymką i papryczką chili.

                                                                                                                                        Zielona soczewica z jajkiem - przepis krok po kroku

                                                                                                                                        Składniki na zieloną soczewicą z jajkiem:

                                                                                                                                        • 200 g zielonej soczewicy
                                                                                                                                          • 4 małe jajka
                                                                                                                                            • cebula
                                                                                                                                              • ząbek czosnku
                                                                                                                                                • marchewka
                                                                                                                                                  • mały kawałek selera
                                                                                                                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                                      • oliwa z oliwek
                                                                                                                                                        • łyżeczka wędzonej czerwonej papryki
                                                                                                                                                          • 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego
                                                                                                                                                            • kieliszek czerwonego wytrawnego wina
                                                                                                                                                              • 500 ml przecieru pomidorowego
                                                                                                                                                                • sól
                                                                                                                                                                  • pieprz
                                                                                                                                                                    • 4 małe jaja
                                                                                                                                                                      • klarowane masło
                                                                                                                                                                        • świeży tymianek

                                                                                                                                                                          Jak przygotować zieloną soczewicą z jajkiem:

                                                                                                                                                                          Soczewicę namoczyć w zimnej wodzie na 30 minut. W tym czasie obrać i pokroić warzywa w kostkę. Podsmażyć na oliwie z oliwek. Z dodatkiem wędzonej papryki i kminu. Gdy warzywa się skarmelizują, podlać winem i zdeglasować patelnię. Dodać soczewicę, podlać wodą i gotować, aż soczewica będzie miękka. Za każdym razem, gdy soczewica wypije wodę, podlać kolejną porcją. Jeśli mamy bulion, to podlewać bulionem. Gdy soczewica jest już miękka, dodać przecier pomidorowy i świeży tymianek. Gotować jeszcze około 10-15 minut. Doprawić solą i pieprzem. Jajka usmażyć na patelni na klarowanym maśle, podawać na soczewicy.

                                                                                                                                                                          Dyniowy sernik z pieczonymi śliwkami - przepis krok po kroku

                                                                                                                                                                          Składniki na sernik:

                                                                                                                                                                          • 400 g śliwek węgierek
                                                                                                                                                                            • 100 ml soku jabłkowego
                                                                                                                                                                              • kawałek kory cynamonu
                                                                                                                                                                                • kilka goździków
                                                                                                                                                                                  • kilka kardamonów
                                                                                                                                                                                    • 2 łyżki miodu

                                                                                                                                                                                      Spód:

                                                                                                                                                                                      • 120 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
                                                                                                                                                                                        • 60 g masła

                                                                                                                                                                                          Nadzienie:

                                                                                                                                                                                          • 400 g kremowego serka
                                                                                                                                                                                            • 300 g przecieru z dyni-
                                                                                                                                                                                              • 3 jajka
                                                                                                                                                                                                • 4 łyżki miodu
                                                                                                                                                                                                  • 1/2 łyżeczki cynamonu
                                                                                                                                                                                                    • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
                                                                                                                                                                                                      • 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej

                                                                                                                                                                                                        Jak przygotować sernik:

                                                                                                                                                                                                        Sok gotować na wolnym ogniu z przyprawami około 10 minut. Wystudzić i dosłodzić miodem. Śliwki pokroić na połówki i wypestkować. Zalać sokiem i odstawić na godzinę. Dynię Hokkaido razem ze skórką umyć, wypestkować i pokroić w drobną kostkę. Poddusić w rondelku z odrobiną wody na małym ogniu, aż dynia będzie miękka. Następnie zmiksować na gładki przecier.

                                                                                                                                                                                                        Spód: płatki wymieszać dokładnie z miękkim masłem. Otrzymaną masą wyłożyć tortownicę o średnicy około 22 cm. Spód piec przez 10 minut w temperaturze 180 st. C. Wystudzić. Serek dokładnie wymieszać trzepaczką, aż będzie gładki. Dodać przecier dyniowy, jajka, żółtko, miód, cukier waniliowy, przyprawy i mąkę. Wszystko bardzo dokładnie wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Masę wylać na spód, wyrównać wierzch i wstawić na około 20 minut do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C, następnie zmniejszyć temperaturę do 140 st. C i piec jeszcze 40 minut. Na ostatnie 30 minut włożyć śliwki wraz z marynatą do piekarnika. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia. Następnie wstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Sernik podawać z pieczonymi śliwkami.

                                                                                                                                                                                                        Sezamki - przepis krok po kroku

                                                                                                                                                                                                        Składniki na sezamki:

                                                                                                                                                                                                        • 100 g jasnego sezamu
                                                                                                                                                                                                          • 50 g czarnego sezamu (opcjonalnie)
                                                                                                                                                                                                            • 50 g słonecznika
                                                                                                                                                                                                              • 50 g pestek dyni
                                                                                                                                                                                                                • 3 łyżki miodu lub słodu ryżowego lub jęczmiennego

                                                                                                                                                                                                                  Jak przygotować sezamki:

                                                                                                                                                                                                                  Sezam podprażyć na patelni, aż nabierze złotego koloru. Na patelni podprażyć słonecznik oraz pestki dyni. Dodać miód i wszystko dokładnie wymieszać. Łyżką nakładać porcje na papier do pieczenia. Można zostawić do zastygnięcia w takiej formie lub na każdy nałożyć papier do pieczenia i delikatnie przycisnąć.

                                                                                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                                                                                  Autor: Izabela Dorf

                                                                                                                                                                                                                  Źródło: Magdalena i Piotr Kucharscy

                                                                                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości