Kuchnia angielska. Przepisy, którymi nie pogardziłaby brytyjska rodzina królewska

Marieta Marecka
Marieta Marecka w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN
W Dzień Dobry TVN nadążamy nad bieżącymi trendami i wydarzeniami. Nasza kuchnia nie stanowi na tym polu wyjątku. Dlatego też z okazji koronacji Karola III przedstawiamy klasyczne dania brytyjskiej kuchni. Przepisy Mariety Mareckiej trzeba wypróbować.

Yorkshire pudding

Składniki:

  • 120 g mąki,
    • 1 łyżeczka soli,
      • 3 duże lub 4 średnie jaja,
        • 300 ml mleka,
          • olej.

            Sposób przygotowania:

            Mąkę mieszamy z solą, a w osobnej misce łączymy jaja i mleko. Jak masa będzie już dobrze wymieszana, powoli przelewamy ją do mąki, ciągle mieszając rózgą. Łączymy, aż pozbędziemy się grudek mąki i wstawiamy na min. 10 minut do lodówki (można ciasto chłodzić nawet cała noc).

            Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Do każdego zagłębienia w formie do muffinek wlewamy po ok. 1,5 łyżki oleju. Wstawiamy formę do piekarnika na ok. 10 minut, aż olej mocno się rozgrzeje. Masę na puddingi przelewamy do dzbanka z dziubkiem, mieszamy. Formę z gorącym olejem wystawiamy na blat i szybko, ale ostrożnie, wlewamy masę z dzbanka do wgłębień na babeczki. Następnie wstawiamy całość do pieca na 20 minut, powinny być rumiane i podrośnięte.

            Szybka fasolka po angielsku

            Składniki:

            • 2 puszki białej, drobnej fasoli (ew. 2 szklanki namoczonej przez noc białej, drobnej fasoli, następnie ugotowanej),
              • ok. 300 ml bulionu drobiowego,
                • 1 łyżeczka Worcestershire sauce,
                  • 6 łyżek ketchupu,
                    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
                      • 1 łyżka octu jabłkowego,
                        • 2 ząbki czosnku,
                          • 1 mała cebula,
                            • 1,5 łyżki brązowego cukru,
                              • 2 łyżeczki soli,
                                • pieprz,
                                  • 4-5 łyżek skrobi kukurydzianej,
                                    • ok. 80-90 ml wody,
                                      • olej,
                                        • 5-6 kiełbasek śląskich lub podobnych.

                                          Sposób przygotowania:

                                          Cebulkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i krótko na nim podsmażamy cebulę, ma się tylko zeszklić. Dodajemy czosnek i koncentrat pomidorowy, następnie pozostałe składniki, poza skrobią kukurydziana i wodą. Na małym ogniu gotujemy całość przez 15-20 minut, następnie jeśli sos wychodzi za rzadki, zagęszczamy go powoli wlewając skrobię kukurydzianą rozmieszaną w wodzie. Doprawiamy do smaku, łączymy z fasolą i krótko razem podgrzewamy, aż fasolka zrobi się ciepła w środku. Kiełbaskę kroimy w grube plastry na ukos i podsmażamy, aż ładnie się przyrumieni, serwujemy z fasolką i yorkshire puddings.

                                          Scones z żurawiną i orzechami

                                          Składniki:

                                          • 250 g mąki pszennej,
                                            • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
                                              • 50 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków,
                                                • 50 g dobrego masła,
                                                  • 1 jajo,
                                                    • 100 ml mleka,
                                                      • 50 g żurawiny suszonej,
                                                        • 50 g ulubionych orzechów,
                                                          • 1 łyżeczka pasty z wanilii,
                                                            • ew. 2 łyżeczki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej,
                                                              • czubek łyżeczki soli,
                                                                • ¼ szklanki cukru trzcinowego,
                                                                  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
                                                                    • Do podania:
                                                                      • Twarożek śmietankowy, naturalny,
                                                                        • dżem pomarańczowy i porzeczkowy.

                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                          Mąkę przesiewamy na stolnicę. Najlepiej dwa razy, żeby była dobrze napowietrzona. Dodajemy proszek do pieczenia .Jajo rozkłócamy z mlekiem i dolewamy ok. 2/3 do dołka zrobionego w mące. Do dołka dodajemy pastę z wanilii. Na brzegach mąki układamy masło pokrojone w kostkę. Całość obsypujemy cukrem i solą. Rozcieramy całość palcami tworząc kruszonkę. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie się lepić, dodajemy powoli mleko z jajkiem. Część mieszanki mleczno-jajecznej zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Dodajemy bakalie i zagniatamy chwilę.

                                                                          Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy szklanką lub foremkami krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z mlekiem. Pieczemy ok. 10 minut. Ciepłe sconse można podawać z konfiturą i twarożkiem.

                                                                          Eton mess

                                                                          Składniki:

                                                                          • 400 ml śmietanki kremówki,
                                                                            • 2 szklanki bezików,
                                                                              • 1-2 łyżeczki pasty z wanilii,
                                                                                • 1 szklanka mrożonych jeżyn,
                                                                                  • 2 szklanki świeżych truskawek,
                                                                                    • 2 łyżki likieru ulubionego likieru (opcjonalnie),
                                                                                      • 1 łyżka drobnego cukru lub cukru pudru,
                                                                                        • 3-4 gałązki świeżej mięty.

                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                          Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, połowę owoców przekładamy do większej miski i lekko rozgniatamy z jeżynami z cukrem i likierem. Śmietankę kremówkę ubijamy ale niezbyt sztywno, na koniec dodajemy pastę z wanilii i tylko lekko mieszamy. Bezy wkruszamy do śmietanki, dodajemy rozgniecione owoce i część owoców całych. Mieszamy delikatnie i przekładamy do wysokich szklanek do deserów, podajemy udekorowane całymi owocami, listkami mięty i pokruszonymi bezami.

                                                                                          Zobacz także:

                                                                                          Autor: MK

                                                                                          Źródło: Marieta Marecka

                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                          podziel się:

                                                                                          Pozostałe wiadomości

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                          Materiał promocyjny

                                                                                          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana