Yorkshire pudding
Składniki:
- 120 g mąki,
- 1 łyżeczka soli,
- 3 duże lub 4 średnie jaja,
- 300 ml mleka,
- olej.
Sposób przygotowania:
Mąkę mieszamy z solą, a w osobnej misce łączymy jaja i mleko. Jak masa będzie już dobrze wymieszana, powoli przelewamy ją do mąki, ciągle mieszając rózgą. Łączymy, aż pozbędziemy się grudek mąki i wstawiamy na min. 10 minut do lodówki (można ciasto chłodzić nawet cała noc).
Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni. Do każdego zagłębienia w formie do muffinek wlewamy po ok. 1,5 łyżki oleju. Wstawiamy formę do piekarnika na ok. 10 minut, aż olej mocno się rozgrzeje. Masę na puddingi przelewamy do dzbanka z dziubkiem, mieszamy. Formę z gorącym olejem wystawiamy na blat i szybko, ale ostrożnie, wlewamy masę z dzbanka do wgłębień na babeczki. Następnie wstawiamy całość do pieca na 20 minut, powinny być rumiane i podrośnięte.
Szybka fasolka po angielsku
Składniki:
- 2 puszki białej, drobnej fasoli (ew. 2 szklanki namoczonej przez noc białej, drobnej fasoli, następnie ugotowanej),
- ok. 300 ml bulionu drobiowego,
- 1 łyżeczka Worcestershire sauce,
- 6 łyżek ketchupu,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- 1,5 łyżki brązowego cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- pieprz,
- 4-5 łyżek skrobi kukurydzianej,
- ok. 80-90 ml wody,
- olej,
- 5-6 kiełbasek śląskich lub podobnych.
Sposób przygotowania:
Cebulkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. W rondelku rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i krótko na nim podsmażamy cebulę, ma się tylko zeszklić. Dodajemy czosnek i koncentrat pomidorowy, następnie pozostałe składniki, poza skrobią kukurydziana i wodą. Na małym ogniu gotujemy całość przez 15-20 minut, następnie jeśli sos wychodzi za rzadki, zagęszczamy go powoli wlewając skrobię kukurydzianą rozmieszaną w wodzie. Doprawiamy do smaku, łączymy z fasolą i krótko razem podgrzewamy, aż fasolka zrobi się ciepła w środku. Kiełbaskę kroimy w grube plastry na ukos i podsmażamy, aż ładnie się przyrumieni, serwujemy z fasolką i yorkshire puddings.
Scones z żurawiną i orzechami
Składniki:
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 50 g cukru, najlepiej drobnego do wypieków,
- 50 g dobrego masła,
- 1 jajo,
- 100 ml mleka,
- 50 g żurawiny suszonej,
- 50 g ulubionych orzechów,
- 1 łyżeczka pasty z wanilii,
- ew. 2 łyżeczki domowej, kandyzowanej skórki pomarańczowej,
- czubek łyżeczki soli,
- ¼ szklanki cukru trzcinowego,
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- Do podania:
- Twarożek śmietankowy, naturalny,
- dżem pomarańczowy i porzeczkowy.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Najlepiej dwa razy, żeby była dobrze napowietrzona. Dodajemy proszek do pieczenia .Jajo rozkłócamy z mlekiem i dolewamy ok. 2/3 do dołka zrobionego w mące. Do dołka dodajemy pastę z wanilii. Na brzegach mąki układamy masło pokrojone w kostkę. Całość obsypujemy cukrem i solą. Rozcieramy całość palcami tworząc kruszonkę. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i nie będzie się lepić, dodajemy powoli mleko z jajkiem. Część mieszanki mleczno-jajecznej zostawiamy do posmarowania bułeczek przed pieczeniem. Dodajemy bakalie i zagniatamy chwilę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm i wykrawamy szklanką lub foremkami krążki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy jajkiem z mlekiem. Pieczemy ok. 10 minut. Ciepłe sconse można podawać z konfiturą i twarożkiem.
Eton mess
Składniki:
- 400 ml śmietanki kremówki,
- 2 szklanki bezików,
- 1-2 łyżeczki pasty z wanilii,
- 1 szklanka mrożonych jeżyn,
- 2 szklanki świeżych truskawek,
- 2 łyżki likieru ulubionego likieru (opcjonalnie),
- 1 łyżka drobnego cukru lub cukru pudru,
- 3-4 gałązki świeżej mięty.
Sposób przygotowania:
Truskawki myjemy i kroimy na mniejsze kawałki, połowę owoców przekładamy do większej miski i lekko rozgniatamy z jeżynami z cukrem i likierem. Śmietankę kremówkę ubijamy ale niezbyt sztywno, na koniec dodajemy pastę z wanilii i tylko lekko mieszamy. Bezy wkruszamy do śmietanki, dodajemy rozgniecione owoce i część owoców całych. Mieszamy delikatnie i przekładamy do wysokich szklanek do deserów, podajemy udekorowane całymi owocami, listkami mięty i pokruszonymi bezami.
Zobacz także:
- Tylko u nas - jedyny taki kucharz w Polsce, czyli autorska kuchnia Filipa Cwojdzińskiego
- Makaron z kurczakiem i kalarepą z przepisu Darii Ładochy
- Przysmak z Polski na liście 10 najlepszych serów świata. Co o nim wiemy?
Autor: MK
Źródło: Marieta Marecka
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN