Karkówka z wiosennymi dodatkami - przepis Piotra Kucharskiego
16 maja 2022, 7:56
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Piotr Kucharski
Piotr Kucharski przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował pyszne dania z karkówką. Sprawdź, jak przyrządzić to danie z wiosennymi dodatkami. Idealnie sprawdzi się na rodzinny obiad. Podajemy autorski przepis kucharza.
Karkówka z wiosennymi dodatkami - przepis krok po kroku
Składniki:
- 600 g młodych ziemniaków,
- oliwa z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 gałązka rozmarynu,
- 4 plastry wolno pieczonej karkówki (przepis znajdziesz tutaj: Wolno pieczona karkówka według Piotra Kucharskiego),
- 1 główka sałaty masłowej,
- 1 ogórek szklarniowy,
- 4 rzodkiewki,
- 4 łyżki jogurtu naturalnego,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- sol i pieprz.
Sposób przygotowania karkówki z wiosennymi dodatkami
- 1Ziemniaki wyszorować, pokroić na mniejsze kawałki. Ułożyć na patelni, dodać czosnek, oliwę i rozmaryn. Podlać odrobiną wody, przykryć i dusić na wolnym ogniu aż będą miękkie. W trakcie podlewać odrobiną wody.
- 2Sałatę umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Ogórka i rzodkiewki pokroić na bardzo cienkie plasterki najlepiej na mandolinie i wymieszać z sałatą. Dodać jogurt, ocet sól i pieprz, wymieszać i ewentualnie lekko doprawić.
- 3Ziemniaki podawać z sałatą i karkówką.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości