Bolo de caco - przepis krok po kroku
Składniki na ciasto:
- 300 ml wody,
- 100 g upieczonych batatów,
- 10 g świeżych drożdży,
- 500 g mąki pszennej,
- 10 g soli.
Sposób przygotowania ciasta:
- W wodzie rozpuścić drożdże i połączyć z batatami. Dodać mąkę i wszystko wymieszać.
- Następnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
- Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie podzielić na 6 części po 150 g.
- Uformować okrągłe bułeczki i odstawić do wyrośnięci na 40 minut.
- Rozgrzać patelnię i każdy z kawałków ciasta piec na patelni w ringu do ciasta.
- Opiec równomiernie z obu stron na rumiany kolor.
Bolo de caco z masłem czosnkowym - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 chlebki bolo de caco,
- 50 g masła,
- 1 mały pęczek pietruszki,
- 4 ząbki czosnku.
Sposób przygotowania:
- Chlebki przekroić w poprzek.
- Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i pietruszką.
- Masłem wysmarować chlebki, złożyć i opiec na patelni żeby masło się rozpuściło.
Bolo de caco z tunczykiem - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 chlebki bolo de caco,
- 2 steki z tuńczyka,
- majonez,
- garść rukwi wodnej,
- masło czosnkowe,
- sól i pieprz,
Sposób przygotowania:
- Chlebki przekroić na połowę i posmarować masłem czosnkowym.
- Steki z tuńczyka przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron przez 30-40 sekund i odstawić.
- Chlebki wypełnić rukwią, steki pokroić w plasterki, nałożyć na chleb, delikatnie posmarować majonezem.
Zobacz także:
- Bataty – słodkie ziemniaki z Ameryki. Przepis na bataty
- Proste i smaczne przepisy na zdrowe słodkie ziemniaki – bataty w różnych odsłonach
- Zielony koktajl, batat w pomidorach i budyń z kaszy jaglanej, czyli zdrowa kuchnia Magdaleny Kumorek
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
podziel się: