Bolo de caco - przepis krok po kroku Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
Bolo de caco to placek z kuchni portugalskiej, tradycyjnie przygotowywany na płaskiej płycie z bazaltowego kamienia. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował go Piotr Kucharski. Przygotował też inne portugalskie pyszności. Sprawdź jego przepis. 

Bolo de caco - przepis krok po kroku

Składniki na ciasto:

  • 300 ml wody,
  • 100 g upieczonych batatów,
  • 10 g świeżych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej,
  • 10 g soli.

Sposób przygotowania ciasta:

  1. W wodzie rozpuścić drożdże i połączyć z batatami. Dodać mąkę i wszystko wymieszać.
  2. Następnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
  3. Zostawić do wyrośnięcia na 2 godziny. Następnie podzielić na 6 części po 150 g.
  4. Uformować okrągłe bułeczki i odstawić do wyrośnięci na 40 minut.
  5. Rozgrzać patelnię i każdy z kawałków ciasta piec na patelni w ringu do ciasta.
  6. Opiec równomiernie z obu stron na rumiany kolor.

Bolo de caco z masłem czosnkowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 chlebki bolo de caco,
  • 50 g masła,
  • 1 mały pęczek pietruszki,
  • 4 ząbki czosnku.

Sposób przygotowania:

  1. Chlebki przekroić w poprzek.
  2. Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i pietruszką.
  3. Masłem wysmarować chlebki, złożyć i opiec na patelni żeby masło się rozpuściło.

Bolo de caco z tunczykiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 chlebki bolo de caco,
  • 2 steki z tuńczyka,
  • majonez,
  • garść rukwi wodnej,
  • masło czosnkowe,
  • sól i pieprz,

Sposób przygotowania:

  1. Chlebki przekroić na połowę i posmarować masłem czosnkowym.
  2. Steki z tuńczyka przyprawić solą i pieprzem i obsmażyć z obu stron przez 30-40 sekund i odstawić.
  3. Chlebki wypełnić rukwią, steki pokroić w plasterki, nałożyć na chleb, delikatnie posmarować majonezem.

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości