Co zrobić z suchym chlebem?
Jeśli nie dojemy części bochenka chleba lub kupiliśmy na święta za dużo pieczywa, które nie jest już pierwszej świeżości, to można wysuszone i twarde jak kamień kromki ocalić przed zmarnowaniem. Warto wykorzystać chleb ponownie i użyć go jako dodatek do różnego rodzaju potraw śniadaniowych lub obiadowych.
Przedstawiamy przepisy na pyszny omlet z chlebem, chlebowe, słodkie muffinki, aromatyczny, pachnący cynamonem francuski tost z patelni, a nawet na toskańską zupę z ciabattą i fasolą. Rozpoczyna się sezon grillowy, więc podpowiadamy, jak suchy chleb łatwo wkomponować w orzeźwiającą sałatkę, która będzie idealnym dodatkiem do grillowanych mięs.
Omlet - Bredmlet
Składniki na jedną porcję:
- 3 jajka
- 100 g czerstwego pieczywa
- 150 ml mleka
- 20 ml śmietanki 30%
- 2 g soli
- 1 g pieprzu
- 10 g liści czosnku niedźwiedziego
- pieczarki
- szczypior
- ser rubin
Sposób przygotowania:
- Chleb kroimy w kostkę i przekładamy do miski. Zalewamy mlekiem oraz śmietaną i odkładamy na bok. Chleb powinien moczyć się około 15-20 min.
- Pieczarki kroimy w cienkie plastry, szczypior siekamy, czosnek niedźwiedzi rwiemy na mniejsze kawałki, a ser trzemy na tarce.
- Pokrojone grzyby podsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym do momentu skarmelizowania. Przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie przekładamy do miski.
- Do grzybów dodajemy jajka, zioła oraz starty ser. Całość dobrze mieszamy.
- Łączymy czerstwy chleb z masą jajeczną i ponownie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą.
- Tę samą patelnię, na której smażyliśmy pieczarki, rozgrzewamy na średnim ogniu z dodatkiem oleju.
- Wylewamy zawartość miski na rozgrzaną patelnię i pod przykryciem smażymy około 3-4 minuty. Przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy około 2-3 minuty.
- Gotowy omlet przekładamy na talerz i serwujemy na ciepło ze świeżo tartym serem.
Muffiny z chleba - Breadffin
Składniki:
- 200 g czerstwego chleba, pokrojonego w 1 cm kostkę
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki białego cukru (można zmniejszyć ilość cukru, jeśli chleb jest już dość słodki lub glazurowany)
- 150 ml szklanki śmietanki 30%
- 150 ml szklanki mleka
- 1 łyżeczka wanilii
- opcjonalnie: kilka rodzynek lub odrobina suszonych owoców, cukier puder, do posypania.
Sposób przygotowania:
- Chleb pokrojony w kostkę wkładamy do dużej miski i posypujemy cynamonem.
- W drugiej misce mieszamy jajka, cukier, śmietankę i mleko. Zalewamy kostki chleba.
- Dodajemy rodzynki lub suszone owoce. Przykrywamy miskę folią i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny lub do 24 godzin.
- Rozgrzewamy piekarnik do 160 C. Wykładamy formę do muffinek papierowymi wkładkami lub obficie smarujemy masłem.
- Wrzucamy mieszankę do każdej z foremek na babeczki (każda powinna być ładnie uformowana. Uzupełnij każdą foremkę na babeczki pozostałym płynem).
- Pieczemy przez 40-45 minut, obracając formę na muffinki o 180 stopni mniej więcej w połowie pieczenia. Babeczki powinny być lekko złotobrązowe na wierzchu.
- Posypujemy cukrem pudrem, gdy są jeszcze ciepłe.
French Toast - tost francuski
Składniki:
- 6 kromek czerstwego chleba
- 300 ml mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki cukru
- oliwa z oliwek do smażenia
- cukier zmieszany z cynamonem do posypania gotowych tostów
Sposób przygotowania:
- Chleb moczymy w mleku wymieszanym z 2 łyżkami cukru, a następnie w roztrzepanym jajku.
- Smażymy na gorącej oliwie z oliwek z każdej strony na złoty kolor.
- Zdejmujemy gotowe tosty z patelni i kładziemy na chwilę na papierowej serwetce, by odsączyć nadmiar oliwy.
- Posypujemy cukrem z cynamonem.
Ribollita - toskańska zupa
Składniki:
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 plastry selera korzennego, albo 2 łodygi naciowego
- 3 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- puszka pomidorów (400 g)
- szczypta kminu rzymskiego (opcjonalnie)
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki (opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy
- 3 liście laurowe
- czerstwa ciabatta, albo 3-4 kromki suchego chleba
- sól do smaku
- tarty parmezan (opcjonalnie)
Składniki:
Sposób wykonania:
- Rozgrzewamy oliwę w głębokim garnku. Marchew i selera obieramy i siekamy w kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Cebulę kroimy (również w kostkę) i dodajemy do warzyw w garnku. Mieszamy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy 10 minut. W 8 minucie dodajemy do garnka posiekany drobno czosnek.
- Dodajemy do garnka pomidory z puszki, mieszamy. Dodajemy fasolę razem z płynem, mieszamy i przykrywamy, dusimy przez 20 minut.
- Solimy zupę i dodajemy porwane na kawałki pieczywo. Odstawiamy z ognia do przestudzenia. Podajemy zupę polaną delikatnie oliwą.
- Odgrzewając zupę następnego dnia, można dodać trochę wody, żeby rozcieńczyć zupę, która po dodaniu chleba mocno zgęstnieje.
Sałatka z chlebem
Składniki:
- 200 g czerstwego bochenka ciabatty
- 600 g dojrzałych mieszanych pomidorów, grubo posiekanych
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 1 garść małych kaparów, odsączonych
- 1 mała czerwona cebula, drobno posiekana
- 280 g czerwonej papryki w słoiku, odsączonej i grubo posiekanej
- 8 filetów z sardeli w oleju, odsączonych i pokrojonych w cienkie plasterki (opcjonalnie)
- czerwony ocet winny
- oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
- pęczek świeżej bazylii
Sposób wykonania:
- Rozrywamy ciabattę na szorstkie 3 cm kawałki i umieszczamy na tacy. Pozostaw w ciepłym miejscu na około 30 minut – pomoże to bardziej ją wysuszyć.
- Wkładamy pomidory do miski i doprawiamy solą i pieprzem. Płuczemy kapary, odciskamy nadmiar płynu i dodajemy do miski razem z cebulą, papryką, ciabattą i filetami z sardeli.
- Mieszamy całość rękoma, a następnie dodajemy 2 łyżki octu i około 3 razy więcej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
- Próbujemy, w razie potrzeby dodajemy trochę więcej soli, pieprzu, octu lub oliwy.
- Oderwamy liście bazylii, mieszamy i podajemy. Sałatka będzie wyśmienitym dodatkiem do grillowanych mięs lub pieczonego kurczaka.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz na platformie Player.pl.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Lemoniada rabarbarowa z miętą i rozmarynem - przepis Szymona Czerwińskiego
- Zupa z młodej kapusty z fasolką szparagową i szpinakiem z przepisu Darii Ładochy
- Jak przygotować pyszny makaron z sosem serowym?
Autor: Justyna Piąsta
Reporter: Piotr Wojtasik
Źródło zdjęcia głównego: gashgeron/Getty Images