Kuchnia indyjska w pigułce. Dowiedz się, jakie potrawy królują w Indiach

Osoba przygotowująca dania kuchni indyjskiej
Kuchnia indyjska w pigułce. Dowiedz się, jakie potrawy królują w Indiach
Źródło: RobertDodge/Getty Images
Kuchnia indyjska łączy w sobie dwa bieguny – północny i południowy. Kuchnia północy obfituje w ciężkie sosy i mięsa, na południu natomiast dominuje dieta wegetariańska, oparta na warzywach strączkowych. Na południu jada się ostro, na północy zaś o wiele łagodniej. Jednak w całym kraju pierwsze skrzypce grają przyprawy: od kurkumy, imbiru, kolendry, po cynamon, kardamon czy czarnuszkę.

Poznajcie, jakie potrawy indyjskie preferują Hindusi w różnych regionach. Opowiemy także o bogactwie przypraw, jakim charakteryzuje się kuchnia indyjska. 

Dalsza część artykułu znajduje się pod materiałem wideo

Przepisy i dania z kuchni Dzień Dobry TVN

Ten obiadek zje nawet niejadek - pomysły na posiłki Aleksandry Juszkiewicz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Smacznie, zdrowo, kolorowo - dania dla dzieci
Meksyk w kuchni
Meksyk w kuchni
Sposób na idealną kaczkę
Sposób na idealną kaczkę
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Smakołyki, które uwielbiają dzieciaki
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Gulasz - kulinarny hit na każdą porę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Jesienne zupy na rozgrzewkę
Zupy wprost wymarzone na jesień
Zupy wprost wymarzone na jesień
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Rodzinne przepisy Ewy Drzyzgi
Międzypokoleniowe przepisy
Międzypokoleniowe przepisy
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Babcine przepisy od Cristiny Catese
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Te przepisy podbiły media społecznościowe
Warzywne przepisy pełne smaku
Warzywne przepisy pełne smaku
Zupy lekiem na całe zło
Zupy lekiem na całe zło
Letnie desery pełne słońca
Letnie desery pełne słońca
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Postne przepisy z Półwyspu Apenińskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Nieoczywiste rybne przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Śledziowa kuchnia na święta i nie tylko - przepisy Piotra Kucharskiego
Jesienne przepisy z kiełbasą
Jesienne przepisy z kiełbasą
Ciasto na lato, desery na upały
Ciasto na lato, desery na upały
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Kulinarne wspomnienia z greckiej wyspy
Desery idealne do kawy
Desery idealne do kawy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Pomysł na wielki gar letniej zupy
Owocowe desery idealne w upalne dni
Owocowe desery idealne w upalne dni 
Pomysły na pyszne desery lodowe
Pomysły na pyszne desery lodowe
3D w tortownicy
3D w tortownicy
1 wywar 3 zupy
1 wywar 3 zupy
Lodowe desery we włoskim stylu
Lodowe desery we włoskim stylu
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Smak z dzieciństwa, czyli serek waniliowy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Rozgrzewające, jesienne zupy
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana
Popisowe domowe zupy Andrzeja Polana

Kuchnia indyjska – specyfika regionów

Kuchnia indyjska należy do najzdrowszych kuchni na świecie. Jest wyjątkowo barwna i aromatyczna, a indyjskie dania są pozbawione sztucznych dodatków czy konserwantów. Należy dodać, że kuchnia indyjska została ukształtowana przez liczne narodowości, społeczności, wyznawców odmiennych religii, dlatego indyjskie potrawy są tak zróżnicowane. Najważniejszym jednak wyznacznikiem w charakteryzowaniu kuchni indyjskiej są konkretne regiony. Indyjska kuchnia na północy kraju jest pełna dań mięsnych (baranina, cielęcina, drób, kozina). Należy też dodać, że w Indiach jest wielu wyznawców islamu, zatem nie spożywa się wieprzowiny.

Przepisy indyjskie na północy obfitują dodatkowo w aromatyczne, gęste sosy oraz w pieczywo pszenne – chlebki ćapati. To indyjskie jedzenie jest bardzo sycące i ciężkostrawne. Bardzo często spotykanym indyjskim daniem jest tutaj curry, inaczej kari – mięso duszone w warzywach i przyprawach. Zupełnie inaczej sprawa ma się na południu Indii. Tutaj dania kuchni indyjskiej pełne są warzyw, głównie roślin strączkowych: soczewicy, grochu, fasoli czy ciecierzycy.

Można powiedzieć, że jest to kuchnia indyjska wegetariańska , gdyż z powodów finansowych i ideologicznych rzadko serwuje się mięso. Absolutnie wykluczone jest tutaj spożywanie wołowiny, gdyż według Hindusów krowy są święte. W przeciwieństwie do kuchni północy, na południu dania są ostre i intensywnie przyprawione. Jeśli udamy się do indyjskiej restauracji w tym regionie, możemy być zaskoczeni jeszcze innym faktem – potrawy są wyjątkowo tanie.

Przyczyną jest wykorzystywanie niewielu produktów. Są to głównie: ryż, soczewica, ziemniaki, mąka z ciecierzycy czy masło klarowane, tzw. ghee. Znaczna część warzyw w tej części Indii jest przygotowywana w formie sosów z mleczkiem kokosowym i ryżem. Bardzo popularnym daniem śniadaniowym na południu jest dosa – naleśniki z mąki ryżowej. Równie często spotyka się chlebki naan, wypiekane w glinianym piecu (tzw. tandoor).

Na obiad podaje się tu zazwyczaj zupę z soczewicy na ostro. Nie da się ukryć, że w przeciwieństwie do wcześniej omawianej kuchni indyjskiej północnej, ta na południu kraju jest o wiele bardziej lekkostrawna. Warto dodać na koniec, że znaczna część Hindusów spożywa posiłki tylko prawą ręką, lewa bowiem postrzegana jest przez nich jako nieczysta.

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

DD_20211119_Kuchnia_REP
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Kuchnia miodem i imbirem pachnąca
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy
Cynamonowa kuchnia Sebastiana Olmy

Kuchnia indyjska – królestwo przypraw

Charakteryzując kuchnię indyjską, nie można nie wspomnieć o tym, co ją praktycznie tworzy, a mianowicie o indyjskich przyprawach. Hindusi są narodem, który korzysta z największej ilości suszonych przypraw. Za najpopularniejsze w kuchni indyjskiej przyprawy uznaje się: kurkumę, czosnek, czarnuszkę, chili, imbir, kardamon, kmin rzymski, goździki, gałkę muszkatołową, koper, kozieradkę.

Hindusi uwielbiają je mieszać w curry, koftach, dahlach i wielu innych potrawach. Dodają je do mięs, deserów, a nawet napojów. Warto dodać, że wymienione przyprawy indyjskie są nie tylko aromatyczne i wzbogacają posiłki, ale mają także bardzo wiele właściwości prozdrowotnych. Wystarczy wspomnieć o popularnej w kuchni indyjskiej kurkumie. Ma ona m.in. działanie przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, przeciwstarzeniowe, bakteriobójcze. Kardamon, kolendra i kmin natomiast wspomagają trawienie oraz zapobiegają problemom gastrycznym. Imbir i cynamon działają przeciwzapalnie, bakteriobójczo i antyseptycznie. A papryczki chili, a właściwie zawarta w nich kapsaicyna wspomaga uwalnianie endorfin, a co za tym idzie – ma działanie antydepresyjne.

Co warto zamówić w restauracji indyjskiej?

Jeśli nie jesteśmy zaznajomieni z kuchnią indyjską, warto przy pierwszych zamówieniach w indyjskiej restauracji zwrócić uwagę m.in. na: bandgobhi alu sabdżi (kapustę podsmażaną, podawaną z ziemniakami), dal (zupę z soczewicy), pakorę (warzywa zanurzone w cieście z besanu, smażone w głębokim oleju), dosę (cienkie naleśniki z soczewicy i mąki ryżowej), samosę (małe pierożki), phal ka pakorę (smażone w cieście owoce), panipuri (placki polane sosem tamaryndowym, nadziewane pomidorami, ciecierzycą i ziemniakami), laddu (kulki puree z ciecierzycą, namoczone w syropie, pokryte kawałkami orzechów i migdałów), papad (cienki naleśnik z mąki z soczewicy, ciecierzycy, mąki ryżowej lub czarnej fasoli) i chlebek naan.

Dowiedz się więcej o tradycyjnej kuchni indyjskiego tutaj: Tradycyjna kuchnia indyjska – potrawy wegetariańskie i z kurczakiem

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości