Restauracja grecka ma w swoim menu musakę, dolmadakię lub souvlakię. Greckie jedzenie smakuje wyjątkowo. Dlatego podczas pobytu nad basenem Morza Śródziemnego warto zrezygnować z hotelowego jedzenia i poznać prawdziwe greckie dania.
Potrawy greckie – podstawowe składniki
W greckiej restauracji najczęściej podaje się cielęcinę i jagnięcinę. Pojawiają się też dania greckie z drobiem i wieprzowiną, są jednak rzadkością. Jeśli chodzi o nabiał, to z reguły jest kozi lub owczy. Podstawowe warzywa to: pomidor, cukinia, bakłażan, sałata, cebula i czosnek. Grecka kuchnia kocha soczyste cytrusy, jabłka, gruszki i melony. Nie brakuje tutaj także orzechów, migdałów, fig i pigw.
Specjalności kuchni greckiej
Jedzenie w Grecji jest bardzo różnorodne. Jest ono jednak głównie lekkie, o letniej temperaturze. Zawsze musi być świeże i aromatyczne. Oczywiście z dodatkiem oliwy. Podstawowa dania kuchni greckiej to:
- musaka – danie greckie, zapiekanka mięsno-warzywna; najczęściej przygotowuje się ją na bazie jagnięciny i bakłażana;
- dolmadakia – klasyczna potrawa kuchni greckiej przypominająca gołąbki, jednak kapusta zastąpiona jest liśćmi winogron; w środku najczęściej umieszcza się kawałki ryby lub pikantny ryż;
- souvlákia – danie greckie przypominające szaszłyki ze specjalnie marynowanej jagnięciny; mięso podaje się papryką, cukinią i małymi cebulkami;
- stifado – gulasz, z którego słynie Grecja; jedzenie przygotowane z wieprzowiny, wołowiny, drobiu, czasami z królika. Obowiązkowym dodatkiem są małe cebulki i trochę czerwonego wina oraz goździki, cynamon i kminek;
- kleftiko – jagnięcina w marynacie z oliwy, czosnku, soku z cytryny i mieszanki górskich ziół; z mięsem w folii piecze się ziemniaki, cebulę, paprykę i pomidory;
- zupy greckie to przede wszystkim phasollada , czyli narodowa zupa fasolowa z dodatkiem marchwi i pomidorów; warto skusić się także na revithię czyli zupę grecką przygotowaną jedynie z cieciorki gotowanej na wodzie z wcześniej podsmażoną cebulą.
Tradycyjne greckie potrawy to także makaronowe zapiekanki z cynamonem (pasticio greckie). Przysmaki greckie to tiropitakia, czyli małe rogaliki z serem feta. Podawane są wyjątkowo na ciepło. Mają mają postać chrupkich trójkącików. Do sera czasami dodaje się szpinak. Warto zwrócić uwagę na pites, czyli greckie pierogi z ciasta filo. Doskonały w smaku jest również smażony ser (saganaki), kabaczki (kolokithakia tiganita). Greckie przystawki (mezedes) to głównie: oliwki, marynowane sardele, sery, zapiekane ostrygi, a także kolokithokeftedes, czyli smażone na głębokim oleju placuszki z cukinii. Ciekawostką jest horta, czyli gotowany mniszek lekarski skropiony sokiem z cytryny i oliwą. Spełnia on rolę surówki.
Kuchnia grecka – potrawy, które zna cały świat
- gyros – greckie danie z cienkich płatów mięsa z rożna lub kawałków mięsa z szaszłyka. Podawane w chlebku pita z dodatkiem pomidora, cebuli, sosu tzatziki;
- ciasto szpinakowe z fetą (spanakopita) – przekąska grecka składająca się z cienkich warstw ciasta filo przełożonych masą szpinakową;
- sałatka grecka (choriatiki) – sałatka zwana wiejską. Składają się na nią: krucha feta, pomidory, ogórek, czerwona cebula, zielona papryka i ciemne oliwki z pestką. Kluczową rolę odgrywają tutaj greckie przyprawy: oregano i oliwa;
- warzywa faszerowane ryżem (gemista) – pomidory lub papryka wypełnione nadzieniem z ryżu i ziół. Zapiekane w aromatycznym sosie. Po wyjęciu z piekarnika nadal pozostają soczyste;
- tzatziki – jedzenie greckie nie może się obejść bez tradycyjnego sosu przygotowanego z tartego ogórka i jogurtu. Sos ten znalazł bardzo duże uznanie wśród Polaków. Warto spróbować też pasty z grochu (favy) oraz dipu z rybiej ikry.
Ciasto greckie i inne specjały
Jedzenie w Grecji nie może obyć się również bez kawy i deseru. Funkcję tego ostatniego pełnią natomiast najczęściej świeże lub suszone owoce. Do wypiekanych deserów dodaje się także: miód, orzechy, pistacje, migdały i sezam. Greckie specjały to przede wszystkim ciastka z bakaliami, pączki oraz konfitury. Warto skusić się także na jogurt z miodem i orzechami (giaourti me meli kai karydia) oraz greckie ciasto filo z kremem waniliowym (galaktobureko).
Zobacz także:
- Greckie specjały według Doroty Wellman
- Kuchnia grecka - najważniejsze potrawy i desery
- Kuchnia grecka - przepisy
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Moonstone Images/Getty Images