Przepisy kulinarne

Jak długo powinno się gotować grzyby? Sprawdź, co warto wiedzieć

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Gazeta.pl
Grzyby na desce

Idealnie przygotowane grzyby to sposób na pyszne danie. Niestety ich obróbka wcale nie jest taka prosta, ponieważ zbyt długie trzymanie w wodzie może sprawić, że będą za miękkie. Jak zatem gotować grzyby, aby nie straciły swojej konsystencji?

Jak gotować grzyby

Co do zasady, świeże grzyby gotuje się znacznie krócej niż suszone. Te drugie potrzebują nawet dodatkowego namaczania, które powinno trwać 2-3 godziny. Dopiero wtedy można je gotować, a proces ten powinien zająć około godziny.

Grzyby

Trufle – najdroższe grzyby świata
Trufle – najdroższe grzyby świata Dzień Dobry TVN
wideo 2/5

Grzyby do marynowania gotuje się najkrócej - te mniejsze maksymalnie przez 5 minut, a duże okazy do 15 minut. Warto je obserwować i sprawdzać, czy za bardzo nie zmiękły. Jeśli tak się stanie, to nie będą już takie dobre po zamarynowaniu.

Jak długo powinno się gotować grzyby

Czas gotowania grzybów uzależniony jest od ich gatunku.

Ile gotować poszczególne gatunki grzybów?

  • pieczarki - 5-7 minut,
  • borowiki - 30 minut,
  • podgrzybki - 15 minut,
  • maślaki - 15 minut,
  • rydze - 25-30 minut,
  • koźlarze - 20-30 minut,
  • kurki - 20-25 minut,
  • boczniaki - 30-35 minut.

Co ważne, wody po gotowaniu grzybów nie trzeba wylewać. Dobrze się sprawdzi, jako grzybowy bulion, czy dodatek do zup i sosów.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Gazeta.pl

Źródło zdjęcia głównego: Cavan Images/Getty Images

Pozostałe wiadomości