Jakie herbaty na wzmocnienie odporności?
Herbata z czarnego bzu
Jesienią i zimą, kiedy nasz organizm jest najbardziej narażony na przeziębienia i infekcje, warto pić napar z czarnego bzu. W jego kwiatach znajdują się witaminy B, C, a także minerały takie jak magnez, wapń, potas, sód, cynk czy fosfor. Herbatka z czarnego bzu jest pomocna przy różnych infekcjach, wykazuje działanie napotne, przez co pomaga obniżyć gorączkę. Wypicie naparu z kwiatów czarnego bzu korzystnie wpływa na budowanie odporności, a ponadto wykazuje działanie przeciwzapalne. Czarny bez jest także pomocny przy infekcjach układu moczowego, a dzięki zawartym w kwiatach flawonoidom działa odtruwająco na organizm.
Jak przygotować herbatkę z czarnego bzu?
Herbatę warto pić już przy pierwszych objawach przeziębienia, aby nie dopuścić do rozwijania się infekcji. Do filiżanki należy wsypać 1-2 łyżki suszonych kwiatów czarnego bzu, zalać wrzątkiem i parzyć przez około 10 minut pod przykryciem.
Biała herbata
Właściwości zdrowotne białej herbaty znane są od dawna. Wytwarza się ją z młodych pąków i liści krzewu herbacianego, które zbiera się na wczesnym etapie ich wzrostu. Dzięki temu jest ona najmniej przetworzoną herbatą i co za tym idzie – najzdrowszą. Zawiera duże ilości przeciwutleniaczy, które niszczą wolne rodniki. Korzystnie wpływa na układ krwionośny, a także zmniejsza ryzyko udaru mózgu, zawału serca i miażdżycy. Co więcej, reguluje ciśnienie krwi, a także pomaga usunąć z organizmu nagromadzone toksyny. Biała herbata idealnie nadaje się na wzmocnienie, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Dzieje się tak za sprawą dużej zawartości witaminy C, która działa wspomagająco na układ odpornościowy organizmu. To jednak nie wszystkie korzyści prozdrowotne. Napar z białej herbaty działa przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Zawiera także witaminę B3, która wspiera prawidłowe funkcjonowanie mózgu.
Jak przygotować białą herbatę?
Napar z białej herbaty można kupić w każdym sklepie spożywczym. Najlepiej wybierać spośród tych, dostępnych w formie suszu. Zgodnie z zaleceniami producentów należy wsypać jedną łyżeczkę suszu, który następnie zalewamy gorącą wodą o temp. około 80 st. C. Miłośnicy mocnych, aromatycznych herbat mogą być nieco zaskoczeni jej jasnym wyglądem i bardzo delikatnym, słabo wyczuwalnym smakiem.
Herbata z hibiskusa
W okresie jesienno-zimowym warto wypróbować herbatkę z hibiskusa. Napar zawiera wiele korzystnych dla zdrowia przeciwutleniaczy, jak m.in. antocyjany, które chronią narządy, komórki i tkanki a także wzmacniają błony komórkowe, przez co są one w mniejszym stopniu podatne na działanie wolnych rodników. Herbatka składa się z suszonych płatków, łodyżek oraz liści hibiskusa.
Jak przygotować herbatkę z hibiskusa?
Można ją kupić w niemal każdym sklepie, a sposób przygotowania jest banalnie prosty. Wystarczy parzyć ją przez około 5 minut i przecedzić. Warto jednak pamiętać, że hibiskus ma specyficzny, cierpki smak, który nie każdemu będzie odpowiadał, jednak choćby ze względu na właściwości prozdrowotne warto od czasu do czasu ją skosztować.
Co warto pić jesienią i zimą?
Herbatka matcha
Jeśli szukamy herbaty na wzmocnienie odporności, to idealnie sprawdzi się matcha. Ta japońska zielona herbata od pozostałych różni się przede wszystkim sposobem przetwarzania i uprawy. Aby ją pozyskać, należy na co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami, osłonić ją przed słońcem. W ten sposób krzewy herbaty będą rosły wolniej, liście staną się bladozielone. Co ważne, dzięki temu wytworzą się aminokwasy, które zapobiegają rozwojowi wielu chorób, m.in. cukrzycy, nadciśnienia, chorób układu krążenia czy nowotworów. W porównaniu do tradycyjnej zielonej herbaty matcha zawiera aż 137 razy więcej przeciwutleniaczy. Dodatkowo dzięki L-teaninie wpływa odprężająco i niweluje stres, który również wpływa na obniżenie odporności.
Jak przygotować herbatę matcha?
Aby zrobić japońską herbatę, potrzebne są składniki: matchawan (naczynie do przygotowania herbaty), chashaku (bambusowa łyżeczka), chasen (miotełka do ubijania herbaty), sitko do przesiania matchy (zapobiega powstawaniu grudek).
Sposób przygotowania jest bardzo prosty. Do miseczki wsypujemy 1 płaską łyżeczkę matchy. Następnie zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą (około 150-200 ml). Na koniec mieszamy miotełką, aż cały proszek się rozpuści i na powierzchni matchy pojawi się pianka.
Herbatka z kurkumy
Kurkuma gości w naszych kuchniach od lat, jednak głównie znana jest jako przyprawa. Okazuje się, że herbata z kurkumy wykazuje wiele właściwości zdrowotnych. Wspiera układ odpornościowy i pomaga zwalczyć stany zapalne, przez co idealnie nadaje się do picia podczas długich jesiennych i zimowych wieczorów. Co więcej, napój z kurkumy wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe przez co pomaga łagodzić objawy grypy i przeziębienia.
Jak przygotować herbatkę z kurkumy?
Kurkuma dostępna jest w sklepach w formie proszku. Aby spożyć prozdrowotny napój, wystarczy wsypać do garnka pół łyżeczki i wlać dwie szklanki wody. Następnie należy gotować na wolnym ogniu przez około 10 minut. Aby wzbogacić smak, można dodać także odrobinę cynamonu oraz plasterek cytryny.
Herbatka z jagód goji
Wśród gorących napojów na wzmocnienie warto wymienić także napar z jagód goji, których owoce wykazują wiele właściwości zdrowotnych. Za sprawą dużej zawartości przeciwutleniaczy – głównie witaminy C i A podnoszą odporność, dlatego warto go pić zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym. Ponadto napar z jagód goji chroni przed cukrzycą, chorobami układu krążenia, a nawet nowotworami.
Jak przygotować herbatkę z jagód goji?
Suszone owoce jagód goji (około 1-2 łyżeczki) zalewamy gorącą, ale nie wrzącą wodą i czekamy około 10 minut, aż się zaparzy. Herbata świetnie smakuje, jeśli dodamy do niej plasterek imbiru czy łyżeczkę miodu.
Herbatki na wzmocnienie odporności mogą być świetną alternatywą dla tradycyjnych gorących napojów. Nie dość, że zapobiegają przeziębieniom i infekcjom to poprawiają samopoczucie i chronią przed chorobami przewlekłymi. Zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy potrzebujemy się rozgrzać, można skorzystać z mniej popularnych naparów, które kuszą wyjątkowym smakiem i aromatem.
Zobacz także:
- Miał dziewczynę, kiedy odkrył, że podobają mu się mężczyźni. "Myślałem, że jest coś nie halo"
- Agnieszka Kaczorowska w szczerej rozmowie o macierzyństwie. "Wszystko jest podporządkowane moim córkom"
- "Weszłam w zawód już z rodziną". Małgorzata Lewińska o łączeniu kariery i macierzyństwa
Zobacz wideo:
Autor: Martyna Trębacz
Źródło zdjęcia głównego: fcafotodigital/gettyimages