Grzanki zapiekane z błękitnym serem i orzechami nerkowca i... brzoskwiniami. To połączenie Cię zaskoczy!

grzanki z leśnymi grzybami
Grzanki z leśnymi grzybami
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
W kuchni Dzień Dobry TVN Sebastian Olma przygotował specjały z błękitnym serem. Sprawdź jego przepis na grzanki zapiekane z brzoskwiniami, serem oraz orzechami nerkowca. To pyszne połączenie sprawdzi się na wspólne spotkanie z przyjaciółmi.

Grzanki zapiekane z brzoskwiniami, błękitnym serem i orzechami nerkowca - przepis krok po kroku

Składniki:

  • Brzoskwinie - 5 szt.
    • Cukier puder - 1 łyżka
      • Masło klarowane - 1 łyżka
        • Cytryna do skropienia
          • Chleb pszenny na zakwasie - 1 mały bochenek
            • Oliwa z oliwek - 50 ml
              • Czosnek - 1 główka
                • Rozmaryn - 1 łodyga
                  • Ser błękitny - 200g
                    • Natka pietruszki - 1 mały pęczek

                      Sposób przygotowania grzanek z brzoskwiniami i błękitnym serem

                      1. Brzoskwinie przetnij na ósemki, oprósz cukrem pudrem i lekko podsmaż na klarowanym maśle z każdej strony. Po usmażeniu skrop sokiem z cytryny.
                        1. Kromkę chleba pszennego na zakwasie posmaruj oliwą, natrzyj czosnkiem i rozmarynem i grilluj, aż lekko się zarumieni. Następnie na grzankę ułóż kawałki brzoskwini, pokruszony ser i wstaw całość do piekarnika z funkcją grilla na około 12 minut do temp. 195 st.
                          1. Gdy ser się zacznie rozpuszczać, wyjmij grzankę, polej oliwą i posyp natką pietruszki.

                            Zobacz także:

                            Autor: Teofila Siewko

                            Źródło: Sebastian Olma

                            Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                            podziel się:

                            Pozostałe wiadomości