Przepisy kulinarne

Dżem i konfitura z mandarynek - smak świąt zamknięty w słoiku. Sprawdź nasze przepisy!

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Dżem z mandarynek w słoiczku
Almaje/Getty ImagesDżem i konfitura z mandarynek - smak świąt zamknięty w słoiku

Dżem lub konfitura z mandarynek to świetny sposób na zamknięcie aromatu świąt w słoiczku. Takie marmolady idealnie sprawdzą się do słodkich deserów, a z małą ilością cukru będą pasowały również do mięs. Sprawdź, jak łatwo zrobić domowe przetwory z mandarynek.

Dżem oraz konfitura z mandarynek są lekko gorzkawe w smaku, ze względu na biały miąższ, którego nie da się pozbyć w całości. Mimo to, są to pyszne przetwory, idealne do kanapek, twarożku lub mięs.

Konfitura z mandarynek - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mandarynki - 1,5 kg,
  • cukier - 500 g,
  • cynamon (opcjonalnie) - 1 łyżeczka.

Zobacz wideo: Afrodyzjaki w kuchni

Afrodyzjaki w kuchni
Afrodyzjaki w kuchni
Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

  • Mandarynki umyć, a następnie obrać ze skórki. Usunąć możliwie jak najwięcej białego miąższu, który nada konfiturze gorzkawy posmak.
  • Mandarynki podzielić na cząstki i wrzucić do rondla z grubym dnem. Całość zasypać cukrem.
  • Kiedy owoce się rozpadną, całość ostudzić, przecisnąć przez sitko lub gazę i ponownie włożyć do rondla.
  • Smażyć, aż odparuje cała woda i konsystencja masy będzie gęsta.
  • Przekładać do wyparzonych i zdezynfekowanych słoiczków, a następnie zawekować.

Dżem z mandarynek - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mandarynki - 1 kg,
  • cukier - 250 g,
  • woda - 200 ml,
  • laska cynamonu,
  • goździki,
  • gwiazdka anyżu,
  • substancja żelująca.

Sposób przygotowania:

  • Mandarynki umyć, a następnie obrać ze skórki. Usunąć możliwie jak najwięcej białego miąższu, który nada konfiturze gorzkawy posmak.
  • Owoce podzielić na części i pokroić na kawałki. Wybrać pestki.
  • Owoce wrzucić do rondla z grubym dnem, zasypać cukrem, dolać wody i wrzucić przyprawy. Jeżeli chce się uzyskać słodszy dżem, można dodać więcej cukru.
  • Całość gotować przez około 45 minut. Wybrać laskę cynamonu, goździki i anyż.
  • Do masy dodać substancję żelującą zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Kiedy całość zgęstnieje przekładać do czystych i zdezynfekowanych słoiczków, a następnie zawekować.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: Almaje/Getty Images

Pozostałe wiadomości