Biała kiełbasa, maślana szynka z indyka i galantyna drobiowa - nic tak nie smakuje w święta jak domowa, własnoręcznie robiona wędlina. To, jak ją przygotować pokazał w kuchni Dzień Dobry TVN Tomasz Grabski, miłośnik mięsiw i tradycyjnego polskiego jedzenia.
Świąteczna domowa biała kiełbasa
Składniki na domową białą kiełbasę:
- 1 kg łopatki wieprzowej
- 0,7 kg karkówki wieprzowej
- 0,5 kg boczku
- 0,3 kg podgardla
- 10 g soli kamiennej
- 10 g soli peklującej
- 4 g cukru
- pieprz czarny do smaku
- 5 ząbków czosnku świeżego
- 5 łyżek majeranku (do smaku)
- 200 ml zimnej wody
- naturalne jelita wieprzowe
Jak przygotować domową białą kiełbasę
Dobrze schłodzone mięso pokrój w kostkę. Karkówkę i łopatkę zmiel na maszynce na grubszym sitku (nr 8), a tłuste kawałki – boczek i podgardle na drobniejszym sitku nr 4. Dodaj roztarty czosnek, dwa gatunki soli, cukier, majeranek i zacznij wyrabiać masę dodając powoli wodę. Wyrabiaj masę tak długo aż będzie klejąca i jednolita, odstaw masę do lodówki na co najmniej 4 godz. Następnie przygotuj jelita - wyczyść dokładnie i namocz przez 2 godz. przed pracą. Do maszynki zamocuj końcówkę do kiełbasy wyciągając sitka do mielenia. Na końcówkę nałóż jelita i nadziewaj je powoli masą mięsną kontrolując, by nie dostało się powietrze. Następnie porcjuj skręcając je i parz w wodzie o temperaturze 80 st. C przez około 30 minut, nie dopuszczając do zagotowania.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Maślana szynka z indyka ze skórką pomarańczową, korzennymi przyprawami i chutneyem z mango
Składniki na maślaną szynkę z indyka:
- filet z indyka
- sól (1,5 proc. wagi mięsa)
- 200 g masła
- 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
- sok z dwóch pomarańczy
- łyżeczka mielonego anyżu
- łyżeczka suszonego imbiru
Chutney:
- 2 łyżki oleju
- cebula
- 50 g świeżego imbiru
- 2 mango
- 4 łyżki cukru
- 80 ml octu jabłkowego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli
Jak przygotować maślaną szynkę z indyka
Szynka: sprawdź, ile waży twój kawałek mięsa i wylicz z tego 1,5 proc. soli ( na 1 kg mięsa daj 15 g soli ). Mięso należy posolić, używając połowy ilości soli. Następnie z masła wytnij podłużne trójkąty, które później należy posolić pozostałą częścią soli i zamrozić. Filet ponakłuwaj ostrożnie nożem, a następnie nadziej zamrożonym masłem. Przypraw dokoła skórką z pomarańczy i przyprawami, używając sznurka do wędlin, zwiąż mięso co 2-3 cm. Mięso wstaw do rękawa do pieczenia i naczynia żaroodpornego, dodając sok pomarańczowy na spodzie. Piecz w 180 st. C przez godzinę.
Chutney: wszystkie składniki pokrój w drobną kostkę i przełóż do rondla, dodaj olej, ocet, cukier, kurkumę oraz szczyptę soli. Duś pod przykryciem na wolny ogniu, w razie konieczności dodaj odrobinę wody, gotuj do uzyskania konsystencji sosu, podawaj na zimno.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Galantyna drobiowa podana z sosem musztardowo-miodowym
Składniki na galantynę drobiową:
- cały kurczak
- cukinia
- marchewka
- 3 jajka
- 200 ml śmietanki 36 proc.
- sól, pieprz
Sos musztardowo-koperkowy:
- 100 g miodu
- 20 g musztardy stołowej
- 20 g musztardy gorczycowej
- 0,5 pęczka świeżego koperku
- 0,5 cytryny
- sól, pieprz
- woda mineralna
Jak przygotować galantynę drobiową
Kurczaka przekrój na połowę i usuń kości, za pomocą noża wytnij nadmiar mięsa, dopraw solą i pieprzem, mięso połącz ze śmietaną i białkiem, dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Do masy dołóż pokrojoną w drobną kostkę cukinię i marchewkę. Na mięso wyłóż połowę masy i przykryj usmażonym naleśnikiem z jajek i żółtka, następnie przełóż pozostałą masę.
Całość zawiń w folię spożywczą, a następnie w aluminiową, piecz w piekarniku w naczyniu z wodą przez 45 minut w 130 st. C . Podawaj na zimno z sosem.
Sos: do płynnego miodu dodaj musztardę stołową i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj sól, pieprz i sok z cytryny. Całość połącz z musztardą gorczycową oraz pokrojonym koperkiem, w razie konieczności dodaj wodę do uzyskania właściwej konsystencji.
Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
>>> Zobacz także:
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Iza Dorf
Źródło: Tomasz Grabski