Materiał promocyjny

Jaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy

Jaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy
Ryż nie jedno ma imię
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ryż to jeden z tych produktów, które bardzo często goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego, jest szybki i prosty w przygotowaniu, a w dodatku bardzo wszechstronny. Istnieje wiele jego rodzajów, w związku z czym pasuje do różnorodnych składników. Świetnie sprawdza się zarówno na słono, jak i na słodko czy pikantnie. Sprawdź, jakie dania z ryżem zaprezentował Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN.

Zapiekany ryż w szynce

Składniki:

  • 8 plasterków szynki (dużej),
  • 400 g ryżu basmati,
  • 8 łyżek przecieru pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki sosu sriracha,
  • 2 małe cukinie,
  • 200 g startego sera Gruyère,
  • sól i pieprz,
  • pomidory koktajlowe na gałązce jako dodatek.

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w małą kosteczkę i mieszamy razem z gorącym ryżem. Dodajemy przecier i sos sriracha. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie przekładamy ryż do szynki i zawijamy w ruloniki. Posypujemy serem Gruyère i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180° C.

Zapiekany ryż w szynce
Zapiekany ryż w szynce
Zapiekany ryż w szynce
Źródło: Michał Woźniak/East News

Dorada po tajsku z ryżem jaśminowym

Składniki:

  • dorada,
  • ryż jaśminowy,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 5 ostrych papryczek chili,
  • kopiasta łyżka cukru palmowego (można zastąpić zwykłym),
  • 4 łyżki pasty z tamaryndowca,
  • 4 łyżki sosu rybnego,
  • mąka (do obtoczenia),
  • 250 ml oleju rzepakowego do smażenia (+ 2 łyżki do sosu),
  • 2 łyżki posiekanej kolendry,
  • sól.

Przygotowanie:

Rybę oczyszczamy, a następnie nacinamy skórę po obydwu stronach. Solimy, tak aby sól dostała się również w miejsca nacięte. Następnie obtaczamy w mące bardzo dokładnie i smażymy na głębokim oleju po ok. 3 minuty z każdej strony lub, w zależności od wielkości ryby, aż będzie chrupka. Wykładamy na papierowy ręcznik, aż wchłonie nadmiar tłuszczu.

Sos:

Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, a następnie dodajemy posiekany czosnek oraz papryczki chili pokrojone w plasterki. Podsmażamy delikatnie, uważając, by nie spalić czosnku. Następnie wsypujemy cukier, dodajemy pastę z tamaryndowca i sos rybny. Zmniejszamy ogień i delikatnie podsmażamy, aż do połączenia się smaków. Możemy dodać więcej cukru lub sosu rybnego, aż uzyskamy idealny smak. Rybę układamy na talerzu, polewamy sosem i serujemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.

Dorada po tajsku z ryżem jaśminowym
Dorada po tajsku z ryżem jaśminowym
Dorada po tajsku z ryżem jaśminowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Pieczony ryż z mlekiem

Składniki:

  • 120 g ryżu,
  • 100 g cukru pudru,
  • 750 ml mleka,
  • 200 ml płynnej śmietany,
  • laska cynamonu,
  • laska wanilii,
  • łyżka rodzynek,
  • łyżka orzechów włoskich,
  • 2-3 łyżki brązowego cukru,
  • szczypta soli,
  • świeże owoce do serwowania.

Przygotowanie:

Ryż płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Do rondelka wlewamy mleko i płynną śmietankę. Następnie dodajemy nasiona wanilii i laskę cynamonu i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Wsypujemy ryż i cukier puder. Gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż ryż będzie miękki. Potem dodajemy rodzynki i orzechy. Przekładamy do foremek i posypujemy brązowym cukrem. Chwilę grillujemy, aż cukier ładnie się zarumieni. Serwujemy ze świeżymi owocami.

Pieczony ryż z mlekiem i owocami
Pieczony ryż z mlekiem i owocami
Pieczony ryż z mlekiem i owocami
Źródło: Michał Woźniak/East News

Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym

Składniki:

  • 100 g ryżu,
  • 200 ml wody,
  • 100 g startego parmezanu,
  • 200-250 g bułki tartej,
  • 2 jajka,
  • 500 ml oleju,
  • pierś z kaczki,
  • kilka plasterków bekonu,
  • dwa plasterki sera mozarella,
  • 5 pomidorków koktajlowych.

Składniki na sos bazyliowy:

  • ok. 20 liści bazylii,
  • 2 łyżki sera ricotta,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • ząbek czosnku,
  • sól, pieprzy do smaku.

Składniki na sos pomidorowy:

  • średnia szalotka,
  • ząbek czosnku,
  • puszka pomidorów krojonych (420ml),
  • Przyprawy: papryka ostra i słodka, oregano, curry, sól i pieprzy.

Przygotowanie:

Ryż gotujemy do miękkości. Jak się ugotuje, to nie przepłukujemy, tylko wykładamy równo do naczynia. Potem ucieramy parmezan do ryżu i zostawiamy całość do ostygnięcia.

Sos bazyliowy:

Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika lub kielicha i blendujemy na gładką masę.

Sos pomidorowy:

Szalotkę kroimy na drobną kostkę i dodajemy starty czosnek. Podsmażamy szalotkę z czosnkiem na oliwie. Gdy szalotka i czosnek się zeszklą, wlewamy pomidory i mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy przyprawy, a gdy woda wyparuje z pomidorów, blendujemy całość na gładką masę.

Kaczkę mielimy i podsmażamy na oliwie. Boczek też podsmażamy, ale bez żadnego tłuszczu.

Bierzemy małą kulkę ryżu i na zwilżonych dłoniach ją rozpłaszczamy. Nakładamy łyżkę farszu i sosu, a następnie formujemy kule. Przygotowujemy 2 miseczki, do jednej wsypujemy bułkę tartą, w drugiej ma się znaleźć jajko z solą. Obtaczamy przygotowane kule najpierw w jajku, następnie w bułce - powtarzamy to 2 razy. Panierowane ryżowe kule smażymy we fryturze na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor przez 5 min.

Po 2 stronach talerza rozsmarowujemy sos bazyliowy, żeby powstały 2 linie. Na ich początkach układamy arancini i posypujemy parmezanem. Następnie polewamy sosem pomidorowym i ozdabiamy bazylią.

Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym
Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym
Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym
Źródło: Michał Woźniak/East News

Zobacz także:

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości