Materiał promocyjny

Jaśminowy, brązowy czy biały? Ryż na wiele pysznych sposobów według Grzegorza Zawieruchy

Ryż nie jedno ma imię
Źródło: Dzień Dobry TVN
Ryż to jeden z tych produktów, które bardzo często goszczą na naszych stołach. Nic dziwnego, jest szybki i prosty w przygotowaniu, a w dodatku bardzo wszechstronny. Istnieje wiele jego rodzajów, w związku z czym pasuje do różnorodnych składników. Świetnie sprawdza się zarówno na słono, jak i na słodko czy pikantnie. Sprawdź, jakie dania z ryżem zaprezentował Grzegorz Zawierucha w kuchni Dzień Dobry TVN.

Zapiekany ryż w szynce

Składniki:

  • 8 plasterków szynki (dużej),
    • 400 g ryżu basmati,
      • 8 łyżek przecieru pomidorowego,
        • 1/2 łyżeczki sosu sriracha,
          • 2 małe cukinie,
            • 200 g startego sera Gruyère,
              • sól i pieprz,
                • pomidory koktajlowe na gałązce jako dodatek.

                  Przygotowanie:

                  Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w małą kosteczkę i mieszamy razem z gorącym ryżem. Dodajemy przecier i sos sriracha. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie przekładamy ryż do szynki i zawijamy w ruloniki. Posypujemy serem Gruyère i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180° C.

                  Zapiekany ryż w szynce
                  Zapiekany ryż w szynce
                  Zapiekany ryż w szynce
                  Źródło: Michał Woźniak/East News

                  Dorada po tajsku z ryżem jaśminowym

                  Składniki:

                  • dorada,
                    • ryż jaśminowy,
                      • 5 ząbków czosnku,
                        • 5 ostrych papryczek chili,
                          • kopiasta łyżka cukru palmowego (można zastąpić zwykłym),
                            • 4 łyżki pasty z tamaryndowca,
                              • 4 łyżki sosu rybnego,
                                • mąka (do obtoczenia),
                                  • 250 ml oleju rzepakowego do smażenia (+ 2 łyżki do sosu),
                                    • 2 łyżki posiekanej kolendry,
                                      • sól.

                                        Przygotowanie:

                                        Rybę oczyszczamy, a następnie nacinamy skórę po obydwu stronach. Solimy, tak aby sól dostała się również w miejsca nacięte. Następnie obtaczamy w mące bardzo dokładnie i smażymy na głębokim oleju po ok. 3 minuty z każdej strony lub, w zależności od wielkości ryby, aż będzie chrupka. Wykładamy na papierowy ręcznik, aż wchłonie nadmiar tłuszczu.

                                        Sos:

                                        Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, a następnie dodajemy posiekany czosnek oraz papryczki chili pokrojone w plasterki. Podsmażamy delikatnie, uważając, by nie spalić czosnku. Następnie wsypujemy cukier, dodajemy pastę z tamaryndowca i sos rybny. Zmniejszamy ogień i delikatnie podsmażamy, aż do połączenia się smaków. Możemy dodać więcej cukru lub sosu rybnego, aż uzyskamy idealny smak. Rybę układamy na talerzu, polewamy sosem i serujemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.

                                        Dorada po tajsku z ryżem jaśminowym
                                        Dorada po tajsku z ryżem jaśminowym
                                        Dorada po tajsku z ryżem jaśminowym
                                        Źródło: Michał Woźniak/East News

                                        Pieczony ryż z mlekiem

                                        Składniki:

                                        • 120 g ryżu,
                                          • 100 g cukru pudru,
                                            • 750 ml mleka,
                                              • 200 ml płynnej śmietany,
                                                • laska cynamonu,
                                                  • laska wanilii,
                                                    • łyżka rodzynek,
                                                      • łyżka orzechów włoskich,
                                                        • 2-3 łyżki brązowego cukru,
                                                          • szczypta soli,
                                                            • świeże owoce do serwowania.

                                                              Przygotowanie:

                                                              Ryż płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Do rondelka wlewamy mleko i płynną śmietankę. Następnie dodajemy nasiona wanilii i laskę cynamonu i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Wsypujemy ryż i cukier puder. Gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż ryż będzie miękki. Potem dodajemy rodzynki i orzechy. Przekładamy do foremek i posypujemy brązowym cukrem. Chwilę grillujemy, aż cukier ładnie się zarumieni. Serwujemy ze świeżymi owocami.

                                                              Pieczony ryż z mlekiem i owocami
                                                              Pieczony ryż z mlekiem i owocami
                                                              Pieczony ryż z mlekiem i owocami
                                                              Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                              Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym

                                                              Składniki:

                                                              • 100 g ryżu,
                                                                • 200 ml wody,
                                                                  • 100 g startego parmezanu,
                                                                    • 200-250 g bułki tartej,
                                                                      • 2 jajka,
                                                                        • 500 ml oleju,
                                                                          • pierś z kaczki,
                                                                            • kilka plasterków bekonu,
                                                                              • dwa plasterki sera mozarella,
                                                                                • 5 pomidorków koktajlowych.

                                                                                  Składniki na sos bazyliowy:

                                                                                  • ok. 20 liści bazylii,
                                                                                    • 2 łyżki sera ricotta,
                                                                                      • 5 łyżek oliwy z oliwek,
                                                                                        • 3 łyżki octu jabłkowego,
                                                                                          • ząbek czosnku,
                                                                                            • sól, pieprzy do smaku.

                                                                                              Składniki na sos pomidorowy:

                                                                                              • średnia szalotka,
                                                                                                • ząbek czosnku,
                                                                                                  • puszka pomidorów krojonych (420ml),
                                                                                                    • Przyprawy: papryka ostra i słodka, oregano, curry, sól i pieprzy.

                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                      Ryż gotujemy do miękkości. Jak się ugotuje, to nie przepłukujemy, tylko wykładamy równo do naczynia. Potem ucieramy parmezan do ryżu i zostawiamy całość do ostygnięcia.

                                                                                                      Sos bazyliowy:

                                                                                                      Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika lub kielicha i blendujemy na gładką masę.

                                                                                                      Sos pomidorowy:

                                                                                                      Szalotkę kroimy na drobną kostkę i dodajemy starty czosnek. Podsmażamy szalotkę z czosnkiem na oliwie. Gdy szalotka i czosnek się zeszklą, wlewamy pomidory i mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy przyprawy, a gdy woda wyparuje z pomidorów, blendujemy całość na gładką masę.

                                                                                                      Kaczkę mielimy i podsmażamy na oliwie. Boczek też podsmażamy, ale bez żadnego tłuszczu.

                                                                                                      Bierzemy małą kulkę ryżu i na zwilżonych dłoniach ją rozpłaszczamy. Nakładamy łyżkę farszu i sosu, a następnie formujemy kule. Przygotowujemy 2 miseczki, do jednej wsypujemy bułkę tartą, w drugiej ma się znaleźć jajko z solą. Obtaczamy przygotowane kule najpierw w jajku, następnie w bułce - powtarzamy to 2 razy. Panierowane ryżowe kule smażymy we fryturze na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor przez 5 min.

                                                                                                      Po 2 stronach talerza rozsmarowujemy sos bazyliowy, żeby powstały 2 linie. Na ich początkach układamy arancini i posypujemy parmezanem. Następnie polewamy sosem pomidorowym i ozdabiamy bazylią.

                                                                                                      Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym
                                                                                                      Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym
                                                                                                      Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym
                                                                                                      Źródło: Michał Woźniak/East News

                                                                                                      Zobacz także:

                                                                                                      Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                      Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News

                                                                                                      Materiał promocyjny
                                                                                                      podziel się:

                                                                                                      Pozostałe wiadomości

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                                                                                      Materiał promocyjny

                                                                                                      Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana