Zapiekany ryż w szynce
Składniki:
- 8 plasterków szynki (dużej),
- 400 g ryżu basmati,
- 8 łyżek przecieru pomidorowego,
- 1/2 łyżeczki sosu sriracha,
- 2 małe cukinie,
- 200 g startego sera Gruyère,
- sól i pieprz,
- pomidory koktajlowe na gałązce jako dodatek.
Przygotowanie:
Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię kroimy w małą kosteczkę i mieszamy razem z gorącym ryżem. Dodajemy przecier i sos sriracha. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Następnie przekładamy ryż do szynki i zawijamy w ruloniki. Posypujemy serem Gruyère i układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180° C.
Dorada po tajsku z ryżem jaśminowym
Składniki:
- dorada,
- ryż jaśminowy,
- 5 ząbków czosnku,
- 5 ostrych papryczek chili,
- kopiasta łyżka cukru palmowego (można zastąpić zwykłym),
- 4 łyżki pasty z tamaryndowca,
- 4 łyżki sosu rybnego,
- mąka (do obtoczenia),
- 250 ml oleju rzepakowego do smażenia (+ 2 łyżki do sosu),
- 2 łyżki posiekanej kolendry,
- sól.
Przygotowanie:
Rybę oczyszczamy, a następnie nacinamy skórę po obydwu stronach. Solimy, tak aby sól dostała się również w miejsca nacięte. Następnie obtaczamy w mące bardzo dokładnie i smażymy na głębokim oleju po ok. 3 minuty z każdej strony lub, w zależności od wielkości ryby, aż będzie chrupka. Wykładamy na papierowy ręcznik, aż wchłonie nadmiar tłuszczu.
Sos:
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, a następnie dodajemy posiekany czosnek oraz papryczki chili pokrojone w plasterki. Podsmażamy delikatnie, uważając, by nie spalić czosnku. Następnie wsypujemy cukier, dodajemy pastę z tamaryndowca i sos rybny. Zmniejszamy ogień i delikatnie podsmażamy, aż do połączenia się smaków. Możemy dodać więcej cukru lub sosu rybnego, aż uzyskamy idealny smak. Rybę układamy na talerzu, polewamy sosem i serujemy z ugotowanym ryżem jaśminowym.
Pieczony ryż z mlekiem
Składniki:
- 120 g ryżu,
- 100 g cukru pudru,
- 750 ml mleka,
- 200 ml płynnej śmietany,
- laska cynamonu,
- laska wanilii,
- łyżka rodzynek,
- łyżka orzechów włoskich,
- 2-3 łyżki brązowego cukru,
- szczypta soli,
- świeże owoce do serwowania.
Przygotowanie:
Ryż płuczemy kilka razy w zimnej wodzie. Do rondelka wlewamy mleko i płynną śmietankę. Następnie dodajemy nasiona wanilii i laskę cynamonu i doprowadzamy wszystko do wrzenia. Wsypujemy ryż i cukier puder. Gotujemy na małym ogniu przez około 30-40 minut, aż ryż będzie miękki. Potem dodajemy rodzynki i orzechy. Przekładamy do foremek i posypujemy brązowym cukrem. Chwilę grillujemy, aż cukier ładnie się zarumieni. Serwujemy ze świeżymi owocami.
Arancini z sosem bazyliowym i pomidorowym
Składniki:
- 100 g ryżu,
- 200 ml wody,
- 100 g startego parmezanu,
- 200-250 g bułki tartej,
- 2 jajka,
- 500 ml oleju,
- pierś z kaczki,
- kilka plasterków bekonu,
- dwa plasterki sera mozarella,
- 5 pomidorków koktajlowych.
Składniki na sos bazyliowy:
- ok. 20 liści bazylii,
- 2 łyżki sera ricotta,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- ząbek czosnku,
- sól, pieprzy do smaku.
Składniki na sos pomidorowy:
- średnia szalotka,
- ząbek czosnku,
- puszka pomidorów krojonych (420ml),
- Przyprawy: papryka ostra i słodka, oregano, curry, sól i pieprzy.
Przygotowanie:
Ryż gotujemy do miękkości. Jak się ugotuje, to nie przepłukujemy, tylko wykładamy równo do naczynia. Potem ucieramy parmezan do ryżu i zostawiamy całość do ostygnięcia.
Sos bazyliowy:
Wszystkie składniki wrzucamy do pojemnika lub kielicha i blendujemy na gładką masę.
Sos pomidorowy:
Szalotkę kroimy na drobną kostkę i dodajemy starty czosnek. Podsmażamy szalotkę z czosnkiem na oliwie. Gdy szalotka i czosnek się zeszklą, wlewamy pomidory i mieszamy wszystko razem. Następnie dodajemy przyprawy, a gdy woda wyparuje z pomidorów, blendujemy całość na gładką masę.
Kaczkę mielimy i podsmażamy na oliwie. Boczek też podsmażamy, ale bez żadnego tłuszczu.
Bierzemy małą kulkę ryżu i na zwilżonych dłoniach ją rozpłaszczamy. Nakładamy łyżkę farszu i sosu, a następnie formujemy kule. Przygotowujemy 2 miseczki, do jednej wsypujemy bułkę tartą, w drugiej ma się znaleźć jajko z solą. Obtaczamy przygotowane kule najpierw w jajku, następnie w bułce - powtarzamy to 2 razy. Panierowane ryżowe kule smażymy we fryturze na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor przez 5 min.
Po 2 stronach talerza rozsmarowujemy sos bazyliowy, żeby powstały 2 linie. Na ich początkach układamy arancini i posypujemy parmezanem. Następnie polewamy sosem pomidorowym i ozdabiamy bazylią.
Zobacz także:
- Smażony ryż. Jak przygotować ryż smażony i z czym go podawać?
- Cenne właściwości ryżu jaśminowego i sposoby gotowania
- Skrzydełka na ryżu – przepis na pyszne danie, które może zrobić każdy
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Michał Woźniak/East News