Malinowa rozkosz Davida Gaboriauda - francuskie przepisy na sałatkę, granite i smoothie

Malinowa rozkosz
Źródło: Dzień Dobry TVN
Kuchnia Dzień Dobry TVN to miejsce pełne kulinarnych inspiracji i smaków z całego świata. Do nich zaliczają się pyszne, malinowe propozycje Davida Gaboriauda, inspirowane kuchnią francuską. Jak zrobić francuską sałatkę z pieczonego koziego sera i malin, malinowy granite z polewą z białej czekolady i smoothie z malinami i brzoskwinią? Sprawdź przepisy.
Francuska sałatka z pieczonego koziego sera i malin
Francuska sałatka z pieczonego koziego sera i malin
Francuska sałatka z pieczonego koziego sera i malin
Źródło: Ola Skowron/East News

Francuska sałatka z pieczonego koziego sera i malin - przepis

Składniki:

  • 4 plastry roladki z koziego sera dojrzewającego
    • garść liści sałat
      • garść pomidorków koktajlowych
        • 2 łyżki prażonych orzeszków pinii
          • kilka listków mięty
            • dwie gałązki koperku
              • dwie gałązki natki pietruszki
                • 3 łyżki świeżych malin

                  Dressing:

                  • łyżka octu malinowego
                    • 3-4 łyżki oliwy
                      • łyżka świeżych malin
                        • sól i pieprz do smaku

                          Sposób przygotowania:

                          Koperek i natki pietruszki listkuj. Miętę drobno posiekaj. Łyżkę malin rozgnieść widelcem. Wymieszaj wszystkie składniki dressingu, dodaj maliny rozgniecione, miętę i dopraw do smaku solą i pieprzem.

                          Plastry koziego sera włóż do rozgrzanego do 180 st. C pieca i piecz ok. 5-6 min. W tym czasie ułóż wszystkie pozostałe składniki sałat na talerzach, polej dressingiem, posyp malinami i orzeszkami pinii. Dodaj plastry koziego sera i polej dressingiem. Zjedz od razu!

                          Malinowy granite z polewą z białej czekolady
                          Malinowy granite z polewą z białej czekolady
                          Malinowy granite z polewą z białej czekolady
                          Źródło: Ola Skowron/East News

                          Malinowy granite z polewą z białej czekolady - przepis

                          Składniki:

                          • 500 g malin
                            • 100 g cukru
                              • 150 ml wody
                                • sok z jednej limonki
                                  • 100 g białej czekolady
                                    • 150-200 ml śmietanki 30%

                                      Sposób przygotowania:

                                      Zmiksuj maliny i przecedź przez sitko, aby się pozbyć pestek. Cukier wymieszaj z wodą i gotuj w rondelku, aż cukier się rozpuści. Odstaw do ostygnięcia.

                                      Wymieszaj syrop z musem z malin i sokiem z limonki. Przelej tę masę do foremki i włóż do zamrażalnika na 3 godziny. Co 30 min. wyciągnij foremkę i widelcem rozmieszaj masę malinową. Po 3 godzinach powstanie granite.

                                      Pokrusz białą czekoladę na drobne kawałki. Zagotuj śmietankę i wlej ją do miski z białą czekoladą. Wymieszaj. Serwuj granite w szklankach i polej je polewą z białej czekolady.

                                      Smoothie z malinami i brzoskwinią
                                      Smoothie z malinami i brzoskwinią
                                      Smoothie z malinami i brzoskwinią
                                      Źródło: Ola Skowron/East News

                                      Smoothie z malinami i brzoskwinią - przepis

                                      Składniki:

                                      • 2 garści malin
                                        • brzoskwinia
                                          • 2 garści szpinaku
                                            • sok z połowy limonki
                                              • listki z dwóch gałązek mięty

                                                Sposób przygotowania:

                                                Zmiksuj wszystkie składniki na mus. Wypij od razu!

                                                Zobacz także:

                                                Autor: Diana Ryściuk

                                                Źródło: David Gaboriaud

                                                Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                                podziel się:

                                                Pozostałe wiadomości