Materiał promocyjny

Dania z majonezem wielozadaniowym: jajka w sosie, sznycle z sałatką ziemniaczaną i sernik rossa

Inspiracje na świąteczny stół
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne dania z jajkami i majonezem, które sprawdzą się na wielkanocnym stole. Sprawdź jego przepisy na: jajka w sosie, sznycle z zapiekaną sałatką ziemniaczaną i sernik rossa. 

Do przygotowania przepisów wykorzystany został majonez Mosso. Jest on zrobiony na dobrej jakości oleju - własnej produkcji z pierwszego tłoczenia i bez ekstrakcji chemicznej, ma naturalną wysoką zawartość kwasów Omega 3. Jest prosty w użyciu - można go dodawać do ciasta zamiast tłuszczu czy żółtek. Dodatkowo wykorzystany w ciastach nadaje im niezwykłą puszystość i udoskonala strukturę. Z kolei dodany do mięs dodaje soczystości. 

>>Pobierz bezpłatny e-book

Jajka w sosie
Jajka w sosie
Jajka w sosie
Źródło: Michał Żebrowski/East News

Jajka w sosie - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 8 jajek ugotowanych na twardo,

    Sos:

    • 5 łyżek majonezu napoleońskiego Mosso,
      • łyżka kaparów,
        • 5-6 filecików anchovis,
          • 4-5 korniszonów,
            • szalotka,
              • sól i pieprz,
                • 50 g czerwonej papryki konserwowej,
                  • 50 g piklowanych jalapeño,
                    • garść rzeżuchy.

                      Sposób przygotowania:

                      Jajka obrać i pokroić wzdłuż na połówki i ułożyć na półmisku. Majonez wymieszać z posiekanymi kaparami, anchovis, korniszonami i szalotką. Doprawić solą i pieprzem. Sosem polać jajka. A wierzch udekorować pokrojonymi w kostkę paprykami oraz rzeżuchą.

                      Sznycle z zapiekaną sałatką ziemniaczaną
                      Sznycle z zapiekaną sałatką ziemniaczaną
                      Sznycle z zapiekaną sałatką ziemniaczaną
                      Źródło: Michał Żebrowski/East News

                      Sznycle z zapiekaną sałatką ziemniaczaną - przepis krok po kroku

                      Składniki:

                      • 800 g schabu,
                        • sól i pieprz,
                          • 8 łyżek majonezu napoleońskiego Mosso,
                            • bułka tarta do panierowania,
                              • klarowane masło do smażenia.

                                Składniki na sałatkę ziemniaczaną:

                                • 1 kg ziemniaków sałatkowych,
                                  • 400 g mrożonej zielonej fasolki szparagowej,
                                    • sól i pieprz,
                                      • cebula,
                                        • 4 łyżki majonezu napoleońskiego Mosso,
                                          • pęczek szczypiorku,
                                            • cytryna.
                                              Sałatka ziemniaczana
                                              Sałatka ziemniaczana
                                              Sałatka ziemniaczana
                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                              Sposób przygotowania:

                                              Ziemniaki obrać i pokroić w 0,5 cm plasterki. Ugotować w osolonej wodzie. Pod koniec gotowania na 2-3 minuty dorzucić fasolkę. Wystudzić, a następnie wymieszać z posiekaną cebulą, solą, pieprzem i majonezem.

                                              Schab pokroić na cztery kawałki. Każdy z kawałków naciąć wzdłuż na połowę ale nie całkowicie. Rozłożyć i rozklepać, aby uzyskać ogromne kotlety. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie posmarować z każdej strony majonezem i obtoczyć w bułce tartej. Usmażyć na klarowanym maśle z obu stron na złoty kolor.

                                              Sznycle podawać z sałatką i kawałkiem cytryny. Całość posypać posiekanym szczypiorkiem.

                                              Sernik rossa
                                              Sernik rossa
                                              Sernik rossa
                                              Źródło: Michał Żebrowski/East News

                                              Sernik rossa - przepis krok po kroku

                                              Składniki:

                                              • 250 g mąki pszennej,
                                                • 80 g cukru pudru,
                                                  • 180 g majonezu napoleońskiego Mosso,
                                                    • łyżeczka proszku do pieczenia.

                                                      Składniki na masę serową:

                                                      • 1 kg twarogu sernikowego,
                                                        • 2 jajka,
                                                          • 6 żółtek,
                                                            • 220 g cukru,
                                                              • 100 g majonezu napoleońskiego Mosso,
                                                                • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
                                                                  • 650 ml mleka.

                                                                    Składniki na bezę:

                                                                    • 6 białek,
                                                                      • 220 g cukru.

                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                        Mąkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Dodać majonez i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować i włożyć je na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia (36 x 25 cm). Włożyć do lodówki. Rozgrzać piekarnik na 180°C. Ciasto nakłuć widelcem i piec przez 10 minut.

                                                                        Za pomocą miksera ubić dwa jajka oraz 4 żółtka wraz z cukrem na puszysty biały krem. Dodawać stopniowo twaróg oraz Majonez Napoleoński Mosso. Wlać do masy budynie rozmieszane w mleku. Zmiksować na małych obrotach i przelać na podpieczony spód, masa będzie bardzo rzadka. Ciasto wstawić do piekarnika na 50 minut.

                                                                        Na 10 minut przed końcem rozpocząć przygotowania bezy. Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier. Pianę wyłożyć na wierzch sernika i piec przez 10-12 minut, aż lekko się przyrumieni. Po upieczeniu pozostawić do wystudzenia.

                                                                        Aktualnie czytasz: Dania z majonezem wielozadaniowym: jajka w sosie, sznycle z sałatką ziemniaczaną i sernik rossa

                                                                        Zobacz także:

                                                                        Źródło: Piotr Kucharski

                                                                        Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                        Materiał promocyjny
                                                                        podziel się:

                                                                        Pozostałe wiadomości