Miód rzepakowy jest niezwykle delikatny, a do tego po krystalizacji pozostaje idealnie kremowy i miękki, w sam raz do smarowania. Dzięki temu jako dodatek do potraw nie zmienia ich smaku.
Tarta miodowa z orzechami i bitą śmietaną - przepis
Składniki na kruche ciasto:
- 200 g mąki pszennej,
- 200 g mąki migdałowej,
- 75 g brązowego cukru,
- 200 g masła,
- 2 żółtka.
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej przez sitko, dodaj mąkę migdałową, cukier i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Dodaj pokrojone masło i żółtka, wyrób ciasto na gładką masę i ułóż 0,5 cm warstwę w formie do pieczenia. Zaznacz ranty dodatkowym ciastem, tak, aby wlana później czekolada, się nie wylała. Można też użyć formy do tart z rantem. Piecz w 185 st. C przez około 20 min. Wyjmij i odstaw.
Pozostałe składniki:
- ciasto kruche na słodko,
- 2 szklanki (480 ml) mleka,
- szklanka (240 ml) gęstej śmietany,
- 3 duże jajka,
- ½ szklanki (170 g) miodu rzepakowego,
- ⅓ szklanki (73 g) jasnego brązowego cukru, opakowanie,
- ⅓ szklanki (79 g) cukru pudru,
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- ⅛ łyżeczki soli,
- bita śmietana do dekoracji, opcjonalnie,
- miód do dekoracji, opcjonalnie.
Sposób przygotowania:
Podgrzej mleko i śmietankę w średnim rondlu na małym ogniu, aż do zagotowania. Ubij jajka, miód, oba cukry, skrobię kukurydzianą, wanilię i sól razem w misce. Powoli wlewaj ciepłe mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając. Po wlaniu całego mleka przelej mieszaninę z powrotem do rondla i gotuj na średnim ogniu, stale mieszając, aż krem zgęstnieje i przylgnie do łyżki. Zwiększ temperaturę piekarnika do 190 st. C. Wlej zagęszczony krem przez sito o drobnych oczkach do wypieczonej tarty i piecz przez dodatkowe 12-15 min., aż brzegi się zetną, ale środek pozostanie miękki. Ostudź całkowicie tarte i pokrój na mniejsze części. Tuż przed podaniem udekoruj kawałki tarty bitą śmietaną, orzechami i opcjonalnie odrobiną miodu.
Koktajl z miodem, kurkumą i imbirem na wodzie kokosowej - przepis
Składniki:
- szklanka wody kokosowej,
- korzeń świeżego imbiru, obranego (lub łyżeczka mielonego imbiru),
- ½ łyżeczki kurkumy w proszku lub
- ¼ szklanki soku z cytryny, świeżo wyciśniętego,
- 2 łyżki miodu rzepakowego,
- szczypta soli morskiej w płatkach,
- szczypta zielonego pieprzu w zalewie.
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki w blenderze kuchennym. Odcedź przez sitko, aby uzyskać sam płyn. Do szklanki dodaj kilka kostek lodu, następnie wlej napój i na wierzch dodaj kilka listków mięty i plaster cytryny do dekoracji.
Łosoś pieczony w miodzie z młodymi marchewkami i limonką - przepis
Składniki:
- pęczek młodych marchewek,
- 50 g masła klarowanego,
- 50 g miodu rzepakowego,
- limonka,
- 1 kg fileta z łososia,
- sól i pieprz do smaku,
- 2 limonki,
- 100 g miodu rzepakowego.
Składniki na sos:
- 100 g miodu rzepakowego,
- płatki chili,
- limonka
- świeży imbir,
- pęczek szczypiorku,
- opakowanie dzikiego brokułu.
Sposób przygotowania:
Młode marchewki obierz i podsmaż na klarownym maśle, tak aby były lekko brązowe, z dodatkiem miodu i soku z limonki. Filet łososia potnij na plastry szerokości około 4 cm, oprósz solą, pieprzem, skórką z limonki i posmaruj miodem. Na blaszce do pieczenia ułóż młode marchewki, dodaj kawałki łososia, limonki i wstaw wszystko do piekarnika na 20 min. do 190 st. C. W rondelku podgrzej miód rzepakowy, dodaj do niego płatki chili, sok z limonki, posiekany imbir i podgrzej, aż miód się rozpuści. Zdejmij z ognia. Na koniec dodaj posiekany szczypiorek. Dziki brokuł ugotuj w posolonej wodzie. Po wyjęciu ryby z piekarnika ułóż porcję na talerzu, dodając marchewki i brokuły, całość polej sosem.
Zobacz także:
- Przepis na ciasto miodowe, czyli marlenkę
- Pieczone podudzia kurczaka z miodowym sosem Piotra Kucharskiego
- Miodowe wypieki sióstr Pszczółek: ciasteczka z konfiturą wiśniową, rolada miodowa i mus z karmelizowanym ananasem
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN