Dania pachnące ziołami według przepisów Agnieszki Cegielskiej

Agnieszka Cegielska
Agnieszka Cegielska
Źródło: Dzień Dobry TVN
Smakowicie, zdrowo i naturalnie w jednym - czy to możliwe? Ależ tak. Krem z marchewki z goździkami, płatkami migdałów i świeżą bazylią, kasza gryczana z boczniakami, żurawiną, granatem i świeżą pietruszką, kapusta smażona z kuminem oraz ciasteczka lawendowo-owsiane - to dania, które przygotowuje w naszej kuchni Agnieszka Cegielska, dziennikarka, propagatorka naturalnego stylu życia i autorka książki „Naturalnie i ziołowo. 60 przepisów na zdrowie".

Krem z marchewki z goździkami, płatkami migdałów i świeżą bazylią

Składniki na krem z marchewki z goździkami, płatkami migdałów i świeżą bazylią:

  • marchewki
    • czerwona papryka
      • cebula
        • czosnek
          • imbir
            • chili
              • kumin
                • goździki
                  • suszone pomidory
                    • płatki migdałów
                      • świeża bazylia
                        • sól
                          • świeżo mielony pieprz
                            • oliwa

                              Jak przyrządzić krem z marchewki z goździkami, płatkami migdałów i świeżą bazylią:

                              W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła klarowanego na które wrzucamy pół łyżeczki kuminu, 3 goździki, 3 plasterki imbiru. Ta baza pod zupy krem zawsze jest u mnie w kuchni podobna ze względu na wspieranie odporności. Potem wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę, czerwoną paprykę, 2 ząbki czosnku , cebulę i odrobinkę chili szczególnie, kiedy na zewnątrz jest zimno. Zalewamy wszystko wodą do wysokości zawartości garnka i gotujemy, aż marchewka będzie miękka.

                              Blendujemy i podajemy z suszonymi pomidorami, płatkami migdałów i świeżą bazylią. Doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy oliwą. Bardzo do tej zupy pasuje też olej z pestek dyni.

                              Kasza gryczana z boczniakami, żurawiną, granatem i świeżą pietruszką

                              Składniki na kaszę gryczaną z boczniakami, żurawiną, granatem i świeżą pietruszką Składniki: -kasza gryczana niepalona -dynie -boczniaki -cebulka -żurawina -rodzynki -granat -kumin -świeża pietruszka -masło klarowane -oliwa z oliwek -sól -świeżo mielony pieprz

                              Jak przyrządzić kaszę gryczaną z boczniakami, żurawiną, granatem i świeżą pietruszką

                              Kaszę gryczaną niepaloną dokładnie przepłukujemy w sitku. Ja najczęściej wybieram kaszę gryczaną niepaloną, bo ma więcej wartości odżywczych niż kasza palona. W garnku zagotowujemy wodę w proporcji 1 szklanka kaszy do 1,5 szklanki wody. Do wody dodajemy sól, ja dodaję też łyżkę masła klarowanego, weganie mogą użyć oliwy. Po ugotowaniu kaszy trzymam ją jeszcze pod przykryciem ok 20 min.

                              Na patelni obok rozgrzewam łyżkę masła klarowanego, wsypuję pół łyżeczki kuminu i pokrojone w kostkę boczniaki i dynię. Podsmażam wszystko mieszając i pod koniec dodaję pokrojoną w kostkę cebulkę.

                              W szklaneczce obok namaczam w lekko cieplej wodzie pół garści żurawiny i rodzynek, kiedy będą miękkie dodaję je razem z kaszą na patelnię. Wszystko razem mieszam, doprawiam oliwą, sola, świeżo mielonym pieprzem, posypuję świeżą pietruszką i  orzeźwiającym granatem. Zamiast boczniaków w sezonie grzybowym można użyć innych grzybów, mogą być też pieczarki, kurki albo wspaniałe borowiki. Ten farsz używam również do papryki pieczonej.

                              Kapusta smażona z kuminem i skarbami natury

                              Składniki na kapustę smażoną z kuminem i skarbami natury

                              • kapusta kiszona
                                • kumin
                                  • rozmaryn
                                    • suszone owoce: śliwki, morwa, żurawina, rodzynki
                                      • orzechy włoskie
                                        • imbir
                                          • 3 goździki
                                            • masło klarowane

                                              Jak przyrządzić kapustę smażoną z kuminem i skarbami natury

                                              Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego, na które wrzucamy pół łyżeczki kuminu, kilka igiełek rozmarynu, 3 goździki, 2-3 plasterki imbiru i kapustę kiszoną. Weganie do smażenia zamiast masła klarowanego mogą użyć oleju kokosowego, który bardzo dobrze sprawdza się z kapustą kiszoną. W trakcie smażenia do miseczki obok wsypujemy garść śliwek, morwę, żurawinę, rodzynki i zalewamy wszystko ciepłą, przegotowaną woda.

                                              Kapustę smażymy często mieszając i nie używając przykrywki, aby olejki eteryczne powodujące wzdęcia wyparowały. Kiedy nasza kapusta powoli będzie robić się złota, dodajemy bakalie i jeszcze chwilkę razem mieszamy, aby wszystko podając na talerze było ciepłe. To idealne danie na chłodne jesienne i zimowe dni.

                                              Ciasteczka lawendowo owsiane

                                              Składniki na ciasteczka lawendowo owsiane:

                                              • płatki owsiane
                                                • mąka orkiszowa
                                                  • cynamon cejoński
                                                    • wiórki kokosowe
                                                      • lawenda
                                                        • cukier różany
                                                          • suszona morwa, daktyle, rodzynki
                                                            • mleko owsiane najlepiej z wanilią albo ryżowe
                                                              • masło klarowane

                                                                Jak przyrządzić ciasteczka lawendowo-owsiane

                                                                Do miski wsypujemy kubek płatków owsianych, mogą być też górskie, dwie łyżki mąki orkiszowej, łyżeczkę cynamonu cejlońskiego, dwie łyżki wiórków kokosowych, łyżkę cukru różanego, pół szklanki mleka owsianego lub innego roślinnego, dwie i pół łyżki masła klarowanego, weganie mogą użyć oleju kokosowego i garść pokrojonych w kostkę daktyli, morwę i rodzynki. Sugerowałabym wcześniej te cudowne suszone skarby natury na chwilkę zalać ciepłą wodą, aby zrobiły się miękkie. Wszystko razem mieszamy, a potem  nakładamy łyżką na małe porcje, lekko formując nasze ciasteczka na blaszce lub talerzu żaroodpornym.

                                                                Przed włożeniem do piekarnika, który nagrzewamy do 180 stopni, posypujemy nasze ciasteczka lawendą, można też poprószyć jeszcze raz wiórkami kokosowymi. Pieczemy ok. 20 min., aż nasze ciasteczka będą brązowo-złote. Ta przekąska idealnie smakuje w połączeniu z lipą.

                                                                Zobacz także:

                                                                Autor: Luiza Bebłot

                                                                Źródło: Agnieszka Cegielska

                                                                Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości