Ciasto rabarbalove z przepisu Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Kinga Dyczewska
Pyszne i lekkie ciasto z rabarbarem z masą migdałową - to pomysł na ciasto rabarbalove Piotra Kucharskiego. Wiosna to idealny moment, aby wykorzystać tę roślinę w swoich potrawach. Sprawdź przepis i ciesz się wyśmienitym smakiem domowego ciasta jak z cukierni.

Ciasto rabarbalove - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży,
    • 200 g maślanki,
      • 50 ml wody,
        • 3 jajka,
          • 120 g cukru,
            • 600 g mąki pszennej tortowej,
              • 0,5 łyżeczki soli,
                • 100 g masła.

                  Składniki na masę migdałową:

                  • szklanka mielonych migdałów,
                    • jajko,
                      • 50 g masła,
                        • 100 g cukru,
                          • 300 g rabarbaru,
                            • cukier puder do posypania.

                              Sposób przygotowania ciasta rabarbalove

                              1. Drożdże wymieszać z maślanką, wodą, cukrem i jajkami. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić robotem z hakiem do wyrabiania ciast.
                                1. Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
                                  1. Po tym czasie przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach około 30x25 i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
                                    1. W czasie, gdy wyrasta ciasto, przygotować masę migdałową. Utrzeć na jednolitą masę mielone migdały, cukier, masło i jajko.
                                      1. Masę migdałową wyłożyć delikatnie na wyrośnięte ciasto, posypać po wierzchu pokrojonym na 1 cm kawałki rabarbarem i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Piec około 35-40 minut.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Piotr Kucharski

                                        Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                                        Materiał promocyjny

                                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana