Ciasto rabarbalove z przepisu Piotra Kucharskiego
26 kwietnia 2022, 7:24
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski Źródło: Kinga Dyczewska
Pyszne i lekkie ciasto z rabarbarem z masą migdałową - to pomysł na ciasto rabarbalove Piotra Kucharskiego. Wiosna to idealny moment, aby wykorzystać tę roślinę w swoich potrawach. Sprawdź przepis i ciesz się wyśmienitym smakiem domowego ciasta jak z cukierni.
Ciasto rabarbalove - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 20 g świeżych drożdży,
- 200 g maślanki,
- 50 ml wody,
- 3 jajka,
- 120 g cukru,
- 600 g mąki pszennej tortowej,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 100 g masła.
Składniki na masę migdałową:
- szklanka mielonych migdałów,
- jajko,
- 50 g masła,
- 100 g cukru,
- 300 g rabarbaru,
- cukier puder do posypania.
Sposób przygotowania ciasta rabarbalove
- 1Drożdże wymieszać z maślanką, wodą, cukrem i jajkami. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić robotem z hakiem do wyrabiania ciast.
- 2Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
- 3Po tym czasie przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach około 30x25 i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
- 4W czasie, gdy wyrasta ciasto, przygotować masę migdałową. Utrzeć na jednolitą masę mielone migdały, cukier, masło i jajko.
- 5Masę migdałową wyłożyć delikatnie na wyrośnięte ciasto, posypać po wierzchu pokrojonym na 1 cm kawałki rabarbarem i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Piec około 35-40 minut.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Piotr Kucharski
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska
Podziel się
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości
Bądź z nami bliżej na
Dzień dobry!Jedno konto do wszystkich usług