Przepisy kulinarne

Ciasto rabarbalove z przepisu Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Piotr Kucharski
Piotr Kucharski
Kinga DyczewskaPiotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN

Pyszne i lekkie ciasto z rabarbarem z masą migdałową - to pomysł na ciasto rabarbalove Piotra Kucharskiego. Wiosna to idealny moment, aby wykorzystać tę roślinę w swoich potrawach. Sprawdź przepis i ciesz się wyśmienitym smakiem domowego ciasta jak z cukierni.

Ciasto rabarbalove - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży,
  • 200 g maślanki,
  • 50 ml wody,
  • 3 jajka,
  • 120 g cukru,
  • 600 g mąki pszennej tortowej,
  • 0,5 łyżeczki soli,
  • 100 g masła.

Składniki na masę migdałową:

  • szklanka mielonych migdałów,
  • jajko,
  • 50 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 300 g rabarbaru,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania ciasta rabarbalove

  1. 1Drożdże wymieszać z maślanką, wodą, cukrem i jajkami. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i wyrobić robotem z hakiem do wyrabiania ciast.
  2. 2Pod koniec wyrabiania dodawać porcjami rozpuszczone masło. Odstawić do wyrośnięcia na 2 godziny.
  3. 3Po tym czasie przełożyć na blachę do pieczenia o wymiarach około 30x25 i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
  4. 4W czasie, gdy wyrasta ciasto, przygotować masę migdałową. Utrzeć na jednolitą masę mielone migdały, cukier, masło i jajko.
  5. 5Masę migdałową wyłożyć delikatnie na wyrośnięte ciasto, posypać po wierzchu pokrojonym na 1 cm kawałki rabarbarem i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC. Piec około 35-40 minut.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska

Pozostałe wiadomości