Ciasto bananowe z sosem rumowym, czyli walentynkowy deser Grzegorza Zawieruchy

Mamy smaki na afrodyzjaki
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Grzegorz Zawierucha przygotowuje różne pyszności, które trafią do serca naszej ukochanej lub ukochanego. Sprawdź jego przepis na fenomenalne ciasto bananowe z sosem rumowym.

Ciasto bananowe - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1/3 szklanki syropu klonowego,
    • 4 banany,
      • 120 g miękkiego masła,
        • 200 g brązowego cukru,
          • 4 jajka,
            • łyżeczka ekstraktu waniliowego,
              • 200 g przesianej mąki,
                • 100 g orzechów pekan, uprażonych, drobno zmielonych,
                  • łyżeczka sodu oczyszczonej,
                    • łyżeczka proszku do pieczenia,
                      • łyżeczka mielonego cynamonu,
                        • 200 g gęstego jogurtu typu greckiego,
                          • 2 łyżki rumu.

                            Sos rumowy:

                            • 80 g masła,
                              • 125 ml gęstej słodkiej śmietany,
                                • 80 g brązowego cukru,
                                  • 80 ml syropu klonowego,
                                    • łyżka rumu.

                                      Do serwowania:

                                      • lody waniliowe,
                                        • świeża mięta,
                                          • plasterki bananów.

                                            Jak przygotować ciasto banananowe

                                            Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 160 st. C. Szczelną formę do pieczenia (najlepiej o boku ok. 20 cm) natłuszczamy masłem i możemy dodatkowo wyłożyć papierem do pieczenia. Wlewamy syrop klonowy na dno formy. Banany kroimy wzdłuż na pół i układamy je na blasze przecięciem do dołu. Mikserem ubijamy masło oraz cukier, aż będą gęste i jasne. Dodajemy jajka, po 1 na raz, dobrze ubijając po każdym dodaniu. Następnie dodajemy wanilię, mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz cynamon. Na koniec dodajemy jogurt oraz orzechy. Dokładnie jeszcze chwilę miksujemy i przekładamy ciasto do formy z bananami. Pieczemy około 50 minut.

                                            Po tym czasie ciasto wyciągamy i nakłuwamy je wykałaczką oraz skrapiamy całe ciasto rumem. Odkładamy do wystygnięcia, a następnie wyciągamy z blachy i układamy dnem do góry.

                                            Sposób przygotowania sosu:

                                            Masło, śmietanę, cukier i syrop klonowy stawiamy w rondelku na średnim ogniu i mieszamy, aż masło się rozpuści. Gotujemy przez kolejne 10 minut lub do lekkiego zgęstnienia. Ściągamy z ognia i mieszamy z rumem. Odkładamy na bok do lekkiego ostygnięcia.

                                            Sposób serwowania:

                                            Ciasto lekko skrapiamy sosem, podajemy z lodami waniliowymi i pozostałym sosem.

                                            Zobacz także:

                                            Autor: Teofila Siewko

                                            Źródło: Grzegorz Zawierucha

                                            Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News

                                            podziel się:

                                            Pozostałe wiadomości