Tarta z owocami - przepis
Składniki na ciasto kruche:
- 250 g mąki pszennej,
- 150 g masła,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- żółtko,
- szczypta soli.
Składniki na kruszonkę:
- szklanka cukru,
- szklanka mąki,
- 100 g masła,
- 100 g białej czekolady.
Składniki na krem:
- 500 g owoców (truskawki, borówki, poziomki),
- limonka,
- 200 ml śmietany 36%,
- 100 g mascarpone,
- 4 żółtka.
Sposób przygotowania:
Składniki na kruche ciasto starannie przesiewamy, następnie zagniatamy na jednolita masę, wykładamy w naczyniu nadającym się do zapiekania i wstawiamy do lodówki (do schłodzenia). W misce po wyrobieniu ciasta wygniatamy kruszonkę (delikatnie) i również wstawiamy do lodówki. Chłodzone kruche ciasto wypiekamy w 180 st. C przez 10 min. Następnie wykładamy owoce, zalewamy masą (śmietana, mascarpone, żółtka), posypujemy kruszonką i pieczemy około 20 min. w 170 st. C. Podajemy schłodzone.
Porada: Aby kruszonka po wystygnięciu zawsze była pulchna - nie zagniataj ciasta mocno.
Owoce zapieczone z koglem-moglem - przepis
Składniki:
- 400 g truskawek,
- 9 żółtek,
- 9 łyżek cukru trzcinowego,
- kilka listków mięty.
Sposób prygotowania:
Z żółtek oraz cukru ucieramy kremowy kogel-mogel. Delikatnie zmrożone truskawki zalewany masą jajeczną i zapiekamy około 12 min. w 180 st. C.
Porada: Aby truskawki po zapieczeniu zachowały swój kształt, przed włożeniem do pieca delikatnie je zamróź.
Sernik na zimno z owocami - przepis
Składniki na masę:
- 1 kg twarogu sernikowego (zmielonego),
- 150 g śmietanki 30% lub 36%,
- 100 g mascarpone,
- laska wanilii,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 3 łyżki żelatyny,
- 1/2 szklanki mleka.
Składniki na spód:
- opakowanie herbatników,
- 100 g masła.
Składniki na galaretkę:
- 500 g czarnej porzeczki,
- 500 g czerwonej porzeczki,
- 300 g rabarbaru,
- 200 g miodu,
- 1,5 l wody,
- 2 łyżki żelatyny.
Owoce do sernika - 500 g jagód.
Sposób przygotowania:
Z owoców, miodu i wody gotujemy kompot. Po około 30 min. gotowania przecedzamy przez sito i dodajemy żelatynę, energicznie mieszając. Odstawiamy do schłodzenia. Z pokruszonych ciastek i masła wyrabiamy spód, rozkładamy na spodzie tortownicy. W garnku mieszamy twaróg, mascarpone, śmietanę ziarenka wanilii oraz cukier puder (podgrzewamy do około 50 st. C). Żelatynę rozpuszczany w gorącym mleku. Mleko łączymy z resztą składników, dokładnie mieszając. Następnie wlewamy ostudzoną masę do tortownicy i wkładamy do lodówki. Kiedy masa stwardnieje wykładamy pokrojone owoce i zalewamy galaretką.
Porada: Aby żelatyna się nie ścięła podczas łączenia z masą - zawsze delikatnie podgrzej składniki.
Panna Cotta z musem malinowym - przepis
Składniki:
- 0,5 l śmietany 36%,
- 0,5 l mleka,
- laska wanilii,
- gwiazda anyżu,
- 2 kory cynamonu,
- 250 g cukru,
- łyżka żelatyny spożywczej,
- 500 g mrożonych malin,
- szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Śmietanę, mleko, 125 g cukru, żelatynę, wanilię, anyż i cynamon wstawiamy w garnku na palnik i podgrzewamy do około 85 st. C. Następnie przecedzamy przez drobne sito i rozlewamy do małych naczyń (około 100 ml). Zmrożone maliny blendujemy z resztą cukru i przecieramy przez sito (aby pozbyć się pestek).
Porada: Kiedy mleko ze śmietaną zacznie się pienić przy ścianach garnka, znaczy, że czas ściągnąć garnek ze źródła ciepła.
Zobacz także:
- Panacotta czy panna cotta? Nieważne! Najlepszy przepis na lekki deser z owocami
- Pyszne desery z truskawkami: ciasto drożdżowe, biszkopt i kogel mogel
- Przepis na tartę z owocami – jak zrobić ten wyjątkowy deser
Autor: Teofila Siewko
Źródło: Patryk Galewski
Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN