Bułeczki drożdżowe z różą według Bartka Boratyna

Bułeczki drożdżowe
Bułeczki drożdżowe z różą według Bartka Boratyna
Źródło: Jerzy Dudek/East News
Bartek Boratyn z okazji Dnia Pieczenia przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania. Sprawdź, jak przygotować jego pyszne i miękkie bułeczki drożdżowe z konfiturą różaną i śliwkową. To idealna okazja do zdobycia nowych umiejętności w kuchni. Wypróbuj jego przepis.

Bułeczki drożdżowe z różą - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 375 ml mleka,
    • 50 g cukru,
      • szczypta soli,
        • 100 g drożdży,
          • 800 g mąki pszennej,
            • 150 g cukru,
              • 200 g masła,
                • 10 żółtek,
                  • konfitura śliwkowa,
                    • konfitura z płatków róży.

                      Sposób przygotowania bułeczek drożdżowych z różą

                      1. Do rondelka wlewamy mleko, cukier oraz szczyptę soli. Delikatnie podgrzewamy, dodajemy drożdże i mieszamy. Odstawiamy na 15 min do wyrośnięcia.
                        1. Do miski robota kuchennego dajemy mąkę, masło, żółtka oraz cukier. Przelewamy wyrośnięty rozczyn i mieszamy po powstania gładkiego ciasta. Odstawiamy do wyrośnięcia
                          1. Po wyrośnięciu formujemy bułki, na które nakładamy powidło śliwkowe połączone z konfiturą z płatków róży. Odstawiamy do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem.
                            1. Pieczemy w temp 175 st na złoty kolor
                              1. Po ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

                                Zobacz także:

                                Autor: Teofila Siewko

                                Źródło: Bartek Boratyn

                                Źródło zdjęcia głównego: Jerzy Dudek/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości