Birmańska sałatka z pomidorów - przepis Szymona Czerwińskiego

Długa młodość? Mam na to przepis
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem propozycje Szymona Czerwińskiego na dania korzystne dla zdrowia i spowalniające procesy starzeniowe. Jak zrobić birmańską sałatkę z pomidorów? Sprawdź prosty przepis.

Birmańska sałatka z pomidorów - przepis

Składniki:

  • 600 g kolorowych pomidorków cherry
    • 3 szalotki
      • 3 ząbki czosnku
        • 200 g orzechów pistacjowych obranych
          • 100 g orzeszków prażonych ziemnych
            • łyżka białego sezamu
              • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
                • 3 łyżki oleju sezamowego
                  • 2 limonki
                    • pęczek kolendry
                      • papryczka czerwona chili

                        Jak zrobić birmańską sałatkę z pomidorów?

                        1. Szalotki obierz ze skórki, następnie poszatkuj w piórka. Przełóż je do miseczki i zalej sokiem z jednej limonki. Zostaw, aby nabrały smaku i aromatu.
                          1. Na talent upraż sezam, razem z orzechami, które wcześniej poszatkuj na mniejsze kawałki.
                            1. Pomidory pokrój na mniejsze kawałki, dodaj posiekaną kolendrę, sos sojowy, olej sezamowy i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj. Serwuj ze świeżą kolendrą.
                              1. Dobra Rada - jeżeli masz ochotę na połowę awokado, a nie chcesz aby stało się ciemne, wystarczy, że zostawisz pestkę w owocu lub posmarujesz miąższ sokiem z cytryny lub limonki.

                                Zobacz także:

                                Autor: Diana Ryściuk

                                Źródło: Szymon Czerwiński

                                Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości