Rośnie liczba osób zakażonych tzw. mięsożerną bakterią. Kto musi szczególnie uważać?

Źródło: Dzień Dobry TVN
Czy wirusy mogą zwalczyć bakterie?
Czy wirusy mogą zwalczyć bakterie?
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Styczeń - zdrowy i silny brzuch (napisy)
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Co wydłuża, a co skraca nam życie?
Choroby, które dostajemy w spadku
Choroby, które dostajemy w spadku
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Wynalazek Polaków ratuje życie i zdrowie dzieci
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Całoroczne wyzwanie Raczków: styczeń – zdrowy i silny brzuch
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Czy Polacy dbają o zdrowie swojej wątroby?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Jak wiatr wpływa na zdrowie człowieka?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Oleje i octy do picia – moda czy przepis na zdrowie?
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Zdrowie zaczyna się na talerzu
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Owoce czarnego bzu na zdrowie
Turbo miody na turbo zdrowie!
Turbo miody na turbo zdrowie!
Zdrowie rodziny na talerzu
Zdrowie rodziny na talerzu
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Pozytywny wpływ śmiechu na zdrowie
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Jak wiatr wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie?
Chodzenie na zdrowie
Chodzenie na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Naturalne syropy na zdrowie
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Zespół Marfana – choroba wysokich ludzi
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Protonoterpia w leczeniu dzieci w Polsce
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Światowy Dzień Zdrowia Psychicznego
Przypadki zakażenia tzw. mięsożerną bakterią jeszcze do niedawna były rzadkością. Teraz pacjentów zaczyna przybywać. Szczególnie niebezpieczna sytuacja jest w Japonii. Jak dochodzi do zakażenia i co zrobić, aby go uniknąć?               

Groźna bakteria w Japonii

Od pewnego czasu w Japonii obserwuje się znaczny wzrost zakażeń paciorkowcem Streptococcus pyogenes nazywanym też "mięsożerną bakterią". Tylko w styczniu i lutym odnotowano 378 nowych przypadków (w całym 2023 roku wykryto ich ponad 900). W ocenie specjalistów w kolejnych miesiącach chorych będzie tylko przybywać.

Patogen jest szczególnie niebezpieczny dla osób starszych (po 65. roku życia). W grupie ryzyka są również pacjenci z zaburzeniami odporności, chorobami przewlekłymi oraz otwartymi ranami.

"Mięsożerna bakteria". Jak uniknąć zakażenia?

Bakteria przenosi się drogą kropelkową. Zarazić można się również poprzez kontakt z powierzchnią, na której znajduje się patogen. Początkowo chorzy nie mają żadnych objawów. Dopiero z czasem obserwuje się u nich powiększone węzły chłonne. Osoby zakażone bardzo często skarżą się na bóle gardła, trudności z przełykaniem, bóle brzucha, nudności oraz wymioty. Niekiedy u chorych obserwuje się również zmiany skórne. W sytuacji, gdy bakteria przeniknie do krwioobiegu, dochodzi do spadku ciśnienia tętniczego. Patogen może również zaburzyć pracę wielu narządów.

Zdarza się, że zakażenie prowadzi do tzw. zespołu paciorkowcowego wstrząsu toksycznego (STSS). Do najbardziej typowych objawów należą: wysoka gorączka, nudności, wymioty, bóle mięśni i obrzęki. U części pacjentów dochodzi do zaburzenia rytmu serca, a także martwicy tkanek (dlatego paciorkowiec został nazwany mięsożerną bakterią). Szacuje się, że aż 30 proc. osób zakażonych bakterią umiera.

Władze Japonii zaapelowały do mieszkańców, aby zachowali oni wszystkie niezbędne środki ostrożności i przestrzegali podstawowych zasad higieny.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło: wprost.pl/The Japan Times

Źródło zdjęcia głównego: Alissa EckertSCIENCE PHOTO LIBRARY/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana