Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności wydał Główny Inspektorat Sanitarny (GIS). Ze względu na stwierdzenie obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) wycofano z obrotu partię mąki. - Nie należy spożywać - podkreślono w komunikacie.
Dalsza część tekstu pod wideo:
GIS ostrzega przed mąką z toksynami
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o wykryciu w badaniach właścicielskich obecności bakterii Escherichia coli produkującej toksynę Shiga (STEC) w partii mąki pszennej.
- Zgodnie z oceną ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH – Państwowego Instytutu Badawczego spożycie produktu bez odpowiedniej obróbki termicznej może stwarzać zagrożenie dla zdrowia ludzi. Obecność STEC w produktach spożywczych może ponadto być przyczyną krzyżowego zanieczyszczenia środowiska przygotowywania żywności - czytamy w komunikacie.
Jak dodano, zakażenie bakterią STEC może prowadzić do krwotocznego zapalenia okrężnicy lub znacznie rzadziej - bezkrwawej biegunki.
- W rzadkich przypadkach może wystąpić znaczne pogorszenie stanu zdrowia objawiające się jako zespół hemolityczno-mocznicowy (ang. hemolytic-uremic syndrome, HUS) lub jeszcze rzadziej jako zakrzepowa plamica małopłytkowa - przekazał inspektorat.
Mąka pszenna wycofana ze sklepów
Jak zaznaczył GIS, dystrybutor we współpracy z producentem niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań wdrożył procedurę wycofania produktu z obrotu oraz poinformował organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej.
Szczegóły dotyczące wycofywanego produktu:
- Nazwa: MĄKA PSZENNA UNIWERSALNA TYP 650, 1 KG, Dobre plony;
- numer partii/daty minimalnej trwałości: 29.09.2025 oraz 30.09.2025;
- producent: GoodMills Polska Sp. z.o.o., Diamentowa 2, 47-341 Stradunia;
- dystrybutor: ALDI Sp. z o.o., Niedźwiedziniec 10, 41-506 Chorzów.
- Nie należy spożywać produktu z partii objętych komunikatem - podkreślił GIS.
Zobacz także:
- Pilny komunikat sklepu. Ta zabawka "może stanowić zagrożenie dla dziecka"
- Groźna bakteria w partii łososia. GIS wydał specjalny komunikat
- Bakteria wykryta w jednym z serów. Sprawdź, czy go nie kupiłeś
Autor: Dominika Czerniszewska
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny
Źródło zdjęcia głównego: Stefania Pelfini, La Waziya Photography/Getty Images