Pomidorki koktajlowe od lat goszczą w naszych kuchniach. Okazuje się jednak, że mogą stanowić poważne zagrożenie. Badania naukowców z Europy wykazały, że to właśnie one były źródłem nawracających epidemii Salmonella Strathcona.
Pył unoszący się nad kalifornijskim jeziorem Salton Sea może mieć bezpośredni wpływać na kondycję płuc. Jak ustalili naukowcy, już tydzień ekspozycji wystarczył, by u myszy pojawiły się stany zapalne i zmienił się skład mikrobiomu ich płuc.
Etanol, który znajduje się w wielu środkach do dezynfekcji rąk, może być niebezpieczny. Unia Europejska rozważania uznanie etanolu za substancję kancerogenną. Jak bardzo niebezpieczny może być?
Ta wyprawa mogła skończyć się tragedią. Para turystów postanowiła zdobyć Rysy bez odpowiedniego zabezpieczenia z niemowlakiem na rękach. Mimo ostrzeżeń przewodników górskich rodzice dopięli swego. Niestety nie byli już w stanie zejść.