"Kuchenne rewolucje" sezon 21, odcinek 15
Magda Gessler po wejściu do restauracji od razu domyśliła się, że w "Zamku" mogą obowiązywać bardzo wysokie ceny. Nie pomyliła się, ponieważ najtańsze danie główne kosztuje 35 zł. Ekspertka w dziedzinie kulinariów stwierdziła, że tak drogie potrawy powinny być nienaganne pod względem smaku, by klienci wiedzieli, za co płacą.
W restauracji można zjeść różne gatunki ryb. Gessler poprosiła, by pokazano jej świeżego sandacza i jesiotra. Okazało się, że druga z ryb była już nieświeża, więc Magda wyrzuciła ją przez okno. Ostatecznie zamówiła tatara, sandacza i rosół.
- Wydawało się, że ryba jest naszą mocną stroną. Okazało się, że jest zupełnie odwrotnie - powiedział zmartwiony właściciel.
Zdaniem Magdy tatar był niejadalny, brakowało mu smaku. Po kęsie sandacza - wypluła go. Inne dania i dodatki również nie podbiły jej kubków smakowych.
Szefowie kuchni poczuli się zawiedzeni, że nie spełnili oczekiwań słynnej restauratorki. Gessler była oburzona, że właściciel "Zamku" nie korzysta z dobrodziejstw regionu, który obfituje w dziczyznę, aromatyczne grzyby i doskonałe pieczywo. Prowadząca program postanowiła podjąć się rewolucji i odmienić oblicze lokalu w Szczecinku.
Zobacz wideo: Magda Gessler i jej przepis na sukces
"Kuchenne rewolucje" - restauracja w Szczecinku
Magda Gessler postanowiła zmienić nazwę lokalu. Dawny "Zamek" stał się restauracją "U Rumińskiego". Co pojawi się w menu?
- Będzie tatar, jeśli chodzi o zupę, to będzie rosół z kołdunami, surowym żółtkiem i tartym, świeżym parmezanem. Na drugie danie będą dwie możliwości: jelenina duszona w prawdziwkach z kopytkami i sandacz z bardzo delikatnym purée z zielonego groszku. I schodzimy z ceny - zapowiedziała Gessler.
Uroczysta kolacja, inaugurująca nowe menu Magdy Gessler, wypadła znakomicie. Tłumy gości przybyły do "U Rumińskiego", by spróbować tatara, rosół oraz jeleninę i sandacza.
- Jeśli ten zespół będzie się szanował, a właściciel będzie słuchał ich potrzeb, to to miejsce ma szansę być jednym z najlepszych w Polsce - powiedziała prowadząca "Kuchennych rewolucji".
Gessler powróciła do restauracji po czterech tygodniach. Ku jej zadowoleniu, ceny w menu były niższe niż przed rewolucją. Czy dania ją usatysfakcjonowały?
- Tatar jest pyszny. Znakomita jakość polędwicy, do tego bardzo dobre marynowane grzyby. Rosół też jest przepyszny. Kopytka z popiołem z pora dają czasu, jelenina również. Sandacz i kalafior pychota. Ogólnie rzecz biorąc jest bardzo dobrze, petarda - podsumowała restauratorka.
Magda szczerze poleciła odwiedzenie restauracji "U Rumińskiego" w Szczecinku.
Wszystkie odcinki programu dostępne są na platformie Player.pl.
Pogodni TVN
Zobacz także:
- Z kim Artur Barciś i Cezary Żak poprowadziliby Dzień Dobry TVN? "Kocham ją"
- "Nienawidzę być w ciąży". Blogerka szczerze o macierzyństwie
- Jak pomóc dziecku, które jest uzależnione od cukru? Oto sprawdzone porady dietetyczki
Autor: Justyna Piąsta
Źródło zdjęcia głównego: Player.pl