"Kuchenne rewolucje" w Szczecinku. Magda Gessler wyrzuciła nieświeżą rybę przez okno

Magda Gessler "Kuchenne rewolucje"
Magda Gessler "Kuchenne rewolucje"
Źródło: Player.pl
Tym razem Magda Gessler wyruszyła w podróż do Szczecinka, miasteczka w województwie zachodniopomorskim. Nad jednym z jezior w średniowiecznym Zamku Książąt Pomorskich znajduje się restauracja "Zamek", którą prowadzi Rafał. Magda Gessler postanowiła sprawdzić, dlaczego w lokalu brakuje klientów.

"Kuchenne rewolucje" sezon 21, odcinek 15

Magda Gessler po wejściu do restauracji od razu domyśliła się, że w "Zamku" mogą obowiązywać bardzo wysokie ceny. Nie pomyliła się, ponieważ najtańsze danie główne kosztuje 35 zł. Ekspertka w dziedzinie kulinariów stwierdziła, że tak drogie potrawy powinny być nienaganne pod względem smaku, by klienci wiedzieli, za co płacą.

W restauracji można zjeść różne gatunki ryb. Gessler poprosiła, by pokazano jej świeżego sandacza i jesiotra. Okazało się, że druga z ryb była już nieświeża, więc Magda wyrzuciła ją przez okno. Ostatecznie zamówiła tatara, sandacza i rosół.

- Wydawało się, że ryba jest naszą mocną stroną. Okazało się, że jest zupełnie odwrotnie - powiedział zmartwiony właściciel.

Zdaniem Magdy tatar był niejadalny, brakowało mu smaku. Po kęsie sandacza - wypluła go. Inne dania i dodatki również nie podbiły jej kubków smakowych.

Szefowie kuchni poczuli się zawiedzeni, że nie spełnili oczekiwań słynnej restauratorki. Gessler była oburzona, że właściciel "Zamku" nie korzysta z dobrodziejstw regionu, który obfituje w dziczyznę, aromatyczne grzyby i doskonałe pieczywo. Prowadząca program postanowiła podjąć się rewolucji i odmienić oblicze lokalu w Szczecinku.

Zobacz wideo: Magda Gessler i jej przepis na sukces

Magda Gessler i jej przepis na sukces

"Kuchenne rewolucje" - restauracja w Szczecinku

Magda Gessler postanowiła zmienić nazwę lokalu. Dawny "Zamek" stał się restauracją "U Rumińskiego". Co pojawi się w menu?

 - Będzie tatar, jeśli chodzi o zupę, to będzie rosół z kołdunami, surowym żółtkiem i tartym, świeżym parmezanem. Na drugie danie będą dwie możliwości: jelenina duszona w prawdziwkach z kopytkami i sandacz z bardzo delikatnym purée z zielonego groszku. I schodzimy z ceny - zapowiedziała Gessler.

Uroczysta kolacja, inaugurująca nowe menu Magdy Gessler, wypadła znakomicie. Tłumy gości przybyły do "U Rumińskiego", by spróbować tatara, rosół oraz jeleninę i sandacza.

- Jeśli ten zespół będzie się szanował, a właściciel będzie słuchał ich potrzeb, to to miejsce ma szansę być jednym z najlepszych w Polsce - powiedziała prowadząca "Kuchennych rewolucji". 

Gessler powróciła do restauracji po czterech tygodniach. Ku jej zadowoleniu, ceny w menu były niższe niż przed rewolucją. Czy dania ją usatysfakcjonowały? 

- Tatar jest pyszny. Znakomita jakość polędwicy, do tego bardzo dobre marynowane grzyby. Rosół też jest przepyszny. Kopytka z popiołem z pora dają czasu, jelenina również. Sandacz i kalafior pychota. Ogólnie rzecz biorąc jest bardzo dobrze, petarda - podsumowała restauratorka.

Magda szczerze poleciła odwiedzenie restauracji "U Rumińskiego" w Szczecinku.

Wszystkie odcinki programu dostępne są na platformie Player.pl.

Pogodni TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN
Pogodni TVN

Zobacz także:

Autor: Justyna Piąsta

Źródło zdjęcia głównego: Player.pl

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana