Katarzyna Figura uwielbia pracować z debiutantami. "Ci ludzie przynoszą to, co jest mi nieznane"

Źródło: Dzień Dobry TVN
Festiwal młodych twórców filmowych
Festiwal młodych twórców filmowych
Piotr Adamczyk serwuje „Miłość po angielsku”
Piotr Adamczyk serwuje „Miłość po angielsku”
Agnieszka Grochowska - aktorka wielowymiarowa
Agnieszka Grochowska - aktorka wielowymiarowa
Weronika Rosati najlepszą aktorką we Włoszech
Weronika Rosati najlepszą aktorką we Włoszech
Kasia Sawczuk – utalentowana aktorka i piosenkarka
Kasia Sawczuk – utalentowana aktorka i piosenkarka
Marianna Zydek – aktorka z Trójmiasta
Marianna Zydek – aktorka z Trójmiasta
Aktorzy „Listów do M. 5” walczą o milion
Aktorzy „Listów do M. 5” walczą o milion
"W jakimś sensie byliśmy na siebie skazani"
"W jakimś sensie byliśmy na siebie skazani"
Krystyna Janda - aktorka do zadań specjalnych
Krystyna Janda - aktorka do zadań specjalnych
Spektakl, który może pomóc każdemu z nas
Spektakl, który może pomóc każdemu z nas
Cezary Pazura - aktor do zadań specjalnych
Cezary Pazura - aktor do zadań specjalnych
Maja Ostaszewska i Adam Woronowicz w roli teściów
Maja Ostaszewska i Adam Woronowicz w roli teściów
Czwarta odsłona zwariowanej komedii
Czwarta odsłona zwariowanej komedii
Młode pokolenie komedii „Kogel Mogel 4”
Młode pokolenie komedii „Kogel Mogel 4”
Fenomen Pana Kleksa
Fenomen Pana Kleksa
Magdalena Boczarska - 20 lat aktorskiej przygody
Magdalena Boczarska - 20 lat aktorskiej przygody
Mikołaj Roznerski o roli sportu w pracy aktora
Mikołaj Roznerski o roli sportu w pracy aktora
Alicja Bachleda-Curuś w przebojowej komedii
Alicja Bachleda-Curuś w przebojowej komedii
TVN Fabuła zaprasza na kolejną odsłonę Festiwalu Filmowego KINO 2023. W tym roku Studio Munka obchodzi swoje 15-lecie. Z tej okazji w specjalnym paśmie festiwalowym zostaną wyemitowane jego wybrane produkcje, na które widzowie będą mogli głosować. O tym, jak ważne jest wspieranie młodych twórców, porozmawialiśmy w Dzień Dobry TVN z aktorką Katarzyną Figurą i dyrektorem artystycznym Studia Munka Jerzym Kapuścińskim.

Festiwal Filmowy KINO 2023

Rusza kolejna odsłona Festiwalu Filmowego KINO. W jego ramach od 4 do 17 września zostaną wyemitowane wybrane produkcje Studia Munka, które działa przy Stowarzyszeniu Filmowców Polskich. Jednym z głównych celów Studia jest wspieranie młodych twórców w ich debiutanckich projektach.

Na festiwalu zostanie zaprezentowanych 20 debiutanckich tytułów. - To są filmy z programu 30 minut, krótkometrażowe, ale też animacje i dokumenty. Te filmy pokazują to, co jest najciekawsze w debiutach ostatnich lat - powiedział w Dzień Dobry TVN Jerzy Kapuściński, dyrektor artystyczny Studia Munka.

- Filmy krótkometrażowe zazwyczaj nie trafiają do odbiorców, są pokazywane na festiwalach, a grono odbiorców jest zacieśnione. A teraz trafią do szerokiej publiczności, która może obejrzeć filmy, które poruszają tak różne tematy - mówiła Katarzyna Figura. Zdaniem aktorki, debiutanckie produkcje przedstawiają świat w zupełnie inny sposób niż kino mainstreamowe.

Jak wygląda praca z debiutantami?

Katarzyna Figura zapewniła, że praca z debiutantami jest bardzo ciekawa. - 15 lat temu premierę miał mój pierwszy film wyprodukowany przez Studio Munka "Aria Diva" Agnieszki Smoczyńskiej. Ona wtedy była debiutantką, a teraz zdobywa wielkie nagrody. To jest coś niesamowitego - stwierdziła gwiazda.

Nasza gościni niezwykle docenia to, że dzięki takiej pracy może odkryć w sobie coś nowego. - Ci ludzie przynoszą to, co mi nieznane, to jest po prostu świeża krew - podsumowała.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Zobacz program na platformie VOD.pl. Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Anna Gondecka

Źródło zdjęcia głównego: Katarzyna Figura, Jerzy Kapuściński

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana