Zwierzęta

Jak wygląda mysz polna? Co je i ile żyje? Ciekawostki na temat myszy polnych

Zwierzęta

Autor:
Adrian
Adamczyk
Mysz polna

Myszy kojarzą się z niedużymi, szarymi zwierzątkami, które budzą popłoch wśród wrażliwych kobiet i stanowią ulubiony cel polowań kotów. Niewiele osób jednak wie, że do rodziny myszowatych zalicza się wiele różnego rodzaju gryzoni – myszki polne, domowe, zaroślowe oraz leśne.

Szara myszka, której wygląd jest doskonale znany dzięki filmom czy kreskówkom, to mysz domowa – jeden z gryzoni spotykanych niemalże na całym świecie. Mysz domowa żyje wszędzie tam, gdzie osiedla się człowiek. Innym gatunkiem należącym do tej samej rodziny myszowatych jest mysz polna, znana również jako myszarka polna. W przeciwieństwie do swojej szarej kuzynki nie osiada w pobliżu gospodarstw domowych. Zamieszkuje lasy, pola oraz stepy.

Zwierzęta

Jak pomagać zwierzętom, żeby nie szkodzić
Jak pomagać zwierzętom, żeby nie szkodzić Dzień Dobry TVN
wideo 2/27

Mysz polna: opis, nazewnictwo

Mysz polna to gryzoń, który należy do rodziny myszowatych, do rodzaju myszarka (apodemus). Najbliższymi krewnymi myszarki polnej są: 

  • myszarka chińska,
  • myszarka smocza,
  • myszarka wielkoucha,
  • myszarka koreańska,
  • myszarka tajwańska,
  • myszarka japońska.

Europejska populacja myszy polnej wyróżnia się niewielkim zróżnicowaniem genetycznym. Oznacza to, że gatunek ten pojawił się na Starym Kontynencie stosunkowo niedawno. Najstarsze odnalezione w Europie skamieniałości myszy polnej datuje się na 5500 rok p.n.e.

Systematyka myszy polnej opracowana została w XVIII wieku przez niemieckiego zoologa Petera Simona von Pallasa. Łacińska nazwa gatunku to Mus agrarius. W polskich publikacjach z dziedziny zoologii powszechnie stosuje się określenie mysz polna, jednak według opracowania stworzonego przez Muzeum i Instytut Zoologii Polskiej Akademii Nauk oficjalną nazwą tego gatunku jest właśnie myszarka polna.

Mysz polna w domu? Występowanie

Myszarka polna to gatunek, który spotykany jest w wielu miejscach świata – przede wszystkim na terenie Europy i Azji. Zasięg występowania myszy polnych dzieli się na dwie części: orientalną oraz palearktyczną. Część orientalna występowania myszarki polnej obejmuje wschodnią Mongolię, Tajwan, wschodnie rejony Chin, Półwysep Koreański i północną Mjanmę. Część palearktyczna obejmuje Niemcy, Danię, Polskę, południową część Finlandii, zachodnią część Rosji oraz północną część Włoch. Mysz polna żyje przede wszystkim na terenach nizinnych. W Polsce gatunek ten występuje jedynie na terenach o wysokości poniżej 900 m n.p.m., chociaż w innych partiach Europy zaobserwowano go nawet w rejonach górzystych. W Macedonii odnotowano występowanie myszarki polnej na wysokości 1750 m n.p.m. Myszy polne raczej nie zbliżają się do domostw i gospodarstw. Żyją na obrzeżach lasów, na polach, łąkach, w parkach, zaroślach w pobliżu zbiorników wodnych. Szczególnie dobrze czują się na terenach wilgotnych. 

Jak wygląda mysz polna?

Myszarka polna to gryzoń niewielkich rozmiarów – jej ciało osiąga od 6 do 12 cm długości. Ogon mierzy zwykle od 5 do 9 cm. Średnia waga myszy polnej to zaledwie 11–39 g. Myszarka polna wyróżnia się charakterystycznym umaszczeniem. Na grzbiecie jej sierść ma kolor rdzawy, brązowy lub żółtobrązowy. Przez środek grzbietu, wzdłuż kręgosłupa, przebiega wyraźna, czarna pręga o szerokości około 4 mm. Linia ta rozpoczyna się już na wysokości głowy gryzonia i kończy u nasady ogona. Futro na brzuchu myszy jest jasne, zwykle białe lub popielate (u młodych myszy bardziej szare, jaśniejące wraz z wiekiem), przez co wyraźnie odcina się ono od rdzawobrązowego grzbietu.

Mysz polna: rozmnażanie, żerowanie, tryb życia

Wiele osób zastanawia się, czy mysz polna zapada w sen zimowy. Zwierzę to żeruje przez cały rok, chociaż jesienią i zimą jego aktywność może być nieco ograniczona, w zależności od panujących warunków. Myszarka polna, w przeciwieństwie do myszy leśnej, prowadzi dzienny tryb życia. Żywi się przede wszystkim nasionami, ziarnami, korzeniami, jagodami oraz niewielkimi owadami. Czasami zdarza jej się nawet polować na żaby. Menu myszy polnej w dużej mierze uzależnione jest od pory roku i dostępności danego rodzaju pożywienia. Podczas zimy mysz polna żywi się zapasami, które przez pozostałą część roku gromadzi w podziemnej spiżarni. Polskie myszarki polne rozmnażają się od kwietnia do października. Ciąża u samicy myszy polnej trwa 3 tygodnie. W jednym miocie na świat wydawane jest od 4 do nawet 12 młodych. W ciągu jednego roku myszarka polna jest w stanie urodzić nawet 3–4 mioty. Młode myszy polne rodzą się niewidome i całkowicie zależne od matki. Oczy otwierają po około 10–12 dniach od narodzin. 2–3 dni później odstawiane są od piersi. Po 8 tygodniach życia myszarki polne są już w pełni dojrzałe płciowo i gotowe do rozmnażania.

Zobacz także:

Autor:Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: Dr T J Martin/ Getty Images

Pozostałe wiadomości