Oliwnik baldaszkowaty to roślina o wielu zaletach. Jest przyjazna nie tylko dla ludzi, ale i dla owadów. Sprawdźmy, jak wykorzystać tę niezwykłą roślinę i jak prawidłowo ją pielęgnować.
Oliwnik baldaszkowaty – co to takiego?
Oliwnik baldaszkowaty (Elaeagnus umbellata) to roślina występująca w warunkach naturalnych na terenie Chin, Japonii oraz Półwyspu Koreańskiego. Należy do rodziny oliwnikowatych ( Elaeagnaceae ), do której jest również zaliczany bardziej popularny w Polsce rokitnik. Oliwnik baldaszkowaty to krzew, który dorasta do 3–4 metrów wysokości. Charakteryzuje go szybki wzrost i rozgałęziony pokrój. Roślina ma dwukolorowe, podłużne liście, które na wierzchu są zielone, a od spodu szarawe. Mają zazwyczaj około 6 centymetrów długości i pozostają na roślinie aż do później jesieni. W maju i na początku czerwca pojawiają się żółte i silnie pachnące kwiaty rurkowate. W sierpniu i we wrześniu z kolei pokazują się jadalne owoce, w smaku nieco podobne do porzeczki, ale znacznie od niej słodsze. Mają ciemnoczerwony kolor i drobne, białe plamki na skórce. Rosną na długich ogonkach. Najlepiej smakują zebrane w listopadzie.
Owoce i warzywa
Uprawa oliwnika baldaszkowatego
Ten gatunek nie jest bardzo wymagający. Tej roślinie światłolubnej należy zapewnić słoneczne stanowisko oraz lekką, przepuszczalną i piaszczystą glebę. Nadaje się do sadzenia na stanowiskach ruderalnych. Nie straszne mu ani susze, ani mrozy – może przemarzać jedynie na terenach Polski wschodniej. Tendencje do przemarzania mogą mieć także rośliny posadzone na zbyt żyznej glebie. Oliwnik baldaszkowaty jest także odporny na zanieczyszczenia powietrza. Roślina dobrze znosi przycinanie i może być z powodzeniem formowana. Warto wiedzieć, jak można rozmnażać oliwnik baldaszkowaty. Sadzonki należy kupować u sprawdzonych i zaufanych sprzedawców. Jest to ciągle mało popularna roślina i często zdarzają się pomyłki lub oszustwa. Trzeba mieć to na uwadze, zwłaszcza decydując się na zakup większej ilości tych roślin. Oprócz tego jest to roślin obcopylna, co oznacza, że do owocowania potrzebują pyłku innej odmiany. Oliwnik baldaszkowaty należy sadzić w 2- lub 5-metrowych odstępach. Oliwnik baldaszkowaty może być rozmnażany poprzez wysiew nasion. Owoce, z których będziemy pobierali nasiona, powinny być nieco sfermentowane. Do ich wysiewu przystępujemy na wiosnę, poddając je trwającej kilka miesięcy stratyfikacji oraz godzinnej skaryfikacji w kwasie siarkowym. Niestety tak przygotowane siewki rosną powoli. W lutym możemy także spróbować przygotować sadzonki zdrewniałe. Sadzonki zielne przygotowujemy natomiast latem.
Właściwości i przykłady zastosowania oliwnika baldaszkowatego
Kwiaty oliwnika baldaszkowatego są silnie miododajne, dlatego jest to roślina polecana na pożytki pszczelarskie w sadach. Jej obecność wpływa korzystnie na plonowanie, przyczyniając się do wzrostu plonu nawet o kilka procent. Kolejna zaleta uprawy oliwnika baldaszkowatego to jadalne owoce, które pojawiają się na roślinie bardzo licznie. Można je jeść na surowo lub używać do przygotowywania oryginalnych przetworów: soków, nalewek oraz win. Już w 3 lata po posadzeniu rośliny możemy uzyskać z jednego krzewu nawet 4 kilogramy owoców. Owoce są słodko-cierpkie, ale bardzo smaczne, dodatkowo stanowią cenne źródło witamin A, C i E. Z uwagi na dużą odporność na zanieczyszczenia powietrza oliwnik bywa często używany do rekultywacji nieużytków poprzemysłowych.
Odmiany oliwnika baldaszkowatego
- Oliwnik baldaszkowaty "Red Millan" (Elaeagnus umbellata "Red Millan’") – interesująca odmiana, charakteryzująca się obfitym owocowaniem. Słodko-kwaśne owoce licznie obsypują roślinę we wrześniu.
- Oliwnik baldaszkowaty "Sweet Millan" (Elaeagnus umbellata "Sweet Millan’") – w tym przypadku owoce są słodsze. Odmiana jednak odznacza się niższym plonowaniem.
- Oliwnik baldaszkowaty Pointilla "Fortunella" (Elaeagnus umbellata Pointilla "Fortunella’") – odmiana, która wyróżnia się nietypowymi owocami koloru bursztynowożółtego. Dorasta do 3 metrów wysokości.
- Oliwnik baldaszkowaty Pointilla "Amoroso"(Elaeagnus umbellata Pointilla "Amoroso’") – liście u tej odmiany są delikatnie pofałdowane. Po wierzchniej stronie są szare, a od spodu pokryte delikatnymi, srebrzystymi włoskami. Owocuje już w sierpniu, dosyć obficie. Jagody są słodko-kwaśne i ciemnoczerwone.
- Oliwnik baldaszkowaty Pointilla "Sweet'n'Sour" (Elaeagnus umbellata Pointilla "Sweet'n'Sour’") – kolejna odmiana z holenderskiej serii Pointilla. W tym przypadku owoce są czerwone i, jak sama nazwa wskazuje, słodko-kwaśne. Jagody są idealne na domowe, niebanalne przetwory.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Możesz je jeść do woli. Oto 10 owoców, które zawierają najwięcej wody
- Co piąty Polak uważa, że dieta roślina szkodzi zdrowiu. Co na to badania?
- Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce. Które znalazły się w parszywej dwunastce?
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: LianeM / Getty Images