Co piąty Polak uważa, że dieta roślina szkodzi zdrowiu. Co na to badania?

danie roślinne
Czy dieta roślinna jest zdrowa?
Źródło: istetiana/Getty Images
Owoce i warzywa powinny stanowić lwią część naszej diety. Jednak wielu z nas nie potrafi się przestawić i zrezygnować lub ograniczyć jedzenie mięsa. Co ciekawe, z najnowszych badań wynika, że co piąty Polak uważa, że dieta roślinna ma negatywny wpływ na zdrowie. Czy faktycznie tak jest? Komu takie menu służy, a komu może zaszkodzić?

Co Polacy wiedzą o diecie roślinnej?

Z badania przeprowadzonego przez fundację ProVeg wynika, że Polacy niewiele wiedzą o diecie roślinnej. Blisko połowa pytanych (45 proc.) przyznała, że ich wiedza na ten temat jest znikoma. 13 proc. nie ma o niej pojęcia, a co piąty pytany uważa, że taki sposób odżywiania jest niezdrowy.

Zdrowa dieta

Źródło: Dzień Dobry TVN
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Jedzenie w biegu nam szkodzi
Dieta na wysoki cholesterol
Dieta na wysoki cholesterol
Czas a dieta
Czas a dieta

Na tym jednak nie koniec. 56 proc. ankietowanych jest zdania, że dieta roślinna nie jest wskazana dla dzieci. 42 proc. pytanych uważa, że nie mogą jej stosować kobiety ciąży. 36 proc. sądzi, że nie jest to menu dla sportowców, a 34 proc., że szkodzi mężczyznom. Tymczasem badania mówią co innego.

Dieta roślinna dla dzieci. Czy jest bezpieczna?

Wszystkie przeprowadzone do tej pory badania jasno pokazują, że dzieci na rzetelnie opracowanej diecie roślinnej rozwijają się prawidłowo. Spożywają mniej cholesterolu, nasyconych kwasów tłuszczowych oraz cukrów prostych. Jednocześnie do ich organizmów trafia więcej kwasów tłuszczowych czy błonnika. Dzieci na diecie roślinnej ważą też mniej niż ich rówieśnicy, którzy odżywiają się w tradycyjny sposób.

- Bardziej roślinna dieta może przyczynić się do zmniejszenia otyłości wśród dzieci, która jest uważana przez Światową Organizację Zdrowia za jedno z najpoważniejszych wyzwań XXI wieku w zakresie zdrowia publicznego. Dzięki promowaniu już w młodym wieku zdrowszych zachowań i nawyków żywieniowych, możemy wpłynąć na jakość życia naszych dzieci obecnie, ale także w dorosłym wieku - dodaje Joanna Lotkowska.

Na tym nie koniec. Badania pokazują, że osoby, które w młodym wieku przeszły na dietę roślinną, w dorosłym życiu znacznie rzadziej zmagają się cukrzycą typu 2, chorobami układu krążenia, czy nadciśnieniem tętniczym.

Czy kobiety w ciąży mogą stosować dietę roślinną?

Mimo że niektóre składniki odżywcze, niezbędne w czasie ciąży, trudniej jest uzyskać ze źródeł roślinnych, to dobrze opracowane menu sprawi, że mama, jak i dziecko nie będą mieć żadnych niedoborów.

- Ciąża to szczególny czas, kiedy zwiększa się zapotrzebowanie na składniki odżywcze, ale dobrze zbilansowana dieta oparta o produkty roślinne, zawierająca rośliny strączkowe, warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty zbożowe, jest bezpieczna do stosowania w tym okresie. Może nawet zmniejszyć ryzyko rozwoju niektórych chorób, takich jak wysokie ciśnienie krwi czy cukrzyca, które są szczególnie niebezpieczne w trakcie ciąży. Na diecie roślinnej, tak jak na diecie tradycyjnej, w trakcie ciąży zaleca się suplementację kwasami DHA - mówiła specjalistka.

Czy dieta roślina jest bezpieczna dla sportowców?

Wbrew pozorom dieta roślina może być doskonałym wyborem również dla sportowców. Stosują ją m.in. tenisistka Venus Williams, koszykarz Kyrie Irving, czy ultramaratończyk Scott Jurek.

Dieta roślinna jest bogata w węglowodany, ma niską zawartość tłuszczu i jest bogata w witaminy, minerały i przeciwutleniacze, może nawet wspomagać lub poprawiać wyniki sportowe. Badanie Physicians Committee opublikowane w czasopiśmie Nutrients wykazało, że sportowcy stosujący dietę roślinną mają zdrowsze serce, bardziej wydajny organizm i szybciej się regenerują.

Czy mężczyźni mogą przejść na dietę rośliną?

Dieta roślinna służy również mężczyznom. Trzy nowe badania wykazały, że odżywianie oparte na roślinach zmniejsza ryzyko zachorowania na raka prostaty, działa korzystnie na zaburzenia erekcji, a także sprzyja obniżeniu poziomu PSA, co wiąże się ze zdrowszą prostatą. Każde z badań zostało opublikowane w czasopiśmie "The Journal of Urology", które jest recenzowane i wydawane w imieniu Amerykańskiego Towarzystwa Urologicznego.

Dieta roślinna - jakie korzyści daje?

Przeciwnicy diety roślinnej często powtarzają, że takie menu jest ubogie w białko. Do tego to najbardziej wartościowe i potrzebne organizmowi można znaleźć jedynie w produktach odzwierzęcych. - Często jesteśmy uczeni, że podstawowe źródła białka to mięso i nabiał, a nie dostajemy informacji, czym tak naprawdę jest białko - zbiorem aminokwasów, które znajdziemy w każdym produkcie spożywczym od liścia sałaty po stek - mówi Joanna Lotkowska.

Wciąż żywe jest przekonanie, że osoby na diecie roślinnej mają różnego rodzaju niedobory. Tymczasem - jak podkreślają eksperci - dieta roślinna może zapewnić wystarczającą ilość wszystkich składników odżywczych potrzebnych do zachowania optymalnego zdrowia. Jedynym składnikiem, którego nie dostarczymy bezpośrednio z żywności roślinnej jest witamina B12, która w formie suplementów jest powszechnie dostępna, a także pośrednio suplementowana w diecie tradycyjnej, poprzez dodawanie jej do paszy dla zwierząt. - Panuje powszechne przekonanie, że konkretne produkty spożywcze powinny być obecne w naszej diecie. W rzeczywistości nasz organizm potrzebuje poszczególnych składników odżywczych, jedne mu służą, inne mu szkodzą. Nie ma znaczenia, czy dostarczymy mu żelaza z mięsa czy z roślin, jeśli tylko dostarczymy go odpowiednio dużo. Kluczowe jest natomiast to, co jeszcze w tym produkcie spożywczym, poza żelazem, będzie się znajdować. Czy będą to nasycone lub trans kwasy tłuszczowe, czy może witamina C i beta-karoten - dodała dietetyczka.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Katarzyna Oleksik

Źródło: materiały prasowe

Źródło zdjęcia głównego: istetiana/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
Materiał promocyjny

Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana