Nawozy magnezowe – jakie znaczenie mają przy uprawie roślin i jak wpływają na ich jakość?

garść granulek nawozu
Jak nawozy magnezowe wpływają na uprawę?
Źródło: LeviaZ / Getty Images
Nawozy magnezowe uzupełniają niedobory magnezu, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu roślin i stworzenia im optymalnych warunków glebowych. Nawozy wspomagają nawodnienie i napowietrzenie gleby. Stosowane są również w rolnictwie ekologicznym. Dlaczego nawozy magnezowe są takie ważne i jaki mają wpływ na uprawy?

Magnez to jeden z najważniejszych pierwiastków, który wpływa na jakość plonów. Oddziałując na wzrost i zdrowie roślin, przekłada się finalnie na wysoką jakość produkowanej żywności. Wapno z magnezem stosowane do nawożenia gleb działa dwutorowo - wspomaga prawidłowy wzrost roślin i odkwasza gleby. Jest niezbędnym składnikiem w procesie uprawy roślin.

Znaczenie magnezu w uprawach

Rośliny mające stały dostęp do magnezu, nie tylko szybko rosną, ale są zdrowe, odporne na szkodniki, zmiany temperatur. Mają zdecydowanie lepszy system odporności, dzięki czemu wydają zdrowe i smaczne owoce i warzywa. Niestety, większość gleb w Polsce ma niski procent zawartości magnezu i odczyn kwaśny. Sprzyja to wypłukiwaniu składników organicznych gleb, w tym i tak niskiej zawartości magnezu, który jest szczególnie istotny w pierwszej fazie wzrostu roślin (w trakcie rozwoju korzeni). Objawy niedoboru ujawniają się nie tylko w upośledzeniu wzrostu rośliny, która często pozostaje karłowata, ale też w wyglądzie i kondycji liści. Żółte i wyblakłe plamy widoczne są szczególnie latem. Mogą być one jednak mylone z efektem wypalenia liści przez słońce.

Owoce i warzywa

Źródło: Dzień Dobry TVN
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Na co zwrócić uwagę wybierając warzywa?
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Najbardziej zanieczyszczone warzywa i owoce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Tak dojrzewają owoce egzotyczne w Polsce
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Jak wybrać najlepsze przetwory owocowe?
Kaktusy - dzieci Słońca
Kaktusy - dzieci Słońca

Na co wpływa wysoka zawartość magnezu w roślinach?

Magnez wpływa na intensywny kolor całej rośliny – szczególnie jej liści – a ponadto:

  • uodparnia roślinę na niekorzystne warunki atmosferyczne: zbyt ostre słońce lub brak dostępu do słońca przez dłuższy czas; stabilizuje zawartość pozostałych pierwiastków i składników mineralnych odpowiedzialnych za jakość warzyw i owoców; sprzyja wzrostowi roślin; uodparnia roślinę na działanie szkodników; zwiększa wchłanialność potrzebnego roślinie azotu; reguluje proces fotosyntezy.

    Wapno nawozowe z magnezem, czyli skuteczny sposób na niedobory pierwiastka

    Magnez jest pierwiastkiem, którego niedobór można uzupełnić poprzez dostarczenie glebom nawozów mineralnych, organicznych lub naturalnych. Jednak najlepszym źródłem magnezu są nawozy magnezowe doglebowe. Pozwalają one uregulować niedobory magnezu w glebie, a także dostarczają roślinie potrzebne minimum do prawidłowego rozwoju. Ponadto nawozy potrafią pobudzić słabe rośliny do ponownego pobierania magnezu z gleby. Dostarczane do gleby nawozy sztuczne z magnezem i wzmocnione wapnem regulują poziom pH zbyt zakwaszonej gleby.

    Magnez jest jednak pierwiastkiem stosunkowo niestabilnym, dlatego powinien być glebie regularnie dostarczany, by utrzymać odpowiedni poziom. Gleba powinna być nawożona przynajmniej raz w roku. Procent wapnia dostarczanego wraz z magnezem powinien być natomiast obliczany i dostosowany do stopnia zakwaszenia gleby.

    Rodzaje nawozów magnezowych

    Popularne, i pożądane w celu utrzymaniu dobrej jakości gleb, jest łączenie wapnia z magnezem. Wśród nawozów wapniowo-magnezowych wyróżnia się:

    • Nawozy tlenkowe – znane również jako wapno granulowane z magnezem. To nawozy, które łatwo i szybko rozpuszczają się w wodzie, dlatego ich działanie jest natychmiastowe. Wpływają na strukturę gleby, zwiększając absorpcję wody i powietrza. Poprawiają środowisko mikrobiologiczne gleby i neutralizują działanie metali ciężkich. Dzięki temu rośliny zyskują lepszy dostęp do składników mineralnych zawartych w glebie. Dobrze łączą się z nawozami mineralnymi, potęgując ich działanie. Stwarzają nicieniom, bakteriom i dżdżownicom korzystne warunki bytowania w glebie. Ich dawkowanie powinno być właściwie obliczone. Ze względu na ich wysoką aktywność reakcyjną mogą prowadzić do degradacji cennej próchnicy. Stosowany nawóz powinien zostać idealnie wymieszany z nawożoną glebą.
      • Nawozy węglanowe – naturalne nawozy, których działanie w glebie utrzymuje się do kilku lat. Jako jedyne dopuszczone są do nawożenia gleby w przypadku upraw ekologicznych. Wysoka aktywność chemiczna nawozów pozwala na stosowanie ich na wszystkich rodzajach gleb. W rodzinie nawozów uznawane są za nawozy uniwersalne, cechujące się wysoką skutecznością. Bardzo dobrze działają na gleby średnie i ciężkie. Stosowanie ich na glebach lekkich powinno być prowadzone z umiarem, gdyż może spowodować ich przesuszenie. Skutecznie odkwaszają gleby i wspomagają wzrost roślin. Stwarzają zarówno roślinom, jak i bezkręgowcom optymalne i naturalne środowisko rozwoju. Nawozy węglanowe co prawda działają wolniej, ale w przeciwieństwie do nawozów tlenkowych są mniej agresywnie.
        • Nawozy dolomitowe – to mieszanka dolomitu, wapnia i magnezu o najniższym stopniu aktywności. Jego skład oparty jest głównie na dolomicie, który pełni rolę odkwaszacza gleb. Wapno i magnez są jedynie dodatkiem, które mają wspomagać jego działanie. Nawóz ten wybierany jest w przypadku gleb o niskim odczynie kwaśności, które również naturalnie są bogate w magnez. Nawóz ten wspomaga prawidłowy wzrost roślin. 

          Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

          Zobacz także:

          Autor: Adrian Adamczyk

          Źródło zdjęcia głównego: LeviaZ / Getty Images

          podziel się:

          Pozostałe wiadomości

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
          Materiał promocyjny

          Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana