Ogródek ziołowy – porady i wskazówki dotyczące jego zakładania

Ziołowy ogródek
RoBeDeRo/Getty Images
Źródło: E+
Dobrze zaprojektowany ogródek ziołowy zapewni dostęp do świeżych i aromatycznych ziół własnej hodowli. Te cenne rośliny są nieodzowne w kuchni, a ich uprawa może być bardzo przyjemnym zajęciem. Należy jedynie dobrze ją zaplanować.

Do hodowli ziół nie trzeba wiele. Wystarczy dobrze oświetlone stanowisko, gleba oraz szczere chęci i wiedza na temat uprawy roślin. Jak założyć ogródek ziołowy w domu?

Zobacz także: Tabletki i zioła na uspokojenie. Farmaceuta: "Te środki warto mieć w domu"

Ogródek ziołowy – co warto wiedzieć?

Zioła nie są trudne w uprawie. By ogródek ziołowy w ogrodzie obficie plonował, trzeba jedyne regularnie go odchwaszczać i podlewać. Zioła nie potrzebują także wiele miejsca. Wystarczy zapewnić im kawałek żyznej ziemi i oczywiście dostęp do promieni słonecznych. Najlepszym miejscem do założenia ogródka z ziołami są okolice domu. Najlepiej, by zioła zostały posadzone przy wejściu do kuchni lub w pobliżu tarasu. Dzięki temu będzie można z łatwością korzystać z nich w czasie gotowania. Jeśli ogród jest bardzo duży i znajduje się w nim kominek ogrodowy czy grill, to warto posadzić niektóre zioła także w pobliżu takiego miejsca. Dobrym pomysłem będzie również sadzenie ziół w ogrodzie warzywnym.

Gleba, w której będą rosły zioła, powinna być żyzna i przepuszczalna. Przed przystąpieniem do sadzenia roślin koniecznie należy ją dokładnie przekopać i spulchnić, a także pozbyć się chwastów, które będą ograniczały wzrost roślin. Zioła w ogródku przydomowym nie muszą być specjalnie nawożone, jednak co kilka lat na jesieni zaleca się zasilić glebę przy pomocy kompostu lub obornika. Przy wyborze miejsca pod ogródek ziołowy powinno się także brać pod uwagę poziom nasłonecznienia. Brak światła powoduje, że zioła mają mniejsze liście, które mogą także żółknąć, słabiej pachną i są mniej smaczne. Warto wiedzieć, że można założyć zarówno ogród ziołowy na wiele lat, jak i każdego roku zakładać go od początku, dobierając inne gatunki roślin. Jeśli zioła będą uprawiane w pojemnikach, to należy umieścić w nich warstwę drenażu, co umożliwi odpływ nadmiaru wody i nie dopuści do gnicia korzeni.

Ogródek ziołowy w kuchni

Jeśli w kuchni znajduje się okno, do którego docierają promienie słoneczne, to można także założyć ogródek ziołowy właśnie w takim miejscu. Dużym atutem tego rozwiązania jest fakt, że zioła są zawsze pod ręką. Jest to po prostu bardzo wygodne. Najlepszym miejscem będzie parapet znajdujący się przy oknie o wystawie południowo-zachodniej. Pojemników z ziołami nie należy ustawiać przy oknie, które znajduje się od północy, ponieważ wtedy rośliny nie otrzymają odpowiedniej ilości światła. Domowy ogródek ziołowy jest także łatwiej pielęgnować. Trudniej zapomnieć na przykład o podlewaniu. Dodatkowo niektóre zioła są bardzo atrakcyjne, co korzystnie wpływa na wystrój całego wnętrza. Na rynku można znaleźć także wiele ciekawych i często modnych pojemników i doniczek do uprawy ziół, które można dobrać do charakteru całej kuchni.

Ogródek ziołowy na balkonie

Osoby, które mieszkają w bloku i mają balkon, mogą także na nim zorganizować sobie miejsce do uprawy ziół. Tak samo, jak w przypadku ogrodu ziołowego uprawianego w domu ważna jest wystawa balkonu, od niej zależeć będzie ilość światła, jaka dotrze do roślin. Odpada zatem balkon znajdujący się od strony północnej, ale w pozostałych przypadkach można śmiało próbować hodować własne zioła. Warto pamiętać o obfitym podlewaniu, zwłaszcza latem, w czasie upałów, kiedy rośliny będą narażone na suszę. Do uprawy ziół na balkonie warto wybrać ciekawe pojemniki czy półki podkreślające jego charakter. W wersji DIY świetnie sprawdzi się półka z europalety, na której będą ustawiane donice z ziołami. Najlepiej, by były one wykonane z naturalnych materiałów. W ciemnym, plastikowym pojemniku zioła będą się przegrzewać, poza tym plastik jest mało estetyczny i niezbyt ekologiczny.

Zioła do ogródka ziołowego

Zioła najlepiej dobierać do swoich preferencji, a także do upodobań pozostałych domowników. Warto zastanowić się, które z nich będą na pewno używane i zająć się wyłącznie ich pielęgnacją. Zioła do ogródka czy na balkon i do kuchni mogą być zarówno jednoroczne, jak i wieloletnie. Do pierwszej grupy zalicza się na przykład bazylię, cząber, kolendrę, ogórecznik, rzeżuchę, a także rumianek, koper czy majeranek. Zioła wieloletnie to z kolei dziurawiec, estragon, lawenda, lubczyk, melisa, mięta, rozmaryn oraz hyzop i szałwia lekarska. Jeśli ogródek ziołowy ma być także ozdobny, można zestawiać ze sobą różne odmiany roślin, również te o ciekawym zabarwieniu liści, co pozwoli na uzyskanie interesującego efektu nie tylko kulinarnego, ale i wizualnego.

Zobacz też:

Domowy syrop miętowy - właściwości, zastosowanie, przepisy

Nie siejmy paniki, siejmy kwiaty. Jak wykonać balkonową łąkę kwietną?

Uprawa i pielęgnacja kocimiętki Faassena

Autor: Adrian Adamczyk

podziel się:

Pozostałe wiadomości