Gąbki kuchenne zanieczyszczone bardziej niż kosze na śmieci? Ekspertka ujawnia prawdę

Gąbki kuchenne zanieczyszczone bardziej niż kosze na śmieci? Ekspertka ujawnia prawdę
Życie, które kwitnie na naszych gąbkach kuchennych
Źródło: Dzień Dobry TVN
Przedmioty codziennego użytku, takie jak gąbki kuchenne, to prawdziwy raj dla podstępnych mikroorganizmów. Co się w nich kryje i czy mogą być siedliskiem groźnych bakterii? Odpowiedzi na te pytania udzieliła w reportażu Dzień Dobry TVN dr Agnieszka Zabłotni z Uniwersytetu Łódzkiego. Wskazała też, jak często trzeba wymieniać gąbkę.

Życie, które kwitnie na gąbkach kuchennych

Jak się okazuje, w używanych przez nas na co dzień gąbkach kuchennych często zagnieżdżają się rozmaite mikroorganizmy.

- Gąbki kuchenne są wykonane z materiału, który bardzo sprzyja rozwojowi drobnoustrojów. Sama struktura gąbki, mocno porowata, pozwala na ich wnikanie. Wszelkiego rodzaju resztki pokarmowe - to jest coś, czym będą żywiły się drobnoustroje - wyjaśniła dr Agnieszka Zabłotni.

By sprawdzić, jak szybko we wnętrzu gąbki rozwijają się drobnoustroje, ekspertka przeprowadziła mały eksperyment. W tym celu porównała ze sobą dwie z nich - trzydniową oraz siedmiodniową, które wcześniej umieściła na odpowiednich podłożach biologicznych.

- Wyraźnie widać zwiększenie ilości bakterii na płytce, gdzie odciskaliśmy gąbkę siedmiodniową. Grzyby doskonale czują się w środowisku, jakie zapewnia im gąbka. Duża wilgotność i dostatek składników odżywczych sprzyjają ich rozwojowi - zauważyła ekspertka.

Jak ograniczyć liczbę żyjących w gąbkach drobnoustrojów?

- Szacuje się, że na gąbkach może występować nawet więcej drobnoustrojów niż na ekranach naszych telefonów - podkreśliła Dominika Szczerbiec, asystentka w Katedrze Biologii Bakterii z Uniwersytetu Łódzkiego.

Co więcej, jak wynika z badań przeprowadzonych przez jednego z nowojorskich uczonych, gąbki kuchenne mogą być o wiele bardziej zanieczyszczone niż deski sedesowe czy nawet kosze na śmieci.

W jaki sposób walczyć zatem z rozmnażającymi się w ich wnętrzu drobnoustrojami?

- Płyn do mycia naczyń to nie jest środek dezynfekujący. Żeby ograniczyć liczbę drobnoustrojów na gąbce, trzeba je odpowiednio potraktować. Gąbkę można włożyć do zmywarki czy poddać ją działaniu mikrofali. Jeśli nie będziemy takiej gąbki regularnie płukać, to będziemy zostawiać pożywkę dla bakterii - zaznaczyła dr Agnieszka Zabłotni.

Ekspertka zwróciła również uwagę na wilgoć, która sprzyja rozwojowi mikroorganizmów.

- Lepiej gąbkę suszyć na kaloryferze niż pozwolić jej leżeć przez noc w zlewie - poleciła.

Jak wskazała natomiast druga bohaterka reportażu, Dominika Szczerbiec, gąbkę kuchenną powinniśmy wymieniać średnio co tydzień.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Skocz do sklepu TVN!
Skocz do sklepu TVN!

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

sposób na wnętrze
sposób na wnętrze
podziel się:

Pozostałe wiadomości

Koszty w firmie - co można odliczyć? 
Materiał promocyjny

Koszty w firmie - co można odliczyć?