Setki bakterii w mikrofalówkach. "Zagrożenie dla zdrowia człowieka"

Kuchenka mikrofalowa, bakterie
Groźne bakterie w kuchenkach mikrofalowych
Źródło: GettyImages
Hiszpańscy naukowcy odkryli, że w kuchenkach mikrofalowych żyją setki bakterii. Niektóre szczepy są groźne dla człowieka i mogą powodować różnorodne choroby. Są tam też takie mikroorganizmy, które nauka będzie mogła wykorzystać. Co jeszcze wiadomo o bakteriach obecnych w mikrofalówkach?

Wyniki badania, dotyczącego tego zagadnienia, ukazały się na łamach magazynu "Frontiers in Microbiology" 8 sierpnia 2024 roku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

dr n. med. Paweł Grzesiowski
Wszystko, co trzeba wiedzieć o bakterii Legionella
Źródło: Dzień Dobry Wakacje

Prawie 750 rodzajów bakterii w kuchenkach mikrofalowych

Specjaliści z Uniwersytetu w Walencji, którzy są autorami badania, przypominają w publikacji, że mikroorganizmy zasiedlają coraz to nowe, nietypowe nisze. Mogą to być między innymi plamy ropy na morzu, pływający w oceanie plastik czy zanieczyszczone tereny poprzemysłowe. Teraz badacze znaleźli kolejne miejsce, które upodobały sobie bakterie, czyli mikrofalówki

- Nasze wyniki pokazują, że mikrobiom domowych kuchenek mikrofalowych jest bardziej typowy dla aktywności człowieka, podobny do znajdowanego na powierzchniach kuchennych, podczas gdy mikrofalówki laboratoryjne są siedliskiem bakterii bardziej odpornych na promieniowanie - informuje Daniel Torrent, jeden z autorów badania. Naukowcy, którzy przebadali próbki pobrane z wnętrza 30 mikrofalówek wykorzystywanych w domach, przestrzeniach wspólnych (np. w miejscach pracy), barach szybkiej obsługi, a także instytutach naukowych, w tym laboratoriach mikrobiologicznych, znaleźli prawie 750 rodzajów bakterii należących do 25 gromad. 

Mikroorganizmy z mikrofalówek groźne dla zdrowia

Część z odkrytych przez naukowców bakterii może być niebezpieczna dla człowieka. - Niektóre gatunki z rodzajów znalezionych w domowych mikrofalówkach, takie jak Klebsiella, Enterococcus i Aeromonas, mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia człowieka. Jednak ważne jest, aby zauważyć, że populacja mikrobiologiczna znaleziona w mikrofalówkach nie stanowi unikalnego ani zwiększonego ryzyka w porównaniu z innymi powszechnymi powierzchniami kuchennymi - wyjaśnia dr Torrent.

Niektóre znalezione w sprzęcie AGD bakterie są takie same, jak te wykryte wcześniej na ogniwach fotowoltaicznych. Badacze twierdzą, że niektóre żyjące w mikrofalówkach bakterie mogą okazać się przydatne - np. w przemysłowych procesach, wymagających odpornych szczepów.

Dezynfekcja kuchenki mikrofalowej - jak to zrobić skutecznie?

Naukowcy postanowili również podpowiedzieć w swojej publikacji, jak powinno się dbać o higienę tego urządzenia. - Zarówno ogółowi społeczeństwa, jak i personelowi laboratoryjnemu, zalecamy regularną dezynfekcję mikrofalówek roztworem wybielacza lub komercyjnym środkiem dezynfekującym w sprayu. Dodatkowo ważne jest wycieranie wewnętrznych powierzchni wilgotną ściereczką po każdym użyciu, aby usunąć wszelkie pozostałości, oraz natychmiastowe wycieranie rozlanych płynów. Pozwoli to zapobiec rozwojowi bakterii - podkreśla dr Torrent.

Więcej na ten temat przeczytasz w serwisie tvn24.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Autor: Regina Łukasiewicz, wac//az

Źródło: tvn24.pl

Źródło zdjęcia głównego: GettyImages

podziel się:

Pozostałe wiadomości