Mycie nie wystarczy. Niepokojące odkrycie na skórce owoców i warzyw

Mycie warzyw
Czy warzywa należy myć przed spożyciem?
Źródło: SARINYAPINNGAM/Getty Images
Mycie owoców i warzyw przed ich zjedzeniem jest powszechną praktyką, która ma nas uchronić przed brudem, chorobami oraz pestycydami, którymi są opryskiwane. Naukowcy z Chin sprawdzili, jak bardzo płukanie wspomnianych produktów jest skuteczne. Czy musimy zawsze myć owoce i warzywa?

Wielu z nas wydaje się, że mycie owoców i warzyw, a nawet - obieranie ich ze skórki to najprostszy sposób na to, by pozbyć się środków chemicznych, którymi są traktowane przed transportem. Czy ta popularna praktyka faktycznie uchroni nas przed chemią?

Dalsza część tekstu poniżej.

Sylwia Majcher
Jak zastąpić chemię do sprzątania naturalnymi produktami?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Czy warzywa należy myć przed spożyciem?

Naukowcy przyjrzeli się ogórkom, jabłkom oraz krewetkom, a nawet porcji ryżu, by sprawdzić, na ile płukanie produktów pod bieżącą wodą skutecznie oczyszcza je z bakterii oraz chemii. Eksperci z Anhui Agricultural University w Chinach użyli bardzo czułej folii, by wykryć, obecność ewentualnych szkodliwych substancji. Niestety jak się okazało - samo mycie, choć ogólnie jest dobrą praktyką, nie wystarcza, by z jedzenia zniknęły rakotwórcze pestycydy.

W artykule opublikowanym na łamach czasopisma "Nano Letters" naukowcy przekonują, iż jedyny sposób, który pozwala na pozbycie się oprysków ze skórki warzyw lub owoców to obieranie.

- Uważamy, że obieranie może skutecznie zapobiec zagrożeniom związanym z pestycydami w skórce owoców i miąższu znajdującym się w pobliżu naskórka, zmniejszając tym samym prawdopodobieństwo spożycia pestycydów - przekazano.

Czym jest karbendazym?

Karbendazym to substancja grzybobójcza, popularnie stosowana w uprawie roślin. Środek jest składnikiem preparatów do opryskiwania roślin i, według przeprowadzonych badań, w dużych stężeniach może przyczyniać się do rozwoju raka wątroby. To właśnie karbendazym został wykryty przez naukowców podczas testów płukania produktów spożywczych - substancja, mimo mycia - nadal pozostawała na skórce produktu. Wysokie narażenie na karbendazym przyczynia się do zawrotów oraz bólu głowy, nudności, wymiotów i problemów z poruszaniem się. 

Warto wiedzieć, że tego typu środek zakazany jest w niektórych krajach, w tym w Polsce, jednak inne pestycydy stosowane w Europie, mogą mieć podobne do niego skutki.

Jak przekonują eksperci na łamach DailyMail - przygotowując posiłek musimy zwracać szczególną uwagę na higienę produktów, obierać je ze skórki i w ramach możliwości - jak najczęściej spożywać produkty pochodzące z ekologicznych lub sprawdzonych upraw.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

Autor: Zofia Wierzcholska

Źródło: www.dailymail.co.uk, agro.icm.edu.pl

Źródło zdjęcia głównego: SARINYAPINNGAM/Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości