Przepisy kulinarne

Zdrowe "fast-foody" dla dzieci

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha - trenerka żywieniowa i blogerka kulinarna radziła, jak przyrządzać szybkie i pożywne dania dla dzieci. Podzieliła się z nami przepisem na ekspresową, samogotującą się zupę, a do tego równie szybkie drugie danie. Było też coś na deser. Zobaczcie, jakie produkty warto mieć zawsze w zapasie, by w sytuacjach ekstremalnego pośpiechu nie zapomnieć o solidnym posiłku.

 

 

 

Poranny kus kus z rozgrzewającym cynamonem, żurawiną i pomarańczami

Składniki:
1/2 szkl. kus kus
1 szkl. soku jabłkowego
1 mała łyżeczka masła
1 pomarańcza
20 g suszonej żurawiny
szczypta cynamonu

Przygotowanie:
Podgrzej sok jabłkowy. Jak zacznie wrzeć, zalej nim w misce kaszę kus kus wraz z łyżką masła i żurawiną. Przykryj. Pomarańczę pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj wszystko, dodaj cynamon i jeśli będzie za suche, dodaj sok z pozostałej pomarańczy.

Prosty i szybki kurczak z warzywami

Składniki:
6 pałek z kurczaka
1 marchewka
6 ziemniaków
1 cebula
1 szklanka wywaru z jarzyn lub wody
szczypta soli
2 łyżki sosu sojowego
garść posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Pałki z kurczaka dokładnie umyj, oczyść z błonek i obierz ze skóry. Marchewkę, cebulę i ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Kurczaka wraz z warzywami włóż do naczynia żaroodpornego i posól. Całość zalej wywarem lub wodą i dodaj sos sojowy. Danie zapiekaj pod przykryciem ok. 35 min. Następnie posyp zieloną pietruszką.

Ekspresowy krem paprykowy

Składniki:
3 żółte papryki pokrojone w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 czerwona cebula pokrojona w piórka
1 puszka pomidorów krojonych
1 łyżka pesto czerwonego
garść zielonej pietruszki drobno posiekanej
50 g tartego parmezanu
1 l wywaru lub wody
1 łyżka masła
2 ząbki czosnku
2 kromki chleba (może być ciabatta)
szczypta soli
szczypta pieprzu
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:
Papryki i cebulę zeszklij w garnku na łyżce masła. Zalej wywarem lub wodą, dodaj pomidory z puszki oraz łyżeczkę pesto, sól, pieprz i gotuj pod przykryciem ok. 12 min. Dodaj do zupy zieloną pietruszkę i zmiksuj na krem. Chleb natrzyj czosnkiem i podpiecz na patelni na łyżce oliwy. Zupę podawaj posypaną parmezanem i z dodatkiem grzanki.

Szybkie ciasto cynamonowe

Składniki:
220 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki cynamonu
2 łyżki maku (opcjonalnie)
75 g mielonych migdałów (można zastąpić mąką kukurydzianą)
100 g cukru brązowego
2 duże jajka
50 g płynnego miodu
1 szklanka jogurtu greckiego
150 ml oleju rzepakowego
cukier puder do posypania
100 g czekolady rozkruszonej (opcjonalnie)

Przygotowanie:
Nastaw piekarnik na 180 st. C. Dowolną formę wyłóż papierem do pieczenia. Wszystkie składniki suche wymieszaj razem. W osobnej misce wymieszaj mokre. Następnie połącz je razem i wymieszaj widelcem. Dodaj czekoladę i wymieszaj jeszcze raz. Piecz w piekarniku ok. 35 min. do suchego patyczka. Po ostudzeniu posyp cukrem pudrem.

 

Źródło: Dzień Dobry TVN |
Co sądzisz o tym artykule?
93
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0