Przepisy kulinarne

Świąteczny bigos Polana. Bez mięsa!

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował klasyczne wigilijne i świąteczne potrawy, ale bez mięsa. Co powiecie na bigos doprawiony daktylami i orzechami włoskimi, grzybową pasztetową i kaszankę z suszonymi śliwkami? Brzmi pysznie!

Bigos

Składniki:

1.5kg kapusta kiszona

2szt cebula

Kminek mielony, cząber, majeranek

Liść laurowy, ziele angielskie mielone

200g daktyle bez pestek

200g śliwka suszona wędzona bez pestek

100g jabłko wędzone

100g żurawina suszona

200g orzechy włoskie

Olej rzepakowy

2-3 łyżki czarnuszki

pieczywo

Przygotowanie:

Kapustę płuczemy 2-3 razy. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy przesmażamy cebulę, dodajemy wszystkie zmiksowane na puder przyprawy, chwilę smażymy i dodajemy odciśniętą kapustę kiszoną. Wszystko wolno smażymy na małym ogniu do momentu aż kapustą stanie się złotawa w kolorze. Wszystkie suszone owoce namaczamy w wodzie i dodajemy do kapusty podczas smażenia. Na koniec dodajemy czarnuszkę. Bigos podajemy na kromce chleba.

Pasztetowa, ale grzybowa

Składniki:

200g kasza manna

200g grzyby suszone namoczone

2szt cebula

80g Jabłko suszone wędzone

Mielony czarny pieprz

Sól

Majeranek, lubczyk suszony

1/2szt dynia hokkaido

2 łyżki musztarda rosyjska

3-4 ogórki kiszone

Koper

Natka pietruszki

Przygotowanie:

Grzyby namaczamy we wrzącej wodzie. 250ml naparu z grzybów zagotowujemy i dodajemy kaszę mannę. Mieszamy i trzymamy na palniku kilka minut. Kiedy kasza zgęstnieje, odstawiamy. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy namoczone grzyby smażymy i mielimy w maszynce do mięsa. Zmielone łączymy z kaszą manną, doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, lubczyk. Masę wykładamy na folię spożywczą, zwijamy pasztetową, umieszczamy w folii aluminiowej i wstawiamy do parzenia w gorącej wodzie na około 30 minut. Gotową studzimy. Dynię pieczemy i miksujemy z przesmażoną cebulą, musztardą. Ogórki kroimy drobno jak na tatara i łączymy z koperkiem.

>>>Więcej przepisów Andrzeja Polana:

Kotlety mielone według przepisu Polana

Doskonałe ciasto drożdżowe według Polana

Kaszanka z suszonymi śliwkami, warzywami, ziemniak pieczony, smażone grzyby

Składniki:

200g kasza jęczmienna średnia

1 cebula

80g śliwka wędzona bez pestek

1 włoszczyzna

małe ziemniaki

borowiki mrożone

olej do smażenia

liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cząber, kminek, majeranek,

natka pietruszki, koper

Przygotowanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy warzywny rosół, na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną na drobną kostkę, dodajemy suchą kasze, chwilę smażymy i podlewamy gorącym wywarem warzywnym. Kiedy kasza będzie prawie miękka, dodajemy zmieloną śliwkę suszoną, przyprawy oraz zieloną natkę. Ziemniaki podgotowujemy i smażymy na złoty kolor na patelni, pod koniec dodając grzyby. Kaszankę podajemy z ziemniakami, grzybami smażonymi i gałązkami kopru.

>>>Zobacz też inne świąteczne przepisy:

Siostra Aniela i sernik, o którym krążą legendy. Przepis!

Pyszne, wigilijne potrawy dla dzieci

Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami


Zobacz film: Wigilia wg Andrzej Polana. Źródło: Dzień Dobry TVN

Co sądzisz o tym artykule?
0
1
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0