
W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował klasyczne wigilijne i świąteczne potrawy, ale bez mięsa. Co powiecie na bigos doprawiony daktylami i orzechami włoskimi, grzybową pasztetową i kaszankę z suszonymi śliwkami? Brzmi pysznie!
Składniki:
1.5kg kapusta kiszona
2szt cebula
Kminek mielony, cząber, majeranek
Liść laurowy, ziele angielskie mielone
200g daktyle bez pestek
200g śliwka suszona wędzona bez pestek
100g jabłko wędzone
100g żurawina suszona
200g orzechy włoskie
Olej rzepakowy
2-3 łyżki czarnuszki
pieczywo
Przygotowanie:
Kapustę płuczemy 2-3 razy. W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy przesmażamy cebulę, dodajemy wszystkie zmiksowane na puder przyprawy, chwilę smażymy i dodajemy odciśniętą kapustę kiszoną. Wszystko wolno smażymy na małym ogniu do momentu aż kapustą stanie się złotawa w kolorze. Wszystkie suszone owoce namaczamy w wodzie i dodajemy do kapusty podczas smażenia. Na koniec dodajemy czarnuszkę. Bigos podajemy na kromce chleba.
Pasztetowa, ale grzybowa
Składniki:
200g kasza manna
200g grzyby suszone namoczone
2szt cebula
80g Jabłko suszone wędzone
Mielony czarny pieprz
Sól
Majeranek, lubczyk suszony
1/2szt dynia hokkaido
2 łyżki musztarda rosyjska
3-4 ogórki kiszone
Koper
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Grzyby namaczamy we wrzącej wodzie. 250ml naparu z grzybów zagotowujemy i dodajemy kaszę mannę. Mieszamy i trzymamy na palniku kilka minut. Kiedy kasza zgęstnieje, odstawiamy. Na oleju przesmażamy cebulę, dodajemy namoczone grzyby smażymy i mielimy w maszynce do mięsa. Zmielone łączymy z kaszą manną, doprawiamy majerankiem, pieprzem, solą. Na koniec dodajemy natkę pietruszki, lubczyk. Masę wykładamy na folię spożywczą, zwijamy pasztetową, umieszczamy w folii aluminiowej i wstawiamy do parzenia w gorącej wodzie na około 30 minut. Gotową studzimy. Dynię pieczemy i miksujemy z przesmażoną cebulą, musztardą. Ogórki kroimy drobno jak na tatara i łączymy z koperkiem.
>>>Więcej przepisów Andrzeja Polana:
Kotlety mielone według przepisu Polana
Doskonałe ciasto drożdżowe według Polana
Kaszanka z suszonymi śliwkami, warzywami, ziemniak pieczony, smażone grzyby
Składniki:
200g kasza jęczmienna średnia
1 cebula
80g śliwka wędzona bez pestek
1 włoszczyzna
małe ziemniaki
borowiki mrożone
olej do smażenia
liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, cząber, kminek, majeranek,
natka pietruszki, koper
Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy warzywny rosół, na patelni przesmażamy cebulę pokrojoną na drobną kostkę, dodajemy suchą kasze, chwilę smażymy i podlewamy gorącym wywarem warzywnym. Kiedy kasza będzie prawie miękka, dodajemy zmieloną śliwkę suszoną, przyprawy oraz zieloną natkę. Ziemniaki podgotowujemy i smażymy na złoty kolor na patelni, pod koniec dodając grzyby. Kaszankę podajemy z ziemniakami, grzybami smażonymi i gałązkami kopru.
>>>Zobacz też inne świąteczne przepisy:
Siostra Aniela i sernik, o którym krążą legendy. Przepis!
Pyszne, wigilijne potrawy dla dzieci
Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami





