Sernik z białego sera... czy z tofu lub nerkowców? To świetne alternatywy dla jedzenia produktów odzwierzęcych. Poniżej proste przepisy na sernik na bazie tofu naturalnego oraz nerkowców i ciecierzycy.
Tofurnik - przepis krok po kroku
Składniki:
- herbatniki - 100 g,
- olej kokosowy - 30 g,
- tofu naturalne - 350 g,
- kasza jaglana (przed ugotowaniem) - 60 g,
- syrop klonowy - 125 g,
- mąka ziemniaczana - 30 g,
- szczypta soli,
- sok z cytryny - 15 g,
- ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy,
- mleko kokosowe - 300 g.
Zobacz wideo: Odrobina magii na andrzejkowy wieczór
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka skruszyć na drobne okruchy, np. w woreczku foliowym wałkiem. Olej kokosowy rozpuścić i dodać do ciastek. Masą wyłożyć formę, w której będzie robiło się tofurnik i odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce, aby olej się zestalił.
- Kaszę jaglaną ugotować.
- Tofu z syropem klonowym, ekstraktem wnailinowym, sokiem cytrynowym, kaszą i mąką ziemniaczaną zblendować na jednolitą masę.
- Kiedy całość będzie gładka można powoli dodawać mleko kokosowe, cały czas powoli mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Jeśli masa nie jest rozwarstwiona można ją przelać na spód z ciastek i piec przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto trzeba następnie ostudzić i schłodzić w lodówce.
Do takiego sernika można dodawać rodzynki do środka, a wierzch ozdabiać domowymi konfiturami, np. z pomarańczy lub mandarynek.
Wegański sernik z ciecierzycy i nerkowców - przepis krok po kroku
Składniki:
- orzechy nerkowca - 500 g,
- ciecierzyca z puszki - 125 g,
- syrop klonowy - 125 g,
- mąka ziemniaczana - 30 g,
- mleko kokosowe tłuste z puszki - 300 ml,
- tahini - 45 g,
- ocet jabłkowy - 45 ml,
- szczypta soli,
- cukier wanilinowy lub ekstrakt wanilinowy.
Sposób przygotowania:
- Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Woda powinna je przykrywać w całości. Po tym czasie odciedzić je.
- Do wysokiego naczynia dodać orzechy, ciecierzycę, mleko kokosowe, tahini, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Całość zblendować na gładką masę.
- Do gładkiej masy dodawać ocet stale mieszając, a następnie dodać syrop klonowy i mąkę ziemniaczaną.
- Całość wymieszać na gładką masę.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 60 min w 180 stopniach, przy ustawieniu pieczenia góra-dół.
- Po tym czasie przestudzić i podawać ozdobiony musem owocowym i świeżymi owocami.
Taki sernik można również przygotować na kruchym spodzie wykonanym z herbatników lub na spodzie z orzechów. Smacznego!
Zobacz także:
- Dżem i konfitura z mandarynek - smak świąt zamknięty w słoiku
- Roślinna kuchnia dla sportowców: spaghetti i krem z soczewicy
- Prosty przepis na pyszne, domowe kapuśniaczki. Sprawdź, jak je zrobić na święta i nie tylko!
Autor: Teofila Siewko
Źródło zdjęcia głównego: Samoilov/Getty Images
podziel się: