Wegańskie serniki na święta - przepis na tofurnik i sernik z nerkowców

Sernik na talerzyku
Wegańskie serniki na święta - przepis na tofurnik i sernik z nerkowców
Źródło: Samoilov/Getty Images
Czy da się obchodzić święta na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej? Jak najbardziej! Nie trzeba odmawiać sobie bigosu, uszek, ani nawet sernika. Sprawdź nasze proste i pyszne przepisy na serniki w wersji wegańskiej - z tofu (tofurnik) i z nerkowców!

Sernik z białego sera... czy z tofu lub nerkowców? To świetne alternatywy dla jedzenia produktów odzwierzęcych. Poniżej proste przepisy na sernik na bazie tofu naturalnego oraz nerkowców i ciecierzycy.

Tofurnik - przepis krok po kroku

Składniki:

  • herbatniki - 100 g,
  • olej kokosowy - 30 g,
  • tofu naturalne - 350 g,
  • kasza jaglana (przed ugotowaniem) - 60 g,
  • syrop klonowy - 125 g,
  • mąka ziemniaczana - 30 g,
  • szczypta soli,
  • sok z cytryny - 15 g,
  • ekstrakt waniliowy lub cukier wanilinowy,
  • mleko kokosowe - 300 g.

Zobacz wideo: Odrobina magii na andrzejkowy wieczór

Odrobina magii na andrzejkowy wieczór
Źródło: Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

  • Ciasteczka skruszyć na drobne okruchy, np. w woreczku foliowym wałkiem. Olej kokosowy rozpuścić i dodać do ciastek. Masą wyłożyć formę, w której będzie robiło się tofurnik i odstawić do lodówki lub w chłodne miejsce, aby olej się zestalił.
  • Kaszę jaglaną ugotować.
  • Tofu z syropem klonowym, ekstraktem wnailinowym, sokiem cytrynowym, kaszą i mąką ziemniaczaną zblendować na jednolitą masę.
  • Kiedy całość będzie gładka można powoli dodawać mleko kokosowe, cały czas powoli mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły.
  • Jeśli masa nie jest rozwarstwiona można ją przelać na spód z ciastek i piec przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Ciasto trzeba następnie ostudzić i schłodzić w lodówce.

Do takiego sernika można dodawać rodzynki do środka, a wierzch ozdabiać domowymi konfiturami, np. z pomarańczy lub mandarynek.

Wegański sernik z ciecierzycy i nerkowców - przepis krok po kroku

Składniki:

  • orzechy nerkowca - 500 g,
  • ciecierzyca z puszki - 125 g,
  • syrop klonowy - 125 g,
  • mąka ziemniaczana - 30 g,
  • mleko kokosowe tłuste z puszki - 300 ml,
  • tahini - 45 g,
  • ocet jabłkowy - 45 ml,
  • szczypta soli,
  • cukier wanilinowy lub ekstrakt wanilinowy.

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca zalać wrzątkiem i zostawić na 15 minut. Woda powinna je przykrywać w całości. Po tym czasie odciedzić je.
  2. Do wysokiego naczynia dodać orzechy, ciecierzycę, mleko kokosowe, tahini, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Całość zblendować na gładką masę.
  3. Do gładkiej masy dodawać ocet stale mieszając, a następnie dodać syrop klonowy i mąkę ziemniaczaną.
  4. Całość wymieszać na gładką masę.
  5. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 60 min w 180 stopniach, przy ustawieniu pieczenia góra-dół.
  6. Po tym czasie przestudzić i podawać ozdobiony musem owocowym i świeżymi owocami.

Taki sernik można również przygotować na kruchym spodzie wykonanym z herbatników lub na spodzie z orzechów. Smacznego!

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości