Pasta z czerwonej fasoli z oliwą, cytryną i świeżą miętą
Składniki:
Puszka czerwonej fasoli
8 łyżek oliwy z oliwek
Czosnek świeży
Pieprz
Cytryna
Czosnek
Sól morska
Przygotowanie: Fasolę wyjąć z puszki, dokładnie opłukać, zmiksować z oliwą na gładką masę, dodać sok z połówki cytryny, ząbek czosnku, listki mięty, sól i pieprz do smaku. Pasta powinna mieć aksamitną konsystencje, jeżeli taka nie jest, to dodaj troszkę przegotowanej wody i miksuj dalej. Podawaj z chlebem razowym, świeżym pomidorem i ogórkiem małosolnym. Możesz też ją wykorzystać jako farsz do naleśników.
Zupa krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym
Składniki: 100 g soczewicy Włoszczyzna Koncentrat pomidorowy Mleko kokosowe Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz Sól Papryka ostra
Przygotowanie: Umyj i ugotuj włoszczyznę, dodaj ugotowaną na miękko soczewicę i przyprawy, gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, wyjmij liście laurowe, dodaj koncentrat pomidorowy i mleko kokosowe, gotuj ok 5 minut, całość zmiksuj na gładką masę, podawaj z ryżem lub grzankami.
Sycące spaghetti bolognese - wersja wege
Składniki: Makaron Przecier pomidorowy Koncentrat sojowy Sos sojowy Papryka Cebula Czosnek Bazylia świeża Pieprz Oregano Oliwa z oliwek
Przygotowanie: Ugotuj makaron na al dente, roztop oliwę na patelni, dodaj koncentrat sojowy, po 3 minutach dodaj sos sojowy, na drugiej patelni usmaż cebulę i osobno paprykę, połącz wszystko razem, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, duś pod przykryciem 30 minut, pod koniec dodaj wyciśnięty czosnek, podawaj z makaronem i świeża bazylią.
Owsianka migdałowa dla sportowców
Składniki: Płatki owsiane Mleko migdałowe Odżywka białkowa Żurawina Rodzynki Śliwki suszone Orzechy brazylijskie Orzechy laskowe
Przygotowanie: Płatki zalej wodą na noc z posiekanymi orzechami, odcedzić wodę, zalać mlekiem migdałowym, dodaj odżywkę białkową i posiekane bakalie.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN