Roślinna kuchnia dla sportowców: spaghetti i krem z soczewicy

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy trenerów Muay Thai i wegetarian: Grzegorza Sobieszka i Sebastiana Banasika. Panowie pokazali, co jedzą trenujący wegetarianie. Zobaczcie ich przepisy na: pastę z czerwonej fasoli z oliwą, cytryną i świeżą miętą, zupę krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym, sycące spaghetti bolognese w wersji wege oraz owsiankę migdałową dla sportowców. Smacznego!

Pasta z czerwonej fasoli z oliwą, cytryną i świeżą miętą

Składniki:

Puszka czerwonej fasoli 

8 łyżek oliwy z oliwek

Czosnek świeży

Pieprz 

Cytryna 

Czosnek 

Sól morska

Przygotowanie: Fasolę wyjąć z puszki, dokładnie opłukać, zmiksować z oliwą na gładką masę, dodać sok z połówki cytryny, ząbek czosnku, listki mięty, sól i pieprz do smaku. Pasta powinna mieć aksamitną konsystencje, jeżeli taka nie jest, to dodaj troszkę przegotowanej wody i miksuj dalej. Podawaj z chlebem razowym, świeżym pomidorem i ogórkiem małosolnym. Możesz też ją wykorzystać jako farsz do naleśników.

Zupa krem z czerwonej soczewicy z mlekiem kokosowym

Składniki: 100 g soczewicy Włoszczyzna Koncentrat pomidorowy Mleko kokosowe Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz Sól Papryka ostra

Przygotowanie: Umyj i ugotuj włoszczyznę, dodaj ugotowaną na miękko soczewicę i przyprawy, gotuj pod przykryciem ok. 15 minut, wyjmij liście laurowe, dodaj koncentrat pomidorowy i mleko kokosowe, gotuj ok 5 minut, całość zmiksuj na gładką masę, podawaj z ryżem lub grzankami.

Sycące spaghetti bolognese - wersja wege

Składniki: Makaron Przecier pomidorowy Koncentrat sojowy Sos sojowy Papryka Cebula Czosnek Bazylia świeża Pieprz Oregano Oliwa z oliwek

Przygotowanie: Ugotuj makaron na al dente, roztop oliwę na patelni, dodaj koncentrat sojowy, po 3 minutach dodaj sos sojowy, na drugiej patelni usmaż cebulę i osobno paprykę, połącz wszystko razem, dodaj przecier pomidorowy i przyprawy, duś pod przykryciem 30 minut, pod koniec dodaj wyciśnięty czosnek, podawaj z makaronem i świeża bazylią.

Owsianka migdałowa dla sportowców

Składniki: Płatki owsiane Mleko migdałowe Odżywka białkowa Żurawina Rodzynki Śliwki suszone Orzechy brazylijskie Orzechy laskowe

Przygotowanie: Płatki zalej wodą na noc z posiekanymi orzechami, odcedzić wodę, zalać mlekiem migdałowym, dodaj odżywkę białkową i posiekane bakalie.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!