Mało znana rzepa odkrywa przed nami wszystkie swoje tajemnice.
Jak wygląda rzepa? Jakie elementy są jadalne?
Jadalne części rzepy to korzeń o bulwiastym kształcie i młode liście. Bulwa jest sporych rozmiarów i przebarwia się na różowo (biała rzepa), czerwono (czerwona rzepa) i czarno (czarna rzepa). Dzięki temu łatwo rozpoznać odmianę, z którą mamy do czynienia. Ma także intensywnie zielone liście, wyglądem przypominające liście rzodkiewki.
Rzepa – przepisy
Rzepa jest bardzo wartościowym i smacznym warzywem. Choć zapomniana, wraca do łask nie tylko w formie klasycznych surówek lub gotowana, jako dodatek do mięs. Warto pokusić się o zrobienie purée rzepowego, które z powodzeniem może zastąpić ziemniaczane. Rzepa dobrze sprawdza się także jako dodatek do zup, np. chłodników, i wykwintnych surówek.
Naszym faworytem jest ta z dodatkiem marchewki, jabłka, miodu i soku z cytryny. Warto dodać także orzechy włoskie. To połączenie dostarcza niesamowitych doznań smakowych. Świetnym pomysłem na obiad jest rzepa faszerowana mięsem mielonym.
Rzepa faszerowana mięsem mielonym - przepis
- Obgotowujemy około 6-8 rzep.
- Ścinamy ich wierzchołki i wydrążamy środki.
- Na farsz składa się: około ½ kg mięsa mielonego, namoczona w mleku bułka, cebula, jajko, sól i pieprz.
- Nadziewamy nim nasze rzepy, które następnie ustawiamy w rondlu, i dusimy do miękkości.
- Pod koniec duszenia można dodać odrobinę śmietany z mąką i przyprawić, aby uzyskać aromatyczny sos.
Warto też sprawdzić, czy przypadnie nam do gustu rzepa kiszona z ostrą papryczką, czosnkiem czy imbirem. Może pasować zarówno jako dodatek do posiłków, ale i samodzielna przekąska! Dobrym rozwiązaniem jest też sałatka z rzepy, papryki czerwonej, kukurydzy, jabłka i jajek, z dodatkiem majonezu, szczypiorku, a także soli, pieprzu.
Pamiętajmy, że nie każda odmiana to rzepa jadalna (ale jest nią np. rzepa brokułowa). Występują też odmiany uprawiane w międzyplonie pastewnym – rzepa ścierniskowa i pastewna.
Rzepa – wartości odżywcze
Rzepa bogata jest w składniki odżywcze. Zawiera mnóstwo potasu, wapnia, fosforu, magnezu, błonnika, luteiny i antyosksydantów. Dzięki temu wpływa niezwykle korzystnie na zdrowie i funkcjonowanie człowieka. Rzepa ma ponadto witaminy, takie jak: A, te z grupy B, C i E. Zawiera także beta-karoten. Ma też niewiele kalorii – jedynie 22 kcal/100 g produktu.
Rzepa – właściwości
Jak wspomniano wcześniej, rzepa wpływa niezwykle korzystnie na organizm człowieka:
- zapobiega zaparciom
- wzmacnia organizm
- zmniejsza ryzyko rozwinięcia się stanów zapalnych
- dobrze wpływa na wzrok
- spowalnia procesy starzenia się
Rzepa to warzywo wykorzystywane również w kosmetyce. Bardzo często jest stosowana na włosy – wzmacnia cebulki, zapobiega wypadaniu włosów i przyspiesza ich wzrost, ponadto pozwala pozbyć się łojotoku. Z łatwością możemy wykonać domowe kosmetyki do włosów z czarną rzepą. Najpierw należy wycisnąć z niej sok, który można wykorzystać na kilka sposobów. Pierwszym z nich jest wymieszanie go z ulubioną maseczką do włosów i pozostawienie na około 2-3 godziny. Można też postawić na 100% naturalności i dodać sok z rzepy do olejku rycynowego i jajka – taką mieszankę nakładamy jak maseczkę.
Rewelacyjnym rozwiązaniem jest wykonanie domowego sprayu wzmacniającego włosy. Wystarczy wymieszać sok z czarnej rzepy, spirytus i wodę destylowaną (75 ml soku i po 10 ml pozostałych składników). Rzepa również wchodzi w skład maseczek oczyszczających twarz i przeciwtrądzikowych.
Warto zdecydować się na wykonanie leczniczej nalewki, do której potrzebna nam jest czarna rzepa i alkohol 40-70%. Starte na grubych oczkach warzywa zalewamy alkoholem w stosunku 1:5. Po 2 tygodniach można z niej korzystać: wcierać we włosy, nacierać bolące mięśnie i stawy, a także przemywać trudno gojące się rany.
Rzepa – uprawa w przydomowym ogródku?
Rzepa może być z łatwością uprawiana w przydomowych ogródkach. Wysiewa się ją z nasion bezpośrednio do gruntu (można robić to od kwietnia do sierpnia) w rzędach co 20 cm, na głębokość 1-2 cm. Roślina ta najlepiej rozwija się na słonecznych lub półcienistych stanowiskach. Rzepa lubi glebę żyzną, piaszczysto-gliniastą. Należy regularnie ją podlewać i nawozić. Po ok. 8 tygodniach po siewie jest gotowa do zbiorów. Bulwy można przechowywać w skrzyni z piaskiem, umieszczonej w chłodnym pomieszczeniu.
Rzepa a rzodkiew – zasadnicza różnica
Rzepa bywa czasem mylona z rzodkwią. Wszystko dlatego, że obydwie mają ostry, charakterystyczny smak. Różnią się jednak zasadniczo kształtem korzenia. Rzepa ma korzeń bulwiasty, rzodkiew z kolei podłużny. Ta druga może przypominać przerośniętą pietruszkę. Warto zaznaczyć, że obydwa te warzywa są prawdziwymi bombami witaminowymi, które dostarczają organizmowi wielu składników odżywczych i witamin.
Zobacz też:
Biała rzepa – propozycje zastosowania w kuchni
Jak wykorzystać czarną rzepę w kuchni? Najlepsze przepisy
Czarna rzepa na włosy – jakie efekty daje? Jak ją stosować i komu pomoże?
Zobacz video: Marynowana rzepa
Autor: Adrian Adamczyk
Źródło zdjęcia głównego: Westend61