Biała rzepa – propozycje zastosowania w kuchni

GettyImages-187990397.jpg
GettyImages-187990397.jpg
Biała rzepa niekiedy mylona jest z białą rzodkwią. Obie wyraźnie różnią się kształtem, choć właściwości mają podobne. Obydwie cenione są właśnie za swoje wartości odżywcze i łatwość zastosowania w prostych potrawach. Bardzo łatwo przygotować np. surówkę z białej rzepy, a wiele gospodyń ma swoje własne przepisy na inne proste dania z białej rzepy. Równie proste są przepisy na dania z białej rzodkwi.

Biała rzepa i biała rzodkiew przez niektóre osoby nie są odróżniane. Być może wynika to z pewnego podobieństwa w brzmieniu ich nazw. Choć biała rzepa i biała rzodkiew są podobnego koloru, różnią się wyraźnie kształtem. Z obu natomiast można przygotować łatwe i szybkie potrawy, więc warto skorzystać z kilku prostych przepisów.

Zobacz także: W kuchni DDTVN: rzepa, kalarepa i rzodkiewka

Biała rzepa – wygląd, właściwości, wartości

Biała rzepa – w odróżnieniu od białej rzodkwi – ma owalny kształt. Zawiera wiele cennych dla organizmu witamin oraz minerałów. Poleca się ją osobom, które mają niską odporność, są osłabione, np. po przebytych chorobach. Jedząc białą rzepę, dostarczamy organizmowi witaminy z grupy B, witaminę C, PP, prowitaminę A, a także potas, wapń, fosfor, magnez, żelazo oraz cynk. Sok z białej rzepy wpływa też odżywczo na włosy. Wzmacnia je, zapobiega ich wypadaniu i przyspiesza ich wzrost. Sok z białej rzepy na włosy, a właściwie wywar, to zarazem skuteczny środek w walce łupieżem i łojotokiem. Biała rzepa działa również pobudzająco na układ trawienny i łagodzi zaparcia. Polubią ją osoby na diecie, gdyż zawiera mało kalorii, a dużo błonnika. W smaku nieco przypomina rzodkiewkę.

Biała rzepa – jak ją jeść?

W tej kwestii panuje duża dowolność. Niektórzy lubią jeść białą rzepę świeżą, pokrojoną w plasterki. Inni pieką ją, gotują lub smażą. Bardzo popularna jest starta biała rzepa, z której robi się surówki czy sałatki. Spożywa się też liście świeżej białej rzepy.

Zobacz także: Przepisy na pyszne sałatki wg Cristiny Catese

Surówka z białej rzepy – szybkie propozycje

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu są surówki i sałatki z wykorzystaniem białej rzepy . Poniżej wybrane przykłady.

Sałatka z białej rzepy

Bardzo łatwa w przygotowaniu, dobra propozycja np. na popołudnie z grillem.

Składniki (na 1 porcję):

  •  1 biała rzepa,
    •  ½ puszki kukurydzy,
      •  ½ główki sałaty lodowej,
        •  1 łyżka jogurtu,
          •  1 łyżka majonezu.

            Przygotowanie:

            1. Umytą i obraną rzepę pokrój w cienkie plastry. Odsącz kukurydzę. Umytą i osuszoną sałatę porwij na drobne kawałki.

            2. Wymieszaj wszystko i polej sosem ze zmieszanego majonezu i jogurtu.

            Surówka z białej rzepy i jabłka

            Bardzo prosta surówka z łatwo dostępnych składników.

            Składniki (na 1 porcję):

            •  1 biała rzepa,
              •  2 jabłka,
                •  1 łyżka majonezu,
                  •  3 łyżki jogurtu greckiego,
                    •  sok z ½ cytryny,
                      •  szczypta pieprzu,
                        •  szczypta soli,
                          •  1 łyżeczka cukru.

                            Przygotowanie:

                            1. Rzepę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, odciśnij z nadmiaru soku. Dodaj starte na tej samej tarce jabłko i skrop całość sokiem z cytryny.

                            2. Przygotuj sos, mieszając majonez z jogurtem greckim. Polej surówkę sosem, wymieszaj i dopraw przyprawami.

                            Surówka z białej rzepy i ogórka

                            Pyszna, szybka i lekka surówka z dodatkiem dietetycznego jogurtu.

                            Składniki (na 1 porcję):

                            •  1 biała rzepa,
                              •  1 długi zielony ogórek,
                                •  2 łyżki posiekanego koperku,
                                  •  1 mały jogurt naturalny,
                                    •  szczypta pierzu,
                                      •  szczypta soli.

                                        Przygotowanie:

                                        1. Białą rzepę i ogórek pokrój w cienkie słupki. Dodaj jogurt i koperek.

                                        2. Wymieszaj całość, dopraw solą i pieprzem.

                                        Osoby, które preferują mniej dietetyczną wersję, mogą według powyższego przepisu przygotować surówkę z białej rzepy ze śmietaną – używając śmietany zamiast jogurtu.

                                        Zobacz także: Co jeść, by się nie pocić w gorące dni?

                                        Surówka z białej rzepy i marchewki

                                        Kolejna surówka na bazie popularnych składników.

                                        Składniki (na 1 porcję):

                                        •  1 biała rzepa,
                                          •  1 duża marchew,
                                            •  2 łyżki posiekanego szczypiorku,
                                              •  2 łyżki jogurtu greckiego,
                                                •  1 łyżka majonezu,
                                                  •  szczypta soli,
                                                    •  szczypta pieprzu.

                                                      Przygotowanie:

                                                      1. Rzepę i marchew obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

                                                      2. Dodaj posiekany szczypiorek, majonez oraz jogurt i wymieszaj.

                                                      Powodzeniem cieszą się też surówka z białej rzepy z rodzynkami czy surówka z białej rzepy z jabłkiem . Nieco więcej czasu wymaga przygotowanie zupy z białej rzepy .

                                                      Biała rzodkiew – przepisy

                                                      Rzodkiew biała już na pierwszy rzut oka różni się od białej rzepy. Choć kolor ma niemal identyczny, kształtem bardziej przypomina marchewkę. Jest też ostrzejsza w smaku. Za to wartości odżywcze ma bardzo zbliżone. W sieci znajdziemy liczne i łatwo dostępne przepisy. My polecamy przykładowy:

                                                      Surówka z białej rzodkwi ze śmietaną

                                                      To propozycja dla zwolenników nieco bardziej kwaśnych smaków.

                                                      Składniki (na 1 porcję):

                                                      •  1 biała rzodkiew,
                                                        •  1 kwaśne jabłko,
                                                          •  sok z ½ cytryny
                                                            •  szczypta soli,
                                                              •  szczypta pieprzu,
                                                                •  1 kubeczek kwaśnej śmietany.

                                                                  Przygotowanie:

                                                                  1. Jabłko i rzodkiew umyj, obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.

                                                                  2. Całość skrop sokiem z cytryny, dodaj śmietanę, sól, pieprz i wymieszaj.

                                                                  Więcej: 

                                                                  Zobacz film: Marynowana rzepa. Źródło: Dzień Dobry TVN.

                                                                  Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                  podziel się:

                                                                  Pozostałe wiadomości