W kuchni DDTVN: rzepa, kalarepa i rzodkiewka

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała wiosenne potrawy bazując na trzech warzywach: rzepie, kalarepie i rzodkiewce. Daria w swoich daniach wykorzystała również liście kalarepy, nie tylko same bulwy! Powstały takie dania jak: zupa z pieczoną kalarepką i płatkami kokosowymi, pieczone rzodkiewki w oliwie truflowej z miodem, gorgonzolą i miętą, słodka zupa z rzepy, moreli suszonych i karmelizowanej marchewki. Co wy na to?

Zupa z pieczoną kalarepką i płatkami kokosowymi

Składniki:

1/2 kalafiora

2 kalarepki

200 g fasolki szparagowej

1 cebula

3 ząbki czosnku

2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę

1 l bulionu warzywnego

1 puszka mleka kokosowego

Sok z 1 cytryny

skórka z 1 cytryny

Garść posiekanego koperku

Szczypta oregano

1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

2 ziela angielskie

2 liście laurowe

2 ogórki małosolne

1 łyżka oliwy z oliwek

Sól

3 łyżki płatków kokosowych

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na niej różyczki kalafiora, cebulę pokrojoną w piórka, czosnek obrany ze skórki, ziemniaki i kalarepę pokrojoną w kostkę. Całość posyp solą, pieprzem cytrynowym i oliwą oraz oregano i piecz w piekarniku około 40 minut. W tym czasie zblanszuj w wodzie z solą fasolkę szparagową. Gdy warzywa się upieką wyłóż je do garnka i zalej gorącym bulionem z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Gotuj przez 5 minut. Dodaj mleko kokosowe i fasolkę szparagową i ogórki małosolne pokrojone w małą kostkę. Zagotuj. Dopraw do smaku i dodaj sok z cytryny. Przed podaniem udekoruj koperkiem, skórką z cytryny i płatkami kokosowymi.

Pieczone rzodkiewki w oliwie truflowej z miodem, gorgonzolą i miętą

Składniki:

2 pęczki rzodkiewek

2 łyżki oliwy truflowej

2 łyżki jasnego octu balsamicznego

1 łyżka miodu

Sól, pieprz

Szczypta papryki wędzonej

100 g sera gorgonzola

Garść liści świeżej mięty

2 łyżki podprażonych orzechów solonych i utłuczonych w moździerzu

Sok z 1 cytryny

5 plasterków szynki parmeńskiej

Przygotowanie:

Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Piekarnik nastaw na 200 stopni. Ułóż na niej rzodkiewki przekrojone na połówki. Polej oliwa truflową i jasnym octem balsamicznym. Posyp solą oraz pieprzem i papryką wędzoną. Dodaj również miodu. Wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyciągnij z piekarnika i przełóż na półmisek. Dodaj ser oraz orzechy i liście świeżej mięty. Na patelni suchej ułóż plasterki szynki. Chwilę podsmażaj i jak będą chrupiące dodaj do pieczonych rzodkiewek.

Słodka zupa z rzepy, moreli suszonych i karmelizowanej marchewki

Składniki:

2 białe części pora pokrojone w talarki

1 łyżka oleju kokosowego

3 rzepy pokrojone w kostkę i obrane ze skórki

2 duże marchewki pokrojone w cienkie plasterki

10 suszonych moreli

2 ziemniaki pokrojone w kostkę i obrane ze skórki

1 l wywaru z jarzyn

Szczypta gałki muszkatołowej

Szczypta cynamonu

Świeżo mielony pieprz

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól do smaku

3 łyżki miodu

1 łyżka przecieru pomidorowego

1 puszka mleka kokosowego

Do dekoracji:

5 kwiatów jadalnych do dekoracji

orzechy laskowe do dekoracji

Przygotowanie:

W garnku podsmaż pora na łyżce oleju kokosowego. Dodaj resztę składników oprócz jednej marchewki, miodu, przecieru pomidorowego i mleka kokosowego. Gotuj składniki około 30 minut. W osobnym naczyniu skarmelizuj marchewki na miodzie. Ważne by były cienko pokrojone. Możesz dodać szczyptę cynamonu. Do zupy dodaj mleko kokosowe oraz przecier pomidorowy i doprowadź do wrzenia. Zmiksuj zupę na gładką masę. Dodaj marchewkę karmelizowaną oraz kwiaty jadalne i orzechy laskowe.

Sałatka ze szpinakiem, kalarepką, awokado i gruszkami podana na wędzonym łososiu

Składniki:

Garść szpinaku

2 miękkie awokado

1 kalarepa

1 gruszka pokrojona w plasterki

2 łyżki orzechów pini podprażonych na suchej patelni

10 rzodkiewek

1/2 ziarenek granatu

Liście świeżej kolendry

8 plastrów łososia wędzonego

Sos: 1 łyżka musztardy francuskiej, 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, 1 łyżka syropu z agawy

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sałaty umieść na talerzu. Kalarepkę pokrój w cienkie paseczki lub plastry a rzodkiewkę w cienkie plasterki. Awokado i gruszkę w łódeczki. Składniki sosu wymieszaj i polej nimi sałatkę. Sałatkę podawaj na wędzonym łososiu.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości