Przepisy kulinarne

Przepisy na pyszne sałatki wg Cristiny Catese

Przepisy kulinarne

Przepisy na pyszne sałatki wg Cristiny Catese

Sałatki są idealne na upalne letnie dni. Swoje przepisy na pyszną sałatkę ryżową, włoską sałatkę makaronową i letnią sałatkę owocową zdradziła nam dziś w Dzień Dobry TVN Cristina Catese.

Sałatka ryżowa

Zobacz też: Krewetki, małże i kalmary - przepisy na dania z owocami morza >>> 

Składniki:

  • 300 g ryżu (parboiled lub sałatkowego)
  • 180 g tuńczyka z puszki w oleju
  • 200 g zielonego groszku
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 3 marchewki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych drylowanych oliwek
  • 150 g sera Emmentaler
  • 150 g gotowanej szynki (w jednym grubym kawałku)
  • 3 ugotowane jaja
  • oliwa extra vergin
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

Wrzuć groszek do gotującej się wody. Gdy jest już gotowy, odcedź go i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie ugotuj ryż al dente i przelej bieżącą zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Podczas gotowania ryżu przygotuj wszystkie składniki, których będziesz potrzebować do sałatki: pokrój marchewki, ser i szynkę w kostkę, pomidorki na ćwiartki, oliwki w plasterki i odcedź kukurydzę. Gdy wszystkie składniki są gotowe, możesz przygotować już sałatkę. Przełóż ryż do miski, dodaj warzywa i pozostałe składniki z wyjątkiem jajek. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj.

Na górze ułóż pokrojone w ćwiartki jajka i włóż do lodówki na 30-40 minut.

Sałatka makaronowa

Zobacz też: Proste przepisy na letnie desery: panna cotta, lody z mango i chałka z jogurtem greckim! >>> 

Składniki:

  • 280 g rigatoni
  • 250 g makreli w oleju
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g ugotowanej fasolki szparagowej
  • 80 g drylowanych zielonych i czarnych oliwek
  • 5 małych karczochów w oleju
  • oliwa extra vergin
  • sól, pieprz
  • 10 listków bazylii

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron al dente w dobrze osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą. Odcedź, przełóż do miski i skrop oliwą. Pokrój pomidorki na połówki i usuń gniazda nasienne. Karczochy i oliwki pokrój w plastry, fasolkę przekrój na pół. Odsącz makrelę i ją posiekaj.

Umieść wszystkie składniki w dużej misce, dodaj makaron i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą. Dodaj porwaną bazylię i wstaw do lodówki na 45 minut. Podawaj schłodzoną.

Letnia sałatka owocowa – Macedonia

Zobacz też: Jak zrobić lody z mrożonych truskawek? Przepisy na deser >>> 

Składniki:

  • 1 brzoskwinia
  • 5 śliwek
  • 10 truskawek
  • 1/2 melona
  • 5 moreli
  • 1 gruszka
  • 2 garście winogron
  • 4 plastry ananasa
  • 1 duży plaster arbuza
  • 1 jabłko

Do podania:

  • 1 pomarańcza, 1 cytryna i łyżka cukru do smaku
  • kilka liści mięty

Sposób przygotowania:

Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy i wymieszaj w misce z cukrem, odstaw. Pokrój wszystkie owoce na kawałki, przełóż do miski i dodaj sos cytrusowy. Dołóż liście mięty i przełóż do lodówki. Podawaj sałatkę jako deser, bardzo dobrze schłodzoną.

Co sądzisz o tym artykule?
72
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0