Przepisy kulinarne

Przepisy na pyszne sałatki wg Cristiny Catese

Sałatki są idealne na upalne letnie dni. Swoje przepisy na pyszną sałatkę ryżową, włoską sałatkę makaronową i letnią sałatkę owocową zdradziła nam dziś w Dzień Dobry TVN Cristina Catese.

Sałatka ryżowa

Zobacz też: Krewetki, małże i kalmary - przepisy na dania z owocami morza >>> 

Składniki:

  • 300 g ryżu (parboiled lub sałatkowego)
  • 180 g tuńczyka z puszki w oleju
  • 200 g zielonego groszku
  • 200 g kukurydzy z puszki
  • 3 marchewki
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • garść czarnych drylowanych oliwek
  • 150 g sera Emmentaler
  • 150 g gotowanej szynki (w jednym grubym kawałku)
  • 3 ugotowane jaja
  • oliwa extra vergin
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania

Wrzuć groszek do gotującej się wody. Gdy jest już gotowy, odcedź go i odstaw do wystygnięcia. W międzyczasie ugotuj ryż al dente i przelej bieżącą zimną wodą, by zatrzymać proces gotowania. Podczas gotowania ryżu przygotuj wszystkie składniki, których będziesz potrzebować do sałatki: pokrój marchewki, ser i szynkę w kostkę, pomidorki na ćwiartki, oliwki w plasterki i odcedź kukurydzę. Gdy wszystkie składniki są gotowe, możesz przygotować już sałatkę. Przełóż ryż do miski, dodaj warzywa i pozostałe składniki z wyjątkiem jajek. Skrop oliwą, dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny i dobrze wymieszaj.

Na górze ułóż pokrojone w ćwiartki jajka i włóż do lodówki na 30-40 minut.

Sałatka makaronowa

Zobacz też: Proste przepisy na letnie desery: panna cotta, lody z mango i chałka z jogurtem greckim! >>> 

Składniki:

  • 280 g rigatoni
  • 250 g makreli w oleju
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 150 g ugotowanej fasolki szparagowej
  • 80 g drylowanych zielonych i czarnych oliwek
  • 5 małych karczochów w oleju
  • oliwa extra vergin
  • sól, pieprz
  • 10 listków bazylii

Sposób przygotowania:

Ugotuj makaron al dente w dobrze osolonej wodzie, odcedź i przelej zimną wodą. Odcedź, przełóż do miski i skrop oliwą. Pokrój pomidorki na połówki i usuń gniazda nasienne. Karczochy i oliwki pokrój w plastry, fasolkę przekrój na pół. Odsącz makrelę i ją posiekaj.

Umieść wszystkie składniki w dużej misce, dodaj makaron i dobrze wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą. Dodaj porwaną bazylię i wstaw do lodówki na 45 minut. Podawaj schłodzoną.

Letnia sałatka owocowa – Macedonia

Zobacz też: Jak zrobić lody z mrożonych truskawek? Przepisy na deser >>> 

Składniki:

  • 1 brzoskwinia
  • 5 śliwek
  • 10 truskawek
  • 1/2 melona
  • 5 moreli
  • 1 gruszka
  • 2 garście winogron
  • 4 plastry ananasa
  • 1 duży plaster arbuza
  • 1 jabłko

Do podania:

  • 1 pomarańcza, 1 cytryna i łyżka cukru do smaku
  • kilka liści mięty

Sposób przygotowania:

Wyciśnij sok z cytryny i pomarańczy i wymieszaj w misce z cukrem, odstaw. Pokrój wszystkie owoce na kawałki, przełóż do miski i dodaj sos cytrusowy. Dołóż liście mięty i przełóż do lodówki. Podawaj sałatkę jako deser, bardzo dobrze schłodzoną.

Co sądzisz o tym artykule?
72
6
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0