Czarna rzepa słynie również z zastosowań w kosmetyce. Szampon z czarnej rzepy – wzmacniający osłabione i wypadające włosy, a także przeciwdziałający łupieżowi – ma wiele fanek, a ekstrakty z korzenia czarnej rzepy znajdziesz też w wielu ziołowych preparatach wspomagających pracę wątroby i odchudzanie. Czarna rzepa właściwości ma zatem niezliczone.
Czarna rzepa – przepisy kulinarne
Być może powodem, dla którego czarna rzepa nie wdarła się szturmem na talerze i do garnków, jest jej specyficzny, ostry smak, odrobinę przypominający czosnek. Istnieje jednak prosty sposób na złagodzenie intensywnego posmaku. Wystarczy tylko drobno pokroić warzywo albo zetrzeć je na tarce przed dodaniem do sałatki, a następnie posolić i odczekać chwilę, aż puści sok. Wraz z nim czarna rzepa pozbędzie się również charakterystycznego smaku, który mógłby całkowicie zdominować inne składniki. Tak przygotowana czarna rzepa sprawdzi się idealnie w roli sałatki do obiadu czy nawet w kanapkowej paście. Warto wiedzieć też, że na wschodzie Europy czarną rzepę podaje się po prostu z olejem, śmietaną albo jajkami. Króluje także jako nadzienie do pierogów czy serwowana jest nawet w formie dania głównego, nafaszerowana nadzieniem z innych warzyw. A zatem: jak przyrządzić czarną rzepę? Najlepiej prosto, na surowo i w towarzystwie innych warzyw i owoców, które zrównoważą jej specyficzny, intensywny smak.
Surówka z czarnej rzepy
Do najpopularniejszych i najłatwiejszych w wykonaniu zastosowań czarnej rzepy w kuchni należy prosta, kilkuskładnikowa surówka z czarnej rzepy i jabłka.
Składniki:
- 1–2 bulwy czarnej rzepy,
- 1–2 jabłka,
- szczypta soli,
- szczypta cukru,
- 1–2 łyżki kwaśnej śmietany albo (w wersji dietetycznej) jogurtu naturalnego.
Przygotowanie:
- Obierz i zetrzyj na tarce jabłko oraz czarną rzepę, a następnie posól je i odstaw na ok. 20 minut.
- W tym czasie rzepa powinna już nieco zmięknąć i puścić sok. Jeśli nie przepadasz za intensywnym zapachem i smakiem czarnej rzepy, możesz ją odsączyć, przez co stanie się bardziej delikatna.
- Następnie dodaj cukier i śmietanę/jogurt, żeby po wymieszaniu uzyskać idealną surówkę do obiadu.
Inne równie proste, pyszne i zdrowe przepisy na czarną rzepę to np.:
- surówka z czarnej rzepy i marchewki,
- surówka z czarnej rzepy i pora.
Sok z czarnej rzepy
Picie soku z czarnej rzepy ma tak wiele zalet, że aż trudno je wyliczyć. Dość wymienić, że poprawia kondycję skóry, włosów, a także pracę wątroby, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga ustrzec się choroby. Przygotowanie takiego napoju jest dziecinnie proste.
Składniki:
- 3–4 czarne rzepy,
- 2 dorodne jabłka,
- świeżo wyciśnięty sok z cytryny,
- łyżeczka miodu.
Przygotowanie:
Wymienione składniki soku z czarnej rzepy połącz ze sobą w następujący sposób.
- Najpierw zetrzyj na tarce korzeń rzepy, używając najmniejszych oczek.
- Powstały płyn przecedź przez gazę.
- Sok z jabłek wyciśnij w sokowirówce i połącz z wcześniej przygotowanym sokiem z czarnej rzepy.
- Na koniec już tylko dodaj sok z cytryny i łyżeczkę miodu do smaku. Sok z rzepy pić najlepiej od razu do przygotowaniu.
Jeśli wolisz, miód możesz zastąpić ksylitolem albo stewią.
Zupa z czarnej rzepy
Jeśli nadal zastanawiasz się, jak jeść czarną rzepę , być może skusi cię propozycja smacznej i pożywnej zupy-krem z ziemniakami, porem, szalotką i pietruszką. Do zagęszczenia zupy z czarnej rzepy możesz użyć kwaśnej śmietany albo jogurtu naturalnego.
Składniki:
- 4 okazałe czarne rzepy,
- 2 szalotki,
- korzeń pietruszki,
- por,
- 3 ziemniaki,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 szklanki warzywnego bulionu,
- kwaśna śmietana (w wersji light zupy śmietanę zastąp jogurtem naturalnym),
- szczypta białego pieprzu,
- szczypta soli.
Ponadto konieczne będą również blender i średniej wielkości garnek.
Przygotowanie:
- Białą część pora i szalotkę umyj, a następnie pokrój w kostkę.
- Na dnie garnka rozgrzej olej rzepakowy i smaż na nim pokrojone warzywa tak długo, aż się zeszklą.
- Czarną rzepę, korzeń pietruszki i ziemniaki obierz, pokrój w mniejszą kostkę i dodaj do podsmażonych warzyw.
- Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
- Do garnka z warzywami wlej bulion i gotuj przez ok. 50 minut.
- Po tym czasie dodaj do zupy śmietanę (jeśli chcesz, żeby się nie zwarzyła przelej ją do kubka i powoli dodaj do niego kilka łyżek zupy, wszystko wymieszaj i dopiero potem dodaj zahartowaną śmietanę do garnka).
- Zdejmij garnek z ognia i blenduj zupę na gładki krem.
- Przypraw do smaku białym pieprzem i solą.
- Podawaj z domowymi grzankami, a talerz udekoruj listkami natki pietruszki.
Zobacz także:
- Wiosenne dania, czyli nowalijki według Sebastiana Olmy
- Andrzej Polan poleca ziemniaki w świeżym towarzystwie
- Wypasione kanapki i bajgle. Poznaj przepisy Piotra Kucharskiego
Autor: Adrian Adamczyk