Przepisy kulinarne

Jak wykorzystać czarną rzepę w kuchni? Najlepsze przepisy

czarna rzepa

bhofack2/Getty Images

Przepisy kulinarne

Jak wykorzystać czarną rzepę w kuchni? Najlepsze przepisy

czarna rzepa

bhofack2/Getty Images

Czarna rzepa z powodzeniem może być nazywana polskim superfoodem. To niepozorne i wciąż mało popularne warzywo ma mnóstwo wartościowych witamin i składników odżywczych, a przy tym wpływa bardzo korzystnie na zdrowie. Potrawy z czarnej rzepy powinny więc jak najczęściej gościć na twoim stole. Zobacz, jak przygotować kilka smacznych i prostych zup, soków czy surówek z czarnej rzepy.

Czarna rzepa słynie również z zastosowań w kosmetyce. Szampon z czarnej rzepy – wzmacniający osłabione i wypadające włosy, a także przeciwdziałający łupieżowi – ma wiele fanek, a ekstrakty z korzenia czarnej rzepy znajdziesz też w wielu ziołowych preparatach wspomagających pracę wątroby i odchudzanie. Czarna rzepa właściwości ma zatem niezliczone.

Czarna rzepa – przepisy kulinarne

Być może powodem, dla którego czarna rzepa nie wdarła się szturmem na talerze i do garnków, jest jej specyficzny, ostry smak, odrobinę przypominający czosnek. Istnieje jednak prosty sposób na złagodzenie intensywnego posmaku. Wystarczy tylko drobno pokroić warzywo albo zetrzeć je na tarce przed dodaniem do sałatki, a następnie posolić i odczekać chwilę, aż puści sok. Wraz z nim czarna rzepa pozbędzie się również charakterystycznego smaku, który mógłby całkowicie zdominować inne składniki. Tak przygotowana czarna rzepa sprawdzi się idealnie w roli sałatki do obiadu czy nawet w kanapkowej paście. Warto wiedzieć też, że na wschodzie Europy czarną rzepę podaje się po prostu z olejem, śmietaną albo jajkami. Króluje także jako nadzienie do pierogów czy serwowana jest nawet w formie dania głównego, nafaszerowana nadzieniem z innych warzyw. A zatem: jak przyrządzić czarną rzepę? Najlepiej prosto, na surowo i w towarzystwie innych warzyw i owoców, które zrównoważą jej specyficzny, intensywny smak.

Surówka z czarnej rzepy

Do najpopularniejszych i najłatwiejszych w wykonaniu zastosowań czarnej rzepy w kuchni należy prosta, kilkuskładnikowa surówka z czarnej rzepy i jabłka.

Składniki:

  • 1–2 bulwy czarnej rzepy,
  • 1–2 jabłka,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • 1–2 łyżki kwaśnej śmietany albo (w wersji dietetycznej) jogurtu naturalnego.

Przygotowanie:

  1. Obierz i zetrzyj na tarce jabłko oraz czarną rzepę, a następnie posól je i odstaw na ok. 20 minut.
  2. W tym czasie rzepa powinna już nieco zmięknąć i puścić sok. Jeśli nie przepadasz za intensywnym zapachem i smakiem czarnej rzepy, możesz ją odsączyć, przez co stanie się bardziej delikatna.
  3. Następnie dodaj cukier i śmietanę/jogurt, żeby po wymieszaniu uzyskać idealną surówkę do obiadu.

Inne równie proste, pyszne i zdrowe przepisy na czarną rzepę to np.:

  • surówka z czarnej rzepy i marchewki,
  • surówka z czarnej rzepy i pora.

Sok z czarnej rzepy

Picie soku z czarnej rzepy ma tak wiele zalet, że aż trudno je wyliczyć. Dość wymienić, że poprawia kondycję skóry, włosów, a także pracę wątroby, oczyszcza organizm z toksyn i pomaga ustrzec się choroby. Przygotowanie takiego napoju jest dziecinnie proste.

Składniki:

  • 3–4 czarne rzepy,
  • 2 dorodne jabłka,
  • świeżo wyciśnięty sok z cytryny,
  • łyżeczka miodu.

Przygotowanie:

Wymienione składniki soku z czarnej rzepy połącz ze sobą w następujący sposób.

  1. Najpierw zetrzyj na tarce korzeń rzepy, używając najmniejszych oczek.
  2. Powstały płyn przecedź przez gazę.
  3. Sok z jabłek wyciśnij w sokowirówce i połącz z wcześniej przygotowanym sokiem z czarnej rzepy.
  4. Na koniec już tylko dodaj sok z cytryny i łyżeczkę miodu do smaku. Sok z rzepy pić najlepiej od razu do przygotowaniu.

Jeśli wolisz, miód możesz zastąpić ksylitolem albo stewią.

Zupa z czarnej rzepy

Jeśli nadal zastanawiasz się, jak jeść czarną rzepę , być może skusi cię propozycja smacznej i pożywnej zupy-krem z ziemniakami, porem, szalotką i pietruszką. Do zagęszczenia zupy z czarnej rzepy możesz użyć kwaśnej śmietany albo jogurtu naturalnego.

Składniki:

  • 4 okazałe czarne rzepy,
  • 2 szalotki,
  • korzeń pietruszki,
  • por,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 szklanki warzywnego bulionu,
  • kwaśna śmietana (w wersji light zupy śmietanę zastąp jogurtem naturalnym),
  • szczypta białego pieprzu,
  • szczypta soli.

Ponadto konieczne będą również blender i średniej wielkości garnek.

Przygotowanie:

  1. Białą część pora i szalotkę umyj, a następnie pokrój w kostkę.
  2. Na dnie garnka rozgrzej olej rzepakowy i smaż na nim pokrojone warzywa tak długo, aż się zeszklą.
  3. Czarną rzepę, korzeń pietruszki i ziemniaki obierz, pokrój w mniejszą kostkę i dodaj do podsmażonych warzyw.
  4. Całość duś pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
  5. Do garnka z warzywami wlej bulion i gotuj przez ok. 50 minut.
  6. Po tym czasie dodaj do zupy śmietanę (jeśli chcesz, żeby się nie zwarzyła przelej ją do kubka i powoli dodaj do niego kilka łyżek zupy, wszystko wymieszaj i dopiero potem dodaj zahartowaną śmietanę do garnka).
  7. Zdejmij garnek z ognia i blenduj zupę na gładki krem.
  8. Przypraw do smaku białym pieprzem i solą.
  9. Podawaj z domowymi grzankami, a talerz udekoruj listkami natki pietruszki.

Zobacz także:

Co sądzisz o tym artykule?
63
7
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0