Pandemia koronawirusa towarzyszy nam już ponad od roku. Przez ten czas w Polsce odnotowano ponad dwa miliony przypadków przypadków. Każdego dnia koronawirusem zaraża się kilka, a nawet kilkadziesiąt tysięcy osób. Podobnie wiele staje się ozdrowieńcami. Jednak pozbycie się wirusa z organizmu nie oznacza końca choroby. Niestety wiele osób zmaga się z uciążliwymi skutkami COVID-19. I właśnie do nich kierujemy nasz nowy cykl "Rehabilitacja po covidzie", w którym podpowiemy co zrobić, żeby jak najszybciej wrócić do zdrowia i sprawności. Jak się okazuje, dieta jest w tym przypadku bardzo ważna. Dietetyk Anna Radowicka tłumaczy, na co powinniśmy zwrócić uwagę układając nasz dzienny jadłospis.
Dieta po przejściu COVID-19
Jesteś tym co jesz – zwykło się mawiać. A po przejściu koronawirusa chcemy być zdrowi. I właśnie taką dietę powinniśmy sobie ułożyć.
Osoby, które przeszły COVID- 19 powinny szczególnie zadbać o odporność swojego organizmu oraz redukcję tkanki tłuszczowej, ponieważ nie ma wątpliwości, że przebieg COVID-19 zależy również od naszej masy ciała oraz parametrów metabolicznych
- wyjaśnia Anna Radowicka, dietetyk.
Co zatem powinniśmy jeść? - Należy zwiększyć udział produktów pełnoziarnistych oraz ilość warzyw w diecie (sezonowych), a także ograniczyć spożycie napojów słodzonych i alkoholu. Badania pokazują, że podczas pandemii niemal połowa badanych Polaków przytyła, a ich nawyki żywieniowe się pogorszyły (…) . - Zadbajmy też o nasze jelita, o mikroflorę jelit, tam wszystko się zaczyna m.in. osłabienie organizmu, spadek formy fizycznej i psychicznej, problemy z metabolizmem. Odpowiednia podaż probiotyków w postaci naturalnych jogurtów, kefirów czy maślanek oraz kiszonek wzmocni stan mikroflory jelit co pozytywnie wpłynie na odporność organizmu i ogólne wzmocnienie po przebytej chorobie COVID-19 - dodaje ekspertka.
Są także produkty, których chcąc wrócić do zdrowia powinniśmy unikać. - Przede wszystkim przetworzonej żywności, obfitującej w nasycone kwasy tłuszczowe, smażenia. Nieodpowiedni stosunek kwasów omega-3 i omega-6 w naszym organizmie powoduje stany zapalne, co wpływa na zmniejszenie odporności organizmu. Dieta wysokobiałkowa jest niewskazana – obciąża bardzo nerki oraz wątrobę, a z białka z niektórych aminokwasów powstaje cukier, który z kolei niekorzystnie wpływa na naszą odporność. Organizm nie ma szans na odbudowanie się po przebytej chorobie COVID-19 – tłumaczy Anna Radowicka.
Witaminy a powrót do zdrowia
Kolejnym niezwykle istotnym elementem naszej diety, na który powinniśmy zwrócić uwagę układając dietę są witaminy. Jak tłumaczy Anna Radowicka, bardzo ważny jest udział witaminy A oraz beta-karotenu, witaminy E oraz witaminy C, które mają działanie antyoksydacyjne oraz immunomodulujące, czyli poprawiające funkcjonowanie układu odpornościowego, ale także witamina D, która ma znaczący wpływ na wzmocnienie naszego organizmu. Witaminę A znajdziemy w wątróbce, kawiorze, serach żółtych i rybie.
- Dla osób, które nie lubią wątróbki istnieją alternatywa, bo witamina A w organizmie jest wytwarzana z beta-karotenu, w który obfitują zielone, żółte i czerwone warzywa (brokuły, jarmuż, szpinak, marchew, papryka) oraz owoce (nektarynki, morele) – wyjaśnia ekspertka.
Witamina C występuje w większości świeżych owoców i warzyw. W największych ilościach w czarnej porzeczce, natce pietruszki, cytrusach, papryce, brokułach i brukselce. - Z kolei witaminę E można znaleźć w orzechach, olejach spożywanych na zimno (np. do sałatek), w zarodkach pszennych i zielonolistnych warzywach – dodaje dietetyk.
Jak wiadomo, świetnym źródłem witamin są warzywa i owoce. Zadbajmy o to, żeby dieta była w nie bogata. I nie zapominajmy o piciu wody – co najmniej 1,5 litra dziennie.
Dietetyk Anna Radowicka o diecie białkowej. Zobacz wideo:
Zobacz też:
Jak zakładać maseczkę, żeby skutecznie chroniła przed wirusem? Poznaj prosty trik
Autor: Anna Korytowska