Przepisy kulinarne

Dania pachnące masłem. Poznaj niestandardowe przepisy Davida Gaboriauda

Przepisy kulinarne

Dania pachnące masłem. Poznaj niestandardowe przepisy Davida Gaboriauda

Jak przygotować pierogi z suszonymi śliwkami, zapiekankę z ziemniaków i sera, scones z kremem oraz krewetki z linguine? Swoje przepisy zdradza David Gaboriaud. Wspólnym mianownikiem tych dań jest masło! Co jeszcze zdradza szef kuchni? 

Pierogi z suszonymi śliwkami i migdałami polane masłem palonym z makiem

Składniki na pierogi z suszonymi śliwkami polane masłem palonym z makiem

  • 300 g mąki pszennej
  • łyżka oleju
  • wrzątek
  • 50 g masła
  • 2 łyżki maku

Składniki na farsz do pierogów

  • 200 g suszonych śliwek
  • szklanka Porto
  • 150 g migdałów
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie pierogów z suszonymi śliwkami polanych masłem palonym

  1. Suszone śliwki i migdały drobno posiekaj. Migdały można rozgnieść w moździerzu lub zmiksować. 
  2. Do rondelka wlej Porto, dodaj posiekane śliwki i gotuj, aż Porto wyparuje. Odstaw do ostygnięcia i wymieszaj z migdałami, miód i cynamon.
  3. W misce wymieszaj mąkę z olejem. Wlej stopniowo wrzątek do miski z mąką i wyrabiaj ciasto. Powinno mieć ono miękką konsystencję (w zależności od mąki, dodawaj większą ilości wrzątku) by łatwo można było je formować. 
  4. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
  5. Po rozwałkowaniu (na grubość około 3 milimetry) wytnij krążki szklanką. Na środek każdego z nich nałóż łyżeczką farsz, a następnie zlep brzegi. 
  6. Pierogi gotuj w dużej ilości wody przez ok. 1-2 min. do momentu, aż wypłyną na powierzchnię. 
  7. Wyjmij pierogi z wody i serwuj je z palonym masłem. Posyp pierogi makiem. 

Zapiekanka z ziemniaków i sera

Składniki na zapiekankę z serem

  • 1 kg ziemniaków
  • 50 g masła + 10 g do smarowania foremkę
  • 100 g sera Cheddar
  • płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • ok 400 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • świeży tymianek

Przygotowanie zapiekanki z ziemniaków i sera

  1. Obrane ziemniaki pokrój na cienkie talarki (możesz je pokroić mandoliną) i wymieszaj je solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 
  2. Zetrzyj cheddar.
  3. Posmaruj masłem prostokątną foremkę. 
  4. Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, posyp je startym cheddarem i przykryj kolejną warstwą sera. Powtórz te czynności 3 razy. 
  5. Na koniec zalej ziemniaki śmietanką i posyp górę zapiekanki resztę sera. 
  6. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C przez 45-55 min. 
  7. Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia. 
  8. Serwuj zapiekankę ze świeżym tymiankiem.

Scones z kremem maślanym

Składniki na scones z kremem maślanym:

Scones:

  • 250 g mąki pszennej typu 480
  • 125 ml mleka
  • 1 jajko + 1 żółtko do smarowania
  • 50 g roztopionego masła
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia

Dodatki:

  • 150 g miękkiego masła
  • 120-150 g cukru pudru
  • 100 g białej czekolady
  • konfitura truskawkowa

Przygotowanie scones z kremem maślanym:

  1. Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. 
  2. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. 
  3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. 
  4. Odstaw na 30 minut.
  5. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem. 
  6. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną. 
  7. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  8. Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.
  9. Ubij masło i dodaj stopniowo cukier puder, cały czas czas mieszając, do całkowitego połączenia. 
  10. Na koniec wymieszaj z ostudzoną białą czekoladą. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.
  11. Scones przekrój na dwie części. Szprycuj kremem maślanym i serwuj z dodatkiem konfitury truskawkowej.

Krewetki z linguine i sosem maślano-szafranowym

Składniki na krewetki z linguine i sosem maślano-szafranowym: 

  • 16 szt. krewetek black tiger (surowe, odmrożone bez głowy)
  • 50 g zimnego solonego masła
  • szczypta szafranu
  • 1 cytryna (skórki i sok)
  • 100 ml białego wytrawnego wina (np. Chardonnay)
  • garść linguine
  • 8 szt. pomidorków koktajlowych
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól

Przygotowanie krewetek z linguine i sosem maślano-szafranowym:

  1. Szafran ucieraj w moździerzu a następnie wymieszaj z winem. 
  2. Wlej wino do rondelka lub na patelni i gotuj, aż alkohol odparuje. Następnie dodawaj stopniowo kawałki zimnego masła, mieszając z winem do całkowitego połączenia. Na koniec dopraw sos do smaku solą, skórkami i skrop sokiem z cytryny.
  3. Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. 
  4. Obierz krewetki i odsącz je na ręczniku papierowym, następnie dopraw je solą. 
  5. Pomidorki pokrój na pół i podsmaż je minutę na oliwie. 
  6. Dodaj krewetki, podsmażaj przez minutę z obu stron. Dodaj czosnek i dopraw solą.
  7. Linguine gotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz i wymieszaj z krewetkami, pomidorkami, czosnkiem i sosem maślano-szafranowym. 
  8. Posyp posiekaną natką pietruszki. Serwuj od razu. 

Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

Zobacz też:

Szybki obiad według Mariety Mareckiej

Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard

Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

Źródło: David Gaboriaud |
Artykuł sponsorowany
Co sądzisz o tym artykule?
49
4
Wybrane dla Ciebie
Komentarze
0