Pierogi z suszonymi śliwkami i migdałami polane masłem palonym z makiem
Składniki na pierogi z suszonymi śliwkami polane masłem palonym z makiem
- 300 g mąki pszennej
- łyżka oleju
- wrzątek
- 50 g masła
- 2 łyżki maku
Składniki na farsz do pierogów
- 200 g suszonych śliwek
- szklanka Porto
- 150 g migdałów
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie pierogów z suszonymi śliwkami polanych masłem palonym
- Suszone śliwki i migdały drobno posiekaj. Migdały można rozgnieść w moździerzu lub zmiksować.
- Do rondelka wlej Porto, dodaj posiekane śliwki i gotuj, aż Porto wyparuje. Odstaw do ostygnięcia i wymieszaj z migdałami, miód i cynamon.
- W misce wymieszaj mąkę z olejem. Wlej stopniowo wrzątek do miski z mąką i wyrabiaj ciasto. Powinno mieć ono miękką konsystencję (w zależności od mąki, dodawaj większą ilości wrzątku) by łatwo można było je formować.
- Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 30 minut.
- Po rozwałkowaniu (na grubość około 3 milimetry) wytnij krążki szklanką. Na środek każdego z nich nałóż łyżeczką farsz, a następnie zlep brzegi.
- Pierogi gotuj w dużej ilości wody przez ok. 1-2 min. do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
- Wyjmij pierogi z wody i serwuj je z palonym masłem. Posyp pierogi makiem.
Zapiekanka z ziemniaków i sera
Składniki na zapiekankę z serem
- 1 kg ziemniaków
- 50 g masła + 10 g do smarowania foremkę
- 100 g sera Cheddar
- płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
- ok 400 ml śmietanki 30%
- sól, pieprz
- świeży tymianek
Przygotowanie zapiekanki z ziemniaków i sera
- Obrane ziemniaki pokrój na cienkie talarki (możesz je pokroić mandoliną) i wymieszaj je solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Zetrzyj cheddar.
- Posmaruj masłem prostokątną foremkę.
- Ułóż pierwszą warstwę ziemniaków, posyp je startym cheddarem i przykryj kolejną warstwą sera. Powtórz te czynności 3 razy.
- Na koniec zalej ziemniaki śmietanką i posyp górę zapiekanki resztę sera.
- Piecz w rozgrzanym piekarniku w 180 st. C przez 45-55 min.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.
- Serwuj zapiekankę ze świeżym tymiankiem.
Scones z kremem maślanym
Składniki na scones z kremem maślanym:
Scones:
- 250 g mąki pszennej typu 480
- 125 ml mleka
- 1 jajko + 1 żółtko do smarowania
- 50 g roztopionego masła
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
Dodatki:
- 150 g miękkiego masła
- 120-150 g cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- konfitura truskawkowa
Przygotowanie scones z kremem maślanym:
- Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.
- Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką.
- Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Odstaw na 30 minut.
- Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem.
- Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną.
- Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
- Rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do ostygnięcia.
- Ubij masło i dodaj stopniowo cukier puder, cały czas czas mieszając, do całkowitego połączenia.
- Na koniec wymieszaj z ostudzoną białą czekoladą. Przełóż krem do rękawa cukierniczego.
- Scones przekrój na dwie części. Szprycuj kremem maślanym i serwuj z dodatkiem konfitury truskawkowej.
Krewetki z linguine i sosem maślano-szafranowym
Składniki na krewetki z linguine i sosem maślano-szafranowym:
- 16 szt. krewetek black tiger (surowe, odmrożone bez głowy)
- 50 g zimnego solonego masła
- szczypta szafranu
- 1 cytryna (skórki i sok)
- 100 ml białego wytrawnego wina (np. Chardonnay)
- garść linguine
- 8 szt. pomidorków koktajlowych
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
Przygotowanie krewetek z linguine i sosem maślano-szafranowym:
- Szafran ucieraj w moździerzu a następnie wymieszaj z winem.
- Wlej wino do rondelka lub na patelni i gotuj, aż alkohol odparuje. Następnie dodawaj stopniowo kawałki zimnego masła, mieszając z winem do całkowitego połączenia. Na koniec dopraw sos do smaku solą, skórkami i skrop sokiem z cytryny.
- Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Obierz krewetki i odsącz je na ręczniku papierowym, następnie dopraw je solą.
- Pomidorki pokrój na pół i podsmaż je minutę na oliwie.
- Dodaj krewetki, podsmażaj przez minutę z obu stron. Dodaj czosnek i dopraw solą.
- Linguine gotuj wg instrukcji podanej na opakowaniu. Odsącz i wymieszaj z krewetkami, pomidorkami, czosnkiem i sosem maślano-szafranowym.
- Posyp posiekaną natką pietruszki. Serwuj od razu.
Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.
Zobacz też:
Szybki obiad według Mariety Mareckiej
Śniadanie poprawiające odporność. Przepisy Kornelii Westergaard
Dorsz pieczony w piekarniku – zdrowa alternatywa dla mięsa
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.
Autor: Jola Marat
Źródło: David Gaboriaud
Materiał promocyjny
podziel się: