Jeszcze do niedawna wina bezalkoholowe stanowiły niszę i kojarzyły się głównie z szampanem urodzinowym dla dzieci i innymi napojami, które z winami nie miały zbyt wiele wspólnego. Jednak moda na zdrowy styl życia i większa świadomości negatywnych skutków picia alkoholu sprawia, że klienci coraz chętniej sięgają po wina bez procentów.
Wino bezalkoholowe cieszy się więc coraz większą popularnością na całym świecie – w ubiegłym roku jego sprzedaż w samej Wielkiej Brytanii wzrosła aż o 60 proc.
Wiele osób ma jednak obawy, czy pozbawiony procentów napój smakuje równie dobrze? Okazuje się, że wino bezalkoholowe w niczym nie ustępuje swojemu „procentowemu bratu” pod względem walorów smakowych czy jakości.
Także przyjemne rytuały związane z piciem wina bezalkoholowego (otwieranie butelki, uzupełnienie kieliszka, sprawdzenie zapachu, konsystencji, koloru oraz smaku) są dokładnie takie same jak przy winach tradycyjnych.
Jak to możliwe? Powodem jest proces produkcji – niemal identyczny dla wina bezalkoholowego jak i tradycyjnego.
Wina bezalkoholowe: produkcja i rodzaje
Produkcja wina bezalkoholowego tak naprawdę niewiele różni się od procesu wytwarzania tradycyjnego, zawierającego alkohol. Stworzenie dobrego wina zaczyna się od uprawy jak najlepszych gatunkowo owoców. Winogrona zbierane są, gdy stają się wystarczająco słodkie, ale zanim utracą kwasowość. Zaraz po zbiorze usuwa się szypułki i miażdży owoce.
Oba napoje robione są z soku winogronowego ulegającego fermentacji (proces ten określa się terminem ,,winifikacji”). W przypadku wina bezalkoholowego napój poddawany jest dodatkowo dealkoholizacji, dzięki czemu wino traci procenty, zachowując przy tym smak, aromat i piekna barwę.
Rodzaj wina uzależniony jest od gatunku winogron oraz dokładnego przebiegu procesu winifikacji. W zależności od tych czynników, po dealkoholizacji otrzymujemy wino bezalkoholowe czerwone, białe, różowe, a przy tym wytrawne, półwytrawne, półsłodkie lub słodkie. Także cieszące się zasłużoną estymą jakościowe wina musujące powstają w wersjach bezalkoholowych.
Najlepsza temperatura podania wina bezalkoholowego to 8-10°C w przypadku win białych i 15-17°C dla win czerwonych, natomiast doskonały smak można osiągnąć otwierając butelkę na godzinę przed spożyciem. Barwa, smak i zapach nie zdradzają, że mamy do czynienia z winem pozbawionym procentów.
Wino bezalkoholowe – na jaką okazję i dla kogo?
Wino bezalkoholowe to doskonałe rozwiązanie, szczególnie w czasach dbałości o zdrowie, kiedy coraz więcej osób wyklucza alkohol ze swojej diety. Dobrej jakości wina bezalkoholowe oprócz tego, że nie zawierają alkoholu mają niską kaloryczność: kieliszek (100 ml) takiego wina to ok.15-20 kcal, podczas, gdy zwykłe wino ma od 80 (wytrawne) do nawet 120 kcal (słodkie).
Wina bezalkoholowe to również idealny pomysł, aby czuć się na imprezie komfortowo i móc spokojnie wrócić do domu własnym samochodem.
Coraz częściej imprezy towarzyskie i rodzinne jubileusze odbywają się z towarzyszeniem wybornego wina, po którym nikomu nie grożą negatywne skutki. Eleganckie okazje, które wymagają szczególnej oprawy: rocznice, zaręczyny, a nawet wesele to wydarzenia, podczas których w pięknych kieliszkach mieni się dobre wino bezalkoholowe. Oficjalne rauty czy bankiety także coraz częściej poszerzają swoja ofertę o ten rodzaj napojów, szanując gusta i potrzeby wszystkich gości.
Ponieważ po posiłku zakrapianym wyśmienitym, ale niealkoholowym winem można śmiało odjechać własnym samochodem, to tego typu trunek coraz częściej towarzyszy wszelkim spotkaniom o charakterze biznesowym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło zdjęcia głównego: Shutterstock